Direcţia de Contraspionaj a SRI a demarat o campanie de instructaj la nivelul instituţiilor publice pentru a-i învăţa pe demnitari și pe funcţionarii publici cum să se ferească de acţiunile de racolare venite din partea serviciilor secrete străine. Campania de protecţie antispioni vine după ce SRI a identificat vulnerabilităţi în principalele instituţii din administraţia publică centrală.
„Nivelul redus al culturii de securitate din principalele instituţii (...) reprezintă o oportunitate pentru eventualele acţiuni informative ostile, care ar putea afecta securitatea naţională. Există situaţii în care funcţionarii români cu funcţii importante în stat transmit din naivitate sau necunoaștere informaţii cetăţenilor străini cu care intră în contact”, se arată în documentul SRI.
Un spion poate folosi acoperiri precum diplomat, ziarist, om de afaceri sau simplu membru ONG. În principal, acesta urmărește exploatarea unor posibilităţi informative, stabilește relaţii cu posibilele surse și solicită informaţii confidenţiale în schimbul cărora poate oferi cadouri sau sume de bani. Primul semnal îl reprezintă interesul camuf lat și constant.
De altfel, SRI a realizat și un profil aproximativ al persoanelor vulnerabile. Aceștia lucrează adesea cu informaţii ce nu sunt destinate publicului, fie că vorbim de studii, strategii sau prognoze în diferite domenii și poate deveni o potenţială sursă pentru spioni, mai ales dacă este șantajabil, indiscret, lăudăros sau frustrat, ori dacă este dependent de alcool, droguri sau jocuri de noroc.
„Este posibil ca unei eventuale ţinte să îi fie recunoscută apetenţa pentru cheltuieli exagerate, acumularea de datorii, un stil de viaţă costisitor”. Factorul financiar este cel mai puternic în ceea ce privește „supravieţuirea socială” a unei persoane; dacă și-a definit așteptări nerealiste, respectiv acţionează fără a evalua raţional posibilitatea de a câștiga bani, va deveni dependent de resursele financiare suplimentare (de obicei ilegale) care îi satisfac așteptările.
Din naivitate pot fi dezvăluite informaţii importante. Pentru a evita pe cât posibil dezvăluirea unor astfel de date, SRI recomandă ca în discuţii să nu fie abordate aspecte confidenţiale ale activităţii profesionale, să nu fie dezvăluite probleme personale, familiale sau financiare.