Jurnalul.ro Special Anchete Despăgubiri uriașe pentru avocatul Robert Roșu

Despăgubiri uriașe pentru avocatul Robert Roșu

de Ion Alexandru    |   

3.282.952 de lei este suma pe care statul român, prin Ministerul Finanțelor este obligat să i-o plătească avocatului Robert Roșu, după ce acesta a fost condamnat abuziv la cinci ani de închisoare cu executare în dosarul „Ferma Băneasa”, fiind acuzat de DNA că a prestat servicii de avocat pentru un inculpat din acest dosar.

 

 Deși fusese achitat, la fond, Robert Roșu a fost trimis în spatele gratiilor, în decembrie 2020, printr-o hotărâre incredibilă a „Completului negru”, din care au făcut parte controversații foști judecători Ionuț Matei și Florentina Dragomir. În noiembrie 2021 însă, Înalta Curte a admis recursul în casație formulat de avocatul Roșu, decizând achitarea sa. Acesta nu a lăsat lucrurile așa și a cerut, pe calea instanței, reparații morale și materiale, care au fost admise de Tribunalul București, pe fond, chiar la finalul săptămânii trecute.

Secția a IV-a Civilă a Tribunalului București a admis, la finalul săptămânii trecute, în parte, acțiunea împotriva statului român formulată de avocatul Robert Roșu, condamnat abuziv, în urmă cu doi ani, în dosarul „Ferma Băneasa”, încarcerat, după care eliberat, pentru că, într-un final, a fost achitat. 

Judecătorii au admis, astfel, cererea ce avea ca obiect acordarea de daune materiale și au dispus ca statul român, prin Ministerul Finanțelor, să-i plătească avocatului Robert Roșu daune morale în cuantum de 1.000.000 de lei. De asemenea, instanța a mai obligat statul român să-i plătească reclamantului suma de 2.282.952 de lei, reprezentând daune materiale, la care se adaugă dobânzile legale aferente acestor sume, calculate de la data formulării cererii de chemare în judecată, până la data plății efective. 

În total, avocatul Robert Roșu trebuie, astfel, să primească de la statul român suma de 3.382.952 de lei, echivalentul a 670.000 de euro, dobânzile aferente urmând a fi calculate din data de 20 mai 2022, de când reclamantul a depus, la Tribunalul București, cererea de chemare în judecată. 

 

DNA, fără calitate procesuală, scoasă „basma curată”

 

Interesant este că, potrivit minutei acestei hotărâri judecătorești, care nu este definitivă, ea putând fi atacată cu apel în termen de 30 de zile de la comunicare, magistrații au admis lipsa calității procesuale pasive a Direcției Naționale Anticorupție, respingând, în acest sens, capătul de cerere având ca obiect daune materiale formulat în contradictoriu cu această instituție, ca fiind introdus împotriva unei persoane fără calitate procesuală.

Până la momentul redactării acestui articol, hotărârea Tribunalului București nu a fost atacată cu apel. Documentul reprezintă însă o lovitură năprasnică pe care o instanță o dă într-unul dintre cele mai controversate dosare instrumentate de DNA și soluționate, într-un mod la fel de dubios, de Înalta Curte de Casație și Justiție.

Avocatul Robert Roșu a fost reprezentat în acest proces civil de Casa de Avocatură SCA Țucă Zbârcea și Asociații. 

 

Achitat pe linie, în recursul în casație

 

Reamintim că, în decembrie 2020, avocatul Roșu a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare pentru grup infracțional organizat și complicitate la abuz în serviciu în urma unei decizii definitive a ÎCCJ. Un an mai târziu însă, în noiembrie 2021, el a fost achitat și eliberat, ca urmare a admiterii recursului său în casație.

Pe scurt, Completul de recurs în casaţie a considerat că faptele pentru care DNA l-a trimis în judecată pe avocatul Robert Roşu nu sunt prevăzute de legea penală, ci s-au circumscris în limitele activităţii normale de avocat.

El a fost acuzat că a întocmit un raportului de „due diligence”, că a formulat notificări, memorii și că a participat la ședințele consiliului de administrație ale unui institut, precum și că ar fi influențat opinia unui consilier juridic din cadrul unei instituții care deținea terenurile ce făceau obiectul unei cereri de restituire. Instanța de recurs a reținut că „aceste acte, exercitate de Robert Roșu în calitatea sa de avocat, se circumscriu, esenţialmente, activităţilor pe care le desfăşoară orice avocat în exercitarea atribuţiilor conferite de Legea nr. 51/1995 privind organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, Statutul profesiei de avocat, respectiv Codul deontologic”.

 

„Completul negru”. Doi judecători controversați au părăsit sistemul după decizia din 2020

 

Povestea acestui dosar este absolut halucinantă. După ce în primă instanță avocatul Robert Roșu fusese achitat pentru toate capetele de acuzare trecute de DNA în rechizitoriu, când procesul a ajuns la Completul de 5 judecători de la ÎCCJ, în apel, acesta a primit 5 ani de închisoare cu executare. Acel complet a fost denumit de către juriștii din România drept „Completul negru”. Din el au făcut parte doi judecători cunoscuți pentru sentințele pronunțate în favoarea sistemului. Este vorba despre Ionuț Matei și Florentina Dragomir, ambii ieșiți la pensie după ce au participat la executarea lui Robert Roșu.

Condamnarea abuzivă a avocatului Robert Roșu a atras un val de proteste din partea organizațiilor profesionale. Uniunea Națională a Barourilor din România a luat poziție, inclusiv prin intermediul unei scrisori deschise, în care a acuzat că hotărârea, pronunţată în decembrie 2020 de Înalta Curte de Casație și Justiție, care a fost motivată cu mult după termenul legal, „reprezintă un precedent periculos pentru viitorul profesiei”.

Așa cum arătam mai sus, unul dintre judecătorii din completul respectiv, Ionuț Matei, a participat, în ultimii ani, la judecarea unor dosare cu greutate, soldate cu condamnări la închisoare cu executare. Amintim aici sentința de șase ani de închisoare cu executare pentru Elena Udrea, în dosarul „Gala Bute”. De asemenea, Matei este judecătorul care a făcut parte din completurile care au pronunțat sentințe de condamnare la închisoarea cu executare a fostului prim-ministru Adrian Năstase, a fostului ministru de Externe și ex-europarlamentarului Adrian Severin sau a fostului ministru de Interne Gabriel Berca.

Un alt judecător din „Completul negru” este Florentina Dragomir. Și aceasta a părăsit sistemul, la scurt timp după pronunțarea acestei hotărâri. Florentina Dragomir a fost procuror până în 2009, când a fost transferată judecător la Tribunalul București. Presa a dezvăluit faptul că aceasta nu ar fi depus jurământul la numirea în funcția de judecător. Ea a fost promovată la Înalta Curte în anul 2011, în ciuda faptului că avea, la moment, doar un an și zece luni experiență de judecător și primise aviz negativ din partea ÎCCJ. Florentina Dragomir a făcut și ea parte din completurile de judecată care au dat condamnări celebre în dosarele care i-au vizat pe Adrian Năstase, Elena Udrea sau Liviu Dragnea.

Subiecte în articol: robert rosu condamnat abuziv plata
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri