Jurnalul.ro Ştiri Externe „Statele Unite mimează lupta împotriva Stat Islamic”, acuză generalii ruși

„Statele Unite mimează lupta împotriva Stat Islamic”, acuză generalii ruși

de Şerban Mihăilă    |   

Ministerul rus al Apărării acuză SUA că „mimează” lupta contra organizaţiei teroriste Stat Islamic (SI), reducându-și în mod deliberat raidurile aeriene din Irak pentru a le permite jihadiștilor să pătrundă în Siria şi să încetinească ofensiva armatei siriene sprijinite de către Rusia, transmite Tass. Concomitent, Damascul acuză SUA că furnizează arme teroriștilor din SI și altor grupări radicale din Siria.

„Fluxul continuu de terorişti din Irak generează serioase întrebări asupra obiectivelor operaţiunilor contra teroriştilor, declanșate în regiune de către aeronavele americane şi aşa-numita coaliţie internaţională. În septembrie, când a început operaţiunea desfăşurată de trupele siriene sprijinite de forţele aeriene ruse pentru recucerirea provinciei Deir Ez-Zor, coaliţia internaţională condusă de SUA a redus substanţial intensitatea atacurilor zilnice din Irak împotriva Stat Islamic, efectuând de aproape cinci ori mai puţine raiduri decât în Siria", a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov, citat de agenția Tass. Armata rusă a mai precizat că mercenarii străini din Irak folosesc vehicule blindate şi încărcate cu arme pentru a-i reaproviziona zilnic pe luptătorii SI din oraşul sirian Mayadin. „În mod ciudat, scăderea intensităţii atacurilor americane din Irak a coincis cu redistribuirea unor importante forţe teroriste din zonele de frontieră irakiene către Deir Ez-Zor, iar acestea încearcă acum să obţină o bază de sprijin pe malul estic al Eufratului. Coaliţia condusă de SUA mimează lupta împotriva Stat Islamic, mai ales în Irak.  Deși știe toate aceste lucruri, coaliția continuă să pretindă că luptă în mod activ cu SI în Siria, dintr-un anumit motiv. Acţiunile Pentagonului şi ale coaliţiei cer o explicaţie”, a precizat Konaşenkov, dând de înțeles că noua tactică a armatei americane urmărește încetinirea ofensivei declanșate de contingentele guvernamentale siriene și forțele aeriene ruse, la est de Eufrat.

Damascul pune paie pe foc

La rândul ei, armata siriană a acuzat că, între 5 iunie și 15 septembrie, anul acesta, SUA „au furnizat teroriștilor arme și 1421 de vehicule militare”, mai scriu rușii de la Tass. Deși, inițial, armele erau destinate luptei antiteroriste, acestea ar fi ajuns în cele din urmă în mâinile SI și a altor grupări jihadiste radicale. 

De cealaltă parte, Departamentul american al Apărării a declarat că armele ajunse în posesia extremiștilor fuseseră trimise kurzilor moderați din Forțele Democratice siriene, care luptau la Raqqa împotriva teroriștilor din SI.

La sfârșitul săptămânii trecute, generalul de brigadă Robert Sofge, numărul doi al coaliției antiteroriste conduse de SUA, afirma că „bătălia finală” în Irak contra SI se va da la frontiera cu Siria. „Următoarea bătălie, ultima mare bătălie va avea loc în valea Eufratului”, a spus Sofge. Această zonă deșertică se întinde din orașul sirian Deir Ezzor, până la ultimul bastion jihadist de pe teritoriul irakian, în regiunea Rawa și în al-Qaim, în vestul Irakului.

 

 

 

Subiecte în articol: SUA isis statul islamic daesh
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri