În luna februarie 2020, când întreaga lume era deja cuprinsă de febra noului coronavirus și în România oamenii goleau rafturile magazinelor de teama crizei, Guvernul a accelerat cheltuielile bugetare în condițiile în care veniturile erau în scădere. Astfel că deficitul bugetar pe primele două luni a atins un record al ultimilor 10 ani: 0,73% din Produsul Intern Brut (PIB), cifră care fusese mai mare doar în aceeași perioadă din 2010 - 1,1% din PIB. Calculele ziarului Jurnalul arată că în februarie cheltuielile bugetare au urcat la 31,5 miliarde de lei (față de 28 de miliarde în ianuarie), în timp ce veniturile au scăzut la 23,7 miliarde de lei (față de 27,5 miliarde în ianuarie), deși Guvernul încă nu reacționase la provocarea COVID-19.
Datele privind execuția bugetară pe primele două luni din 2020, publicate de Ministerul Finanțelor, arată un deficit - decalaj dintre venituri și cheltuieli - de 8,29 miliarde de lei. Din această sumă, mai puțin de o jumătate de miliard (457 de milioane de lei) a fost înregistrată în luna ianuarie, iar restul de 7,83 miliarde de lei s-a consemnat în februarie. Era oarecum firesc, în condițiile în care cheltuielile crescuseră numai în februarie față de ianuarie cu 3,56 miliarde de lei, în timp ce veniturile scăzuseră cu 3,8 miliarde de lei.
De notat că Ministerul Finanțelor a ales să ascundă datele privind execuțiile bugetare la două luni din anii trecuți, ca și cum numai pe site-ul acestei instituții s-ar păstra respectivele cifre. Le-am găsit noi și am observat că un deficit bugetar mai mare ca acum a mai fost întâlnit doar în urmă cu 10 ani, adică în plină criză financiară. În 2010, pe primele două luni, bugetul avea un deficit de 1,1% din PIB, dar suma respectivă (5,8 miliarde de lei) era raportată la un PIB aflat la mai puțin de jumătate din cel cu care lucrăm azi (513,4 miliarde de lei în 2010, față de 1.141,4 miliarde de lei în prezent). Să nu uităm că 2010 a fost anul când, în vară, salariile fuseseră tăiate cu 25%, iar cota de TVA - majorată de la 19% la 24% tocmai pentru că bugetul ajunsese la limita capacității de plată (!)
Ce s-a întâmplat în februarie
Chiar dacă în februarie existau deja semne clare că urmează o criză generată de (pe atunci) epidemia de COVID-19 și în România apăreau primele cazuri de infestare, Guvernul încă nu adoptase măsuri efective de combatere. În schimb, bugetar vorbind, a procedat astfel - în februarie față de ianuarie:
- a mărit cu peste un miliard de lei cheltuielile cu bunuri și servicii;
- a majorat cu 398,5 milioane de lei cheltuielile de personal;
- a alocat pentru subvenții suplimentare de peste 1,6 miliarde de lei.
Asta în timp ce:
- veniturile din TVA scădeau cu peste 1,8 miliarde de lei;
- veniturile din accize scădeau cu aproape 1,6 miliarde de lei;
- încasările din contribuții sociale scădeau cu aproape 400 de milioane de lei.
Veniturile fiscale au scăzut în februarie cu 3,2 miliarde de lei față de ianuarie, dar cheltuielile curente bugetare au crescut cu 3,01 miliarde de lei.
În luna februarie, Guvernul încă nu adoptase măsuri anticriză, deci nu COVID-19 a erodat bugetul de stat