Jurnalul.ro Ştiri Justitie Stat de drept: dublarea arestaţilor fără vină

Stat de drept: dublarea arestaţilor fără vină

de Dan Constantin    |   

Starea Justiției 2018, cuprinsă în Raportul CSM, denotă o situație alarmantă în zona de cercetare a infracțiunilor instrumentate de parchete. Potrivit statisticii, numărul inculpaților trimiși în judecată în anul 2018 a fost de 58.737 de persoane. Adică populația unui întreg municipiu de mărimea Bârladului sau cât cuprinde Giurgiu a fost ,,ștampilată” ca penală. Dintre aceștia, 5.900 au început procesul în stare de arest preventiv. Numărul erorilor comise de procurori este însă înspăimântător de mare: 1.290 inculpaţi achitaţi definitiv.

 

Arestarea fără culpă este de departe cea mai gravă eroare pe care o poate face un procuror, validată apoi de o instanță. Raportul CSM arată că anul trecut au existat 203 cazuri de inculpați arestați preventiv netrimiși în judecată. Această cifră trebuie „citită” în corelare cu numărul de inculpați, persoane fizice și juridice, achitaţi definitiv. Dinamica acestui fenomen care subminează în cel mai înalt grad încrederea în probitatea și competența anchetelor penale din parchete, inclusiv din cele specializate, este într-o creștere alarmantă. Astfel, numărul inculpaților achitați definitiv este în progresie: de la 809 asemenea cazuri în 2016, s-a ajuns la 1.026 în 2017, pentru a urma încă un spor de 24,5 la sută în 2018. O degradare evidentă a imaginii parchetelor o reprezintă creșterea cu 110 la sută a celor achitați definitiv, arestați preventiv în 2018, față de 2016 (de la 30, s-a ajuns la 63). Dublarea arestaților fără vină reprezintă pata care nu se șterge de pe obrazul procurorilor.

DOSARE MULTE LA MUNCA ÎN ZADAR 

De multe ori, munca procurorilor se învârte în gol, anchetele nu conduc spre rechizitorii, suspiciunile de infracțiuni nu se confirmă. Aproape o jumătate de milion - exact 497.530 - din cauzele soluționate prin netrimitere în judecată, prin clasare sau renunțarea la urmărirea penală arată că fenomenul infracțional este cu mult sub datele inițiale de sesizare. În anul 2018, Raportul CSM arată că erau în evidență 1.753.540 de dosare penale. Clasarea a circa o treime din „active” demonstrează nu doar calitatea apărătorilor... Dispozițiile de renunțare la urmărirea penală au fost aplicate față de un număr de 30.657 de învinuiți și inculpați, adică echivalentul populației unui oraș precum Sighișoara sau Câmpulung, au fost eliberați de anatema unor vinovății, în fapt inexistente. Dacă adăugăm numărul cauzelor restituite de către instanțele de judecată în vederea refacerii urmăririi penale, avem un tablou mai exact al dimensiunii erorilor din parchete. Aceste cazuri sunt „materie primă” pentru cereri de despăgubiri la CEDO, cu șanse mari de acceptare și plătite din banul public. Înțelegem mai bine de ce s-au declanșat acțiunile de blocare a legilor Justiției. Apariția ca ciupercile după ploaie a unor organizații „civice” sau cu iz profesional ale procurorilor este parte a acestui proces de protecție a „statului de drept” distorsionat de abuzuri și acuze ireale.

299 de inculpați la 100.000 de locuitori

Starea reală infracțională o putem discerne din evidența categoriilor de fapte pentru care sunt judecați 58.737 inculpați, adică o medie de 299 la 100.000 de locuitori. Pentru infracțiuni asupra persoanei au fost trimise în judecată 11.590 persoane, din care 868 pentru omor. Au fost 289 de omoruri consumate, 359 accidente mortale de circulație și 86 accidente mortale de muncă.

,,În 2018 au fost trimiși în judecată pentru loviri cauzatoare de moarte 65 inculpați,120 pentru trafic de persoane,169 pentru trafic de minori, 201 pentru proxenetism și 483 pentru viol”

 Raport  CSM - Starea Justiției 2018

 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri