Statele Unite și-au cerut scuze, după ce l-au prezentat în mod eronat pe președintele chinez, Xi Jinping, drept liderul Taiwanului, au declarat, ieri, autoritățile de la Beijing, citate de AP. Membri ai mediului academic din China susțin că această greșeală demonstrează lipsa de competență a personalului de la Casa Albă, care dăunează profund relațiilor chino-americane.
Într-o declarație dată publicității sâmbăta trecută, cu ocazia întâlnirii de la G20, din Hamburg, dintre Xi Jinping și președintele Statelor Unite, Donald Trump, biroul de presă al Casei Albe l-a descris pe liderul chinez drept președintele Republicii China, denumirea oficială a Taiwanului. China comunistă, condusă de Xi Jinping, are titulatura de Republica Populară Chineză. Subiectul este extrem de delicat pentru conducerea de la Beijing, care susține că teritoriul taiwanez aparține Chinei. Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Geng Shuang, a cerut administrației de la Washington o explicație pentru greșeala făcută, iar oficialitățile americane au recunoscut că a fost vorba despre „o eroare tehnică”. Statele Unite și-au cerut scuze și au corectat greșeala, a declarat, ieri, Geng Shuang, într-o conferință de presă. „Deși este vorba despre un fapt bine știut de către cei ce lucrează în diplomație, acest incident izolat demonstrează cât de incompetent este personalul Casei Albe, cât de distrați sunt angajații de acolo și cât de slab sunt coordonați”, a declarat Shi Yinhong, profesor de relații internaționale la Universitatea Renmin din China, citat de AP. Gafa a trecut aproape neobservată în China, deoarece mass-media locale nu au motiv să-și bată joc de Trump, a adăugat el.
Trump are o echipă slabă
Un alt profesor chinez este de părere că eroarea nu a fost intenționată, însă demonstrează pregătirea slabă a echipei de politică externă a președintelui Trump, în condițiile în care o serie de poziții-cheie ale acestei echipe rămân neocupate. „Greșeala arată carențe de profesionalism în materie de diplomație ale angajaților Casei Albe (…) Eroarea propriu-zisă nu afectează relațiile chino-americane, dar Casa Albă ar trebui să învețe o lecție pentru a-și îmbunătăți activitatea. Este o greșeală politică sensibilă care nu ar fi trebuit să se întâmple”, a spus Wang Dong, un alt profesor de relații internaționale, de la o universitate din Beijing.
Anul trecut, Trump a amenințat că nu va mai recunoaște principiul „unei singure Chine", care a dus la întreruperea oficială forțată a relațiilor diplomatice dintre Washington și Taipei, în 1979. Colaborarea dintre cele două părți a continuat, însă, în mod neoficial, americanii fiind principalii protectori ai Taiwanului.
Cel mai populat dintre statele nemembre ale ONU, Taiwan este recunoscut de numai 23 de țări. În numele „principiului unei singure Chine", Beijingul interzice partenerilor săi să întrețină relații diplomatice cu insula, pe care o consideră „o provincie rebelă”, care va reveni la „patria-mamă”, chiar dacă acest lucru va necesita utilizarea forței. Problema Taiwanului rămâne, fără îndoială, un punct critic pe agenda relațiilor dintre Statele Unite și Taiwan.