Ministerul Transporturilor îşi modernizează o vilă de protocol din Slănic Moldova cu firma unui controversat milionar din Satu Mare, Vasile Ţânţaş, condamnat definitiv anul trecut la închisoare după ce a distrus un monument istoric. Afaceristul a fost un apropiat al guvernării PDL, care i-a oferit numeroase contracte cu statul, în valoare de zeci de milioane de euro. Lideri majori ai formaţiunii fostului preşedinte Traian Băsescu au fost acuzaţi că au intervenit pentru ca Ţânţaş să devină unul din băieţii deştepţi ai energiei. Oşanul cu o avere care-l plasează printre cei mai bogaţi români este cunoscut şi pentru aventurile penale ale beizadelelor sale, care au omorât şi schingiuit oameni în accidente rutiere.
CRISTIAN ANTON
O companie din cadrul Ministerului Transporturilor a atribuit pe 8 august un contract pentru reabilitarea şi modernizarea Vilei CFR din Slănic Moldova, în vederea înfiinţării Centrului de instruire şi recuperare a salariaţilor. Lucrările evaluate iniţial la 1,8 milioane lei au fost acordate de CFR Călători SA în urma unei cereri de oferte iniţiate în noiembrie 2017, unde s-au înscris cinci firme, câştigătoare fiind desemnată Beny Alex SRL din Negreşti Oaş, care s-a angajat să renoveze Vila CFR contra sumei de 1.774.514,1 lei, fără TVA. Patronul Beny Alex SRL este Vasile Ţânţaş, unul dintre cei mai bogaţi dar şi controversaţi oameni de afaceri sătmăreni, cu un bogat istoric penal.
Afaceri bănoase cu statul
Beny Alex SRL are ca domeniu de activitate construcţiile hidrotehnice şi a raportat pentru anul 2017 o cifră de afaceri de 6.166.105 lei şi un profit net de 884.785 lei, cu 40 de angajaţi, dar şi datorii totale de 9.499.452 lei. Firma este celebră pentru numeroasele sale contracte cu statul, mai ales în guvernarea PDL, perioadă în care Vasile Ţânţaş a prosperat.
24 milioane de euro este valoarea contractelor primite de la stat de afaceristul Vasile Ţânţaş în ultimii ani, fără cele primite direct prin HG
Beny Alex SRL a beneficiat de 54 de contracte cu instituţii publice, cele mai multe venind de la Administraţia Bazinală de Apă Someş SA (2,1 milioane euro în ianuarie 2009, alţi 1,5 milioane euro în noiembrie 2007, încă 1,4 milioane euro printr-un contract primit în aceeaşi lună, un milion de euro în aprilie 2011 etc). Pe lista clienţilor lui Ţânţaş se mai află Administraţia Bazinală de Apă Buzău Ialomiţa, Compania Naţională de Investiţii, Romgaz, Consiliul Judeţean Dâmboviţa şi mai multe primării. Valoare totală a contractelor este însă mult mai mare, ţinând cont de faptul că Serviciul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) îndosariază doar achiziţiile făcute din 2007 încoace, iar multe lucrări au fost oferite direct de Guvern.
Acuzaţii de trafic de influenţă
Vasile Ţânţaş avea la un moment dat o avere estimată la peste 10 milioane de euro, iar Beny Alex SRL este doar una din afacerile bogătaşului oşan. În 2006, ministrul Economiei de la acea dată îl acuza public pe Ioan Oltean, secretarul general al PDL, că a făcut trafic de influenţă pentru ca Ţânţaş să poată cumpăra energie ieftină de la Complexul Energetic Turceni, pentru a o revinde mai scump către Electrica SA. În acelaşi an, Beny Alex SRL a primit mai multe contracte prin încredinţare directă, venite direct prin Hotărâri de Guvern, pentru lucrări hidrotehnice în judeţele Satu Mare, Bistriţa Năsăud şi Cluj. În 2008, Ţânţaş a cumpărat de la Hidroelectrica o microhidrocentrală pe râul Tur, iar în 2009 solicita licenţă de producţie de la Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
Blestemul milioanelor: oameni morţi şi schingiuţi
Milioanele de euro primite de Vasile Ţânţaş de la stat nu i-au adus însă numai bunăstare, ci şi numeroase probleme penale în familie. Afaceristul are 12 copii, iar băieţii cei mari au solicitat la maxim puterea de influenţă a tatălui milionar prin nenorocirile pe care le-au produs. În septembrie 2008, Darius Ţânţaş a omorât un tânăr, în timp ce conducea cu peste 200 km/h, cu o alcoolemie de 1,4. Beizadeaua a fugit din ţară, iar cazul avea să devină un exemplu clasic de muşamalizare a unui dosar de omor. Fiul milionarului a fost condamnat abia după cinci ani la trei ani de închisoare cu suspendare. În februarie 2010, Samuel Ţânţaş, alt fiu al afaceristului şi fost subprefect PDL de Satu Mare, a fost prins gonind cu 175 km/h în localitate. A fost urmărit zeci de kilometri şi oprit doar după ce a fost blocat de 10 maşini de poliţie.
În mai 2017, Vasile Ţânţaş a fost condamnat definitiv la un an de închisoare cu executare după ce a distrus Hotelul Dacia din Satu Mare, un monument istoric, una din cele mai frumoase clădiri din Transilvania. Afaceristul a fost eliberat câteva luni mai târziu
În 2013, Beny Ţânţaş, mare crai de Bucureşti acum, a lovit o clientă cu un pahar şi i-a ameninţat pe ceilalţi cu un cuţit, supărat că lăutarul nu a vrut să-i facă o dedicaţie muzicală. Cu altă ocazie, acelaşi Beny Ţânţaş a distrus, la beţie, un întreg local din Satu Mare. În iulie 2011, Beny se afla la mare, în maşină cu iubita sa de atunci, Natalia Mateuţ (fiica fostului fotbalist Dorin Mateuţ) şi a ignorat semnalizarea unui poliţist, care a încercat să-l oprească pentru că încălca mai multe reguli de circulaţie. Poliţistul a pornit în urmărirea beizadelei lui Ţânţaş, dar a fost lovit de o altă maşină şi a ajuns în spital în stare foarte gravă, în timp ce Beny şi-a văzut de drum. Poliţistul a rămas paralizat pe viaţă, iar Beny Ţânţaş a primit o amendă.
Oşanul Vasile Ţânţaş a devenit milionar pe banii statului, dar averea i-a adus şi numeroase probleme penale