Jurnalul.ro Special SPP se echipează pentru ultimele vacanțe ale lui Iohannis

SPP se echipează pentru ultimele vacanțe ale lui Iohannis

O nouă achiziție care face parte din proiectul „Sistem integrat de intervenție la dezastre și crize” a fost făcută de SPP, la începutul acestei luni.

Nu mai puțin de 66.063,7 euro cu TVA este suma pe care bodyguarzii oficiali ai președintelui României o cheltuie pe două skijeturi, o platformă pentru transportul acestora și câte cinci seturi de echipamente complete aferente protecției în conducerea ATV-urilor și a snowmobilelor. Afacerea a fost parafată pe 7 aprilie și este ultima dintr-o lungă serie de achiziții, având aceeași motivare a intervențiilor la urgențe, dezastre și crize, serie în baza căreia SPP s-a dotat, în ultimii trei ani, cu avioane fără pilot, balize luminoase, monitorizare video sau echipamente de salvare din avalanșă.

Potrivit unui anunț de atribuire publicat, la finalul săptămânii trecute, pe portalul SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice), Serviciul de Protecție și Pază (SPP), instituția condusă de generalul Lucian Pahonțu, care se ocupă, în principal, de paza președintelui României, a achiziționat două skijeturi, o platfomă dedicată pentru transportul acestora, precum și câte cinci de echipamente complete de protecție pentru ATV-uri și pentru snowmobile.

În documente, aceste echipamente utilizate de iubitorii de sporturi montane sunt justificate de autoritatea contractantă ca făcând parte dintr-o serie de mijloace de căutare-salvare, achiziționate în baza unui proiect cu finanțare europeană, denumit „Sistem integrat pentru intervenții la dezastre, urgențe și crize”.

Această ultimă etapă a campaniei de achiziții, sub acest pretext, a fost demarată în data de 18 ianuarie 2023, prin publicarea, tot pe SEAP, a unui anunț de participare la o procedură de licitație deschisă, contractul fiind împărțit în trei loturi distincte. Astfel, pentru primul lot, constând în cele două skijeturi „pentru intervenție și căutare-salvare”, precum și în platforma dedicată pentru transportul acestora, autoritatea contractantă a pus la bătaie suma inițială de 192.311,22 de lei fără TVA. Pentru al doilea lot, constând în cinci seturi complete de echipamente ATV, formate din cagulă, cască, costum de protecție (jachetă, pantalon, costum de corp, vestă de protecție și potecții ale genunchilor), la care se adaugă cizme și mănuși, autoritatea contractantă a pus la bătaie suma de 41.400 de lei fără TVA.

 

Suma pusă la bătaie - 332.686,1 lei, cu TVA

 

Al treilea lot al acestui contract vizează tot cinci seturi, dar de această dată este vorba despre echipamente de protecție pentru snowmobil. Și acestea sunt formate din cagulă, cască, costum de protecție (jachetă, pantalon, costum de corp termal, vestă și protecția genunchilor), ghete și mănuși și a fost estimat de către SPP la un cost total de 40.815 lei.

Valoarea estimată inițială a celor trei loturi a fost calculată de Serviciul de Protecție și Pază la suma de 274.526,11 lei fără TVA, respectiv la 326.686,1 lei cu TVA inclusă (66.670,6 euro).

Pentru lotul 1 au fost primite o ofertă neconformă și două admisibile. Pentru lotul al doilea au fost primite două oferte admisibile, iar pentru lotul al treilea a fost depusă o singură ofertă admisibilă, potrivit documentației de atribuire.

Loturile 1 și 3 au fost adjudecate, la data de 7 aprilie 2023, când SPP a încheiat cu SC Logistic Sport SRL contractul 1066/2023, în valoare totală de 274.669,9 lei cu TVA inclusă (56.055,1 euro). Această companie își are sediul în orașul Vulcan, județul Hunedoara, este deținută de un anume Ion Dodu, și la data de 3 mai 2022 a mai încasat de la SPP un contract în valoare de 499.000 de lei fără TVA, pentru furnizarea a două ATV-uri, două snowmobile, două vehicule tip SSV, două platforme de transport și o rampă de urcare. 

 

Contracte primite de la mai multe instituții de forță

 

Cel de-al doilea lot al contractului, constând în cele cinci seturi de complete de echipament ATV, a fost adjudecat de SC Bluespace Technology SRL, cu sediul în județul Ilfov, companie deținută de un anume Constantin Pintilie. Contractul a fost încheiat tot la 7 aprilie 2023, la o valoare finală de 49.042,3 lei cu TVA (10.008,6 euro)

Această societate se află, potrivit arhivei SEAP, la primul contract încheiat cu Serviciul de Protecție și Pază. Însă, în ultimii cinci ani, compania a mai fost contractată de foarte multe alte instituții ale statului, printre care se numără și câteva instituții importante ale sistemului național de apărare, ordine publică și siguranță națională.

Enumerăm aici autorități contractante precum Ministerul Apărării Naționale (prin mai multe unități militare) sau Inspectoratul General al Poliției Române, către care compania Bluespace Technology SRL a livrat un sistem integrat de monitorizare. Alte entități care au parafat contracte cu această firmă sunt Romtehnica, Inspectoratul General pentru Imigrări, Direcția Generală de Protecție Internă a MAI sau Oficiul Național pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor.

 

 

Lungul șir de cumpărături făcute de instituția condusă de Lucian Pahonțu, în ultimii trei ani

 

Revenind la afacerea parafată luna aceasta, SPP a angajat, pentru aceste echipamente, suma totală de 323.712,2 lei cu TVA, adică 66.063,7 euro. Nu este pentru prima dată însă când instituția condusă de generalul Lucian Pahonțu (FOTO) face astfel de achiziții în baza proiectului privind „Sistemul integrat de intervenții la dezastre și crize”.

Potrivit caietului de sarcini, fiecare dintre aceste achiziții interesante reprezintă o componentă aferentă unui proiect ce vizează dezvoltarea capabilităților în vederea asigurării unei reacții rapide și eficiente la urgențe, dezastre și evenimente HILP (High Impact Low Probability). „La nivel strategic, prin proiect este vizată, pe lângă dezvoltarea unui complex modern de pregătire multidisciplinară/multisectorială, prevăzut cu toate dotările și utilările conexe necesare funcționării acestuia, și dotarea Serviciului de Protecție și Pază cu tehnică, mijloace și echipamente de intervenție, de suport logistic și protecție a personalului de intervenție, pentru patru tipuri majore de capabilități: terestre, aeriene, maritime, comandă și control”, se menționează în documentul citat.

Sub această motivație, în ultimii trei ani, SPP s-a dotat sau, dacă încă nu a făcut-o, urmează să se doteze, pe rând, cu o stație meteorologică mobilă, cu aeronave fără pilot cu aripă rotativă sau fixă, cu balize luminoase, cu un punct mobil autonom de comandă, cu echipamente de investigație - analiză microscopică, cu un sistem de evidențiere a urmelor papilare de pe documente, cu reflectoare tractabile și cu generatoare pe benzină, cu echipamente de pregătire tehnică în conducerea autospecialelor de intervenție, cu echipamente de monitorizare video a traseelor, cu echipamente de salvare montană, de alpinism sau echipamente pentru salvarea din avalanșă, precum și cu o autospecială off-road pentru stingerea incendiilor.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Subiecte în articol: spp vacante iohannis
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri