Jurnalul.ro Ştiri Justitie Stenogramele din dosarul șpăgii la rece. Cum a încercat să scape șeful de la Drumuri și Poduri Bârlad

Stenogramele din dosarul șpăgii la rece. Cum a încercat să scape șeful de la Drumuri și Poduri Bârlad

de Redacția Jurnalul    |   

Directorul de la Drumuri şi Poduri Bârlad a fost interceptat de procurori când încerca să scape de dosarul în care este acuzat că a primit șpagă.

În înregistrările procurorilor, obţinute de Observator, denunţătorul povesteşte cum a plimbat mita zeci de kilometri: de la benzinărie până în frigiderul sau maşina lui Daniel Buzamăt, şeful Companiei de Drumuri şi Poduri Bârlad. Când s-au trezit cu mascaţii la uşă, au început să facă planul să scape. Însă declaraţiile lor nu s-au potrivit

Poveste șpăgii la rece a început în 2022 și sunt implicați Călin Gică, patron de benzinăre din Galaţi şi Daniel Buzamăt, şeful Companiei de Drumuri şi Poduri Bârad. Omul de afaceri a cerut o ofertă pentru asfaltarea a 2.500 mp şi refacerea unor şanţuri. Întrucât preţul era prea mare, el a negociat direct cu Buzamăt.

"300.000 de lei ar fi costat ambele lucrări, spun procurorii. Călin Gică a negociat la mai bine de jumătate din preţ: 100.000 asfaltarea, 20.000 rigolele. La care s-a adăugat şpaga pentru director, băgată în plicuri şi trimisă prin intermediar", spune Cristina Filip, reporter Observator:

Totul s-a făcut printr-un angajat al companiei de stat.

Prima parte din şpagă, în frigider. A doua, în maşina lui Buzamăt: "Jos la chișioare în dreapta"

STENOGRAME 1

INTERMEDIAR: Da, am luat banii de la nea Călin. Am luat o dată 100 milioane, o dată 500 și încă o dată 500 și i-am dus la director…

MARTOR: Care 500 și o sută? Ai luat? Aaa, de la rigole.

Cristina Filip, reporter Observator: Prima tranşă s-a pus la rece, într-un frigider modern din biroul directorului. Pe semne să dispară amprentele la frig. Cea de-a doua a ajuns direct în maşina lui Buzamăt, parcată în faţa unei cofetării din Bârlad. Intermediarul avea cheile şi a lăsat plicul sub scaunul pasagerului din dreapta.

STENOGRAME 2

INTERMEDIAR: Ții minte atunci? Mi-ai dat cheia și m-am dus și i-am pus jos, ți-am zis, îs jos la chișioare în dreapta. Zic, băi n-ar trebui în oraș, în ăsta. Asta e! Aseară, prima dată, când o fost, acuma mai râdem, prima dată când o fost măcar i-am pus în frigider, c-avea coniac și pepsi, știi c-avea atunci? Da, Doamne Maica Domnului.

Şpaga se dublase între timp, după ce Gică Călin a încheiat încă un contract cu firma condusă de Buzămăţ pentru încă 2.000 de mp de asfalt. În aceleaşi condiţii. Ca să nu dea de bănuit că lucrarea e subevaluată, în acte s-a trecut o suprafaţă mult mai mică. 

STENOGRAME 3

DANIEL BUZAMĂT: Da', ce? Eu recunosc. Da, o venit, o semnat contractul, l-am băgat în Consiliul de Administraţie, s-a semnat: 800 metri.

CĂLIN GICĂ: Auzi? Parcă mi-l imaginez pe (...): Da'dom'le, am dat 500.

Planul le-a fost dejucat, însă, chiar de intermediar care a colaborat cu procurorii anticorupţie. In iulie, anul trecut, au fost făcute primele percheziţii, însă toţi cei implicaţi în afacerea "la rece" au continuat să fie interceptaţi. 

STENOGRAME 4

INTERMEDIAR: Deci o venit jandarmii și cu doi ofițeri acasă, mi-o percheziționat casa, mașinile și după aceea împreună ne-am dus la Reiser și acolo o început să vină…directorul, contabilatot cu ofițeri. O fost acolo curtea plină de ofițeri. Problema este că dacă se apucă de măsurat, nu iese. O să zică: nea Căline, de unde ai 4000?

MARTOR: Păi de unde? Atuncea îi zic: Da, dom'le, am...că m-a învățat să-i dau banul pe ascuns.

Cum și-a pregătit Buzamăt planul să scape de dosar "Tu n-ai luat, eu n-am primit". 

Discuţiile dintre ei arată cum îşi pregăteau planul să scape.

STENOGRAME 5

DANIEL BUZAMĂT: Da... îi nasoală treaba cu....

INTERMEDIAR:  Da,da.  Acolo tre să cădem de acord...

DANIEL BUZAMĂT:  Tu n-ai luat, eu n-am primit, ce?

INTERMEDIAR: Da, adică să fie....

DANIEL BUZAMĂT: Problema e la măsurători, cum o dai... 1000 metri în plus...nu? Dacă nu mai bine. Două?... Nici nu m-am uitat niciodată. O să trebuiască niște avocați buni.

INTERMEDIAR: Îhî.

Daniel Buzmăt şi Călin Gică se află în arest preventiv. Ei au contestat decizia, dar magistraţii din Vaslui au decis ca aceștia să rămână în spatele gratiilor, potrivit observatornews.ro.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri