Jurnalul.ro Special SRI își construiește o nouă bază de pregătire. Stabilimentul va fi folosit pentru combaterea „actelor de rea-credință”

SRI își construiește o nouă bază de pregătire. Stabilimentul va fi folosit pentru combaterea „actelor de rea-credință”

Serviciul Român de Informații a contractat, cu două zile înainte de Revelion, servicii de dirigenție de șantier, care să supervizeze construcția noii baze de antrenament ce se va ridica în localitatea giurgiuveană Comana, pe un teren de aproape 135.000 de metri pătrați.

 Noua bază va cuprinde facilități de pregătire și de intervenție pentru situațiile de urgență din domeniile chimic, biologic, radiologic, nuclear și pirotehnic, „generate de acte de rea-voință”. Numai dirigenția de șantier costă bugetul SRI peste 77.500 de euro, contract adjudecat de o companie din județul Dâmbovița.

În toamna anului trecut, mai exact la data de 25 octombrie 2022, Serviciul Român de Informații, prin UM 0929 București, publica pe SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice) un anunț prin care făcea cunoscută intenția de a contracta  servicii de dirigenție de șantier, pentru lucrările aferente obiectivului de investiții „Dezvoltarea facilităţilor de pregătire şi a capabilităţilor de intervenţie necesare gestionării situaţiilor de urgenţă în domeniul CBRNe şi pirotehnic asociat, generate de acte de rea-voinţă”. CBRNe este acronimul de la „Chemical, Biological, Radiological, Nuclear, and high yield Explosives”.

Prin serviciile de dirigenţie de şantier contractate, SRI urmărește supravegherea, verificarea, controlul și monitorizarea execuţia tuturor lucrărilor aferente respectivului obiectiv investiții, „din punct de vedere al parametrilor de calitate, timp, cost, siguranţă, cu respectarea prevederilor legale, reglementări și prescripții tehnice aferente tuturor lucrărilor de construcții și instalații”.

Pentru aceste servicii, SRI a pus la bătaie suma de 525.579.92 de lei fără TVA, organizând, în acest sens, o procedură simplificată de selecție de oferte, la care s-au înscris trei companii. Iar, în ajunul Revelionului, în data de 28 decembrie 2022, UM 0929 București a și atribuit contractul nr. 286/2022, la un cost final de 319.552,31 lei fără TVA, respectiv de 380.267,2 lei cu TVA inclusă (77.505,6 euro).

Compania care și-a adjudecat acest contract se numește SC Agora Proiect SRL, entitate cu sediul în Valea Voievozilor, județul Dâmbovița, este deținută de Simona Carolina și Florin Emanuel Forausberger, conform datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului.

 

Beneficiar – Brigada Antiteroristă

 

Potrivit caietului de sarcini, obiectivul de investiții vizat de SRI, cu denumirea de „Dezvoltarea facilităţilor de pregătire şi a capabilităţilor de intervenţie necesare gestionării situaţiilor de urgenţă în domeniul CBRNe şi pirotehnic asociat, generate de acte de rea-voinţă”, va fi amplasat în comuna giurgiuveană Comana, sat Grădiștea, cu destinația de bază de pregătire, iar beneficiarul investiției este Unitatea Militară UM 0466 București – Brigada Antiteroristă.

Autoritatea Contractantă, UM 0929 București, arată că are, în parteneriat cu Brigada Antiteroristă, cu Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și cu Serviciul de Protecție și Pază, toate aceste structuri fiind beneficiarele unui contract de finanțare pentru proiectul „Dezvoltarea facilităţilor de pregătire şi a capabilităţilor de intervenţie necesare gestionării situaţiilor de urgenţă în domeniul CBRNe şi pirotehnic asociat, generate de acte de rea-voinţă”,  prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020.

 

Amplasamentul, lângă zona de protecție a Parcului Natural Comana

 

Din documentația tehnică, aflăm că terenul pe care va fi construită baza de antrenament este amplasat în intravilanul satului Grădiştea, în vecinătatea zonei de protecție a Parcului Natural Comana, a Sitului de Importanță Comunitară „Comana”, respectiv a Ariei de Protecție Specială Avifaunistică „Comana”. Accesul în incinta unității militare se realizează direct din strada Principală, iar accesul în zona destinată investiției se face din latura nord-vestică a terenului.

Amplasamentul, în suprafață totală de 252.461 metri pătrați, se află în proprietatea publică a statului român și în administrarea Serviciului Român de Informații, prin HG  713/2005. Suprafața de teren alocată dezvoltării proiectului investițional este de 134.862 metri pătrați.

SRI susține că, în urma analizelor făcute,  se impune realizarea unei baze moderne de pregătire și instruire în condiţii de siguranță, cu materiale explozive reale şi simulanţi CBRNe, în scopul realizării intervenţiei rapide şi eficiente la dezastre, precum accidente nucleare şi radiologice şi accidente majore care implică substanţe periculoase, generate de acte de rea-voinţă. „Baza de pregătire Grădiştea, supusă lucrărilor de investiţii va păstra funcţiunea iniţială de bază de pregătire, dar va fi transformată prin reconceptualizare şi tehnologizare într-o bază de pregătire CBRNe integrată care să faciliteze antrenamentele specifice forţelor participante în condiţiile existenţei riscului CBRNe”, se mai arată în documentul citat.

 

Cartier-replică, cu hotel, restaurant, școală, spital, piste și poligoane

 

Baza de pregătire va avea în componență mai multe facilități, așa cum reiese din documentația de atribuire. Este vorba despre un poligon de antrenament CBRNe, o clădire de antrenament CBRN destinată simulării situaţiilor reale de intervenţii asupra dispozitivelor explozive improvizate asociate cu un agent CBRNe, la care se adaugă un poligon urban. Acest poligon urban va cuprinde o clădire de tip magazine, patru clădiri de tip locuință individuală, un restaurant cu bar și terasă, o benzinărie, o clădire tip ambasadă, un spital, un fast-food, o școală, un depozit de materiale, o amenajare de tip piață publică, o alta de tipul scenă, o tarabă, o clădire de tip motel și alta de tip hotel.

Mai departe, va fi construit un poligon de antrenament destinate efectivelor de intervenţie CBRNe şi asociate, o casă de antrenament pentru pregătirea necesară gestionării situaţiilor de urgenţă în domeniul CBRNe și două piste militare, cu circuite de pregătire, călire fizică și psihologică. Proiectul mai vizează un turn de antrenament, clădirea administrativă și un sistem de supraveghere perimetrală, pentru asigurarea securităţii incintei şi a bunei desfăşurări a activităţilor.

Subiecte în articol: SRI bază pregătire
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri