Jurnalul.ro Ştiri Observator Stafilococul auriu, responsabil de toxiinfecția alimentară a copiilor din tabăra de la Păltiniș

Stafilococul auriu, responsabil de toxiinfecția alimentară a copiilor din tabăra de la Păltiniș

Stafilococul auriu a fost prezent în secrețiile nazale a trei angajați din blocul alimentar și în proba de paste cu pulpă de porc din care au mâncat copiii aflați în tabără la Păltiniș, județul Sibiu. Zeci de copii au acuzat dureri de burtă, greață și vărsături, la începutul lunii, în Păltiniș.

Potrivit Direcției de Sănătate Publică (DSP) Sibiu, manifestarile clinice, incubația scurtă a majorității cazurilor, cuprinsă în intervalul 2-14 ore, precum și remisiunea rapidă a simptomelor, sugerează că a fost vorba de un episod de toxiinfecție alimentară stafilococică.

„Această ipoteză este susținută de prezența Staphylococului în secrețiile nazale a 3 angajați din blocul alimentar și de prezența aceluiași germen în proba de paste cu pulpă de porc (preparate culinare servite la prânz, în data de 09.08.2024), precum și în lichidele de vărsătură recoltate de la doi copii simptomatici. În plus, încărcătura mare cu Enteriobacteriacee a 6 din cele 16 probe alimentare recoltate din produsele alimentare servite în zilele de 08.08. și 09.08.2024 sugerează deficiențe în respectarea măsurilor de igienă individuală și la locul de muncă a personalului din blocul alimentar”, transmite, luni, DSP Sibiu.

Astfel, în conformitate cu definiția de caz din Metodologia de supraveghere a toxiinfecțiilor alimentare, DSP Sibiu confirmă focarul, cu germene identificat - Staphylococcus aureus.

S-a dispus cu termen imediat scoaterea celor trei angajați din procesul tehnologic de preparare a hranei din blocul alimentar, dispensarizarea lor prin medic de familie, ulterior reintegrarea lor după negativarea rezultatelor.

Reintrarea la locul de muncă va fi făcută doar în baza avizului sanitar eliberat de către medicul de familie, conform DSP Sibiu.

„Urmarea rezultatelor neconforme ale rapoartelor de încercare, pentru nerespectarea regulilor de igienă individuală în blocul alimentar, contaminarea probelor alimentare și a alimentelor gătite, s-a sancționat cu amendă bucătarul șef al unității, conform HG 857/2011”, mai arată DSP Sibiu.

15 copii cazaţi la un hotel din Păltiniş au fost transportaţi la spital cu simptome de toxiinfecţie alimentară în noaptea de 9 spre 10 august. Aproape 150 de copii cu vârste de aproximativ 14 ani din Mehedinți și Bucurști se aflau în tabără.

(sursa: Mediafax)

 

Subiecte în articol: stafilococ paltinis toxiinfecţie
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri