Jurnalul.ro Ştiri Externe Statele Unite îşi reafirmă angajamentele de securitate faţă de Asia-Pacific la un exerciţiu militar în Thailanda

Statele Unite îşi reafirmă angajamentele de securitate faţă de Asia-Pacific la un exerciţiu militar în Thailanda

Statele Unite şi-au reafirmat marţi angajamentele de securitate faţă de regiunea Asia-Pacific cu ocazia celui mai mare exerciţiu militar multinaţional mondial ce se desfăşoară în Thailanda, relatează dpa. 

Statele Unite au făcut anunţul în timpul ceremoniei de deschidere Cobra Gold, un exerciţiu militar anual cu participare americană şi thailandeză în oraşul de coastă Rayong, situat la 175 km sud-est de Bangkok. 

Cobra Gold "este o bijuterie a coroanei în cadrul alianţei noastre durabile de apărare SUA-Thailanda şi un simbol al angajamentului neclintit al Americii faţă de Thailanda şi pentru pacea şi prosperitatea regiunii Asia de Sud-Est", a declarat Glyn Davies, ambasadorul american în Thailanda. 

Desfăşurat la început în 1982, Cobra Gold numără acum 30 de ţări participante. Acesta este cel mai mare exerciţiu militar Asia-Pacific şi are loc în fiecare an în Thailanda, cel mai vechi aliat al Statelor Unite în Asia de Sud-Est. 

Cu accent pe acţiunea civică, inclusiv asistenţă umanitară şi intervenţii în caz de dezastru, întregul exerciţiu de pe coasta de est a Thailandei durează 11 zile, potrivit Ambasadei SUA la Bangkok. 

Exerciţiul din 2018 este de asemenea marcat de cel mai mare număr de trupe americane participante în ultimii ani, 6.800 - aproape dublu faţă de 3.600 anul trecut. 

După ce armata thailandeză a luat puterea printr-o lovitură de stat în 2014, numărul personalului american participant la exerciţiul anual a fost redus ca parte a degradării relaţiilor diplomatice şi militare ale Statelor Unite cu Thailanda. 

Dar legăturile s-au normalizat sub administraţia Trump şi prim-ministrul thailandez Prayuth Chan-ocha a vizitat Casa Albă în octombrie. 

Statele Unite, ca şi Uniunea Europeană care a anunţat o reangajare cu Thailanda în decembrie, a citat alegerile planificate în ţara din Asia de Sud-Est pentru noiembrie şi revenirea ulterioară la democraţie ca motiv de a normaliza legăturile. 

"Odată cu revenirea Thailandei la o guvernare cu alegeri şi un sistem democratic durabil, regatul şi alianţa noastră pot atinge potenţialul maxim", a spus Davies la ceremonie. 

Analiştii politici văd creşterea prezenţei Statelor Unite la exerciţiul din acest an - cel mai mare după mai mulţi ani - ca un semnal clar al încălzirii relaţiilor americano-thailandeze determinată de dorinţa Washingtonului de a-şi reafirma puterea în regiune. 

"Numărul izbitor de mare al trupelor americane confirmă încălzirea relaţiilor SUA-Thailanda (...). Exista în mod clar o îngrijorare (din partea SUA) că regiunea riscă să fie adusă mai aproape de China", a declarat Nigel Gould-Davies, profesor de relaţii internaţionale la Universitatea Mahidol de lângă Bangkok.AGERPRES

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri