Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Ce este streptococul A. Modalități de transmitere. Simptome la care trebuie să fiți atenți

Ce este streptococul A. Modalități de transmitere. Simptome la care trebuie să fiți atenți

de Giulia Anghel    |   

Streptococul A este o bacterie extrem de contagioasă, responsabilă și de apariția scarlatinei, care afectează mai ales copiii.

Oficialii britanici din sănătate au transmis mai multe recomandări către școli pentru prevenirea răspândirii infecțiilor, după ce mai mulți copii au murit. 

Agenția pentru Securitatea Sănătății din Marea Britanie (UKHSA) transmite că infecțiile sunt mai mari în această iarnă, față de ultimii doi ani, iar creșterea cazurilor este probabil efectul renunțării la restricțiile anti COVID-19, scrie news.sky.com.

Prin urmare, UKHSA sfătuiește părinții să nu trimită copiii la grădiniță, școală sau în orice fel de comunitate, timp de cel puțin 24 de ore după începerea tratamentului cu antibiotice. 

Ce este streptococul A

Este o bacterie localizată mai ales în gât, dar și pe piele, iar majoritatea oamenilor sunt asimptomatici, dar pot transmite infecția. Streptococul A poate provoca mai multe boli ale nasului, gâtului și plămânilor.

Transmitere și simptome

Se poate răspândi prin tuse, strănut și contact direct pe piele. Simptomele includ durere la înghițire, febră, amigdale umflate, cu pete albe, inflamarea glandelor  gâtului, temperatură ridicată, erupție cutanată.

Bacteria poate provoca amigdalită, faringită, scarlatină, infecții ale pielii, cum ar fi impetigo sau erizipel, pneumonie.
Majoritatea cazurilor de infecție a gâtului se vor ameliora de la sine, fără tratament. Infecțiile cutanate pot necesita antibiotice.

Cu toate acestea, streptococul A poate provoca, ocazional, și infecții foarte severe.

Infecții severe

Boala invazivă apare atunci când bacteria trece de apărarea naturală a organismului și intră în părți ale corpului unde nu se găsește de obicei, cum ar fi în sânge, mușchi sau plămâni.

Cele mai severe forme sunt sindromul de șoc toxic streptococic și fascita necrozantă, sau „boala de consum de carne”, care este o infecție ce determină distrugerea țesutului și necesită intervenție chirurgicală. Ambele sunt rare, dar sindromul șocului toxic are o rată mare de deces.

Simptomele includ febră mare, dureri musculare severe, durere într-o zonă a corpului, roșeață pe piele, vărsături sau diaree.

Tratamentele includ diferite tipuri de antibiotice și, în funcție de severitatea simptomelor, pot fi administrate transfuzii de sânge. După 24 de ore de la administrarea antibioticelor, infecția nu mai este contagioasă. 

Dezvoltarea formelor severe este rară, între 2-4 cazuri la 100.000 de persoane anual, în Marea Britanie. 

„Părinții trebuie să fie vigilenți, dar nu îngrijorați în mod nejustificat. Deși există o creștere a cazurilor, nu au fost multe în ultimii ani, deoarece pandemia de COVID a provocat impunerea de restricții privind circulația oamenilor. Este o problemă foarte comună pe care copiii și adulții o pot detecta, deși tragediile arată că există mai multe cazuri periculoase care afectează copiii. Dar nu trebuie să fim alarmați și nu trebuie să spunem că toți copiii se vor îmbolnăvi și unii pot muri. Este important ca părinți să fie vigilenți la semne”, spune Ashish Joshi, corespondent pentru sănătate Sky News. 

Persoanele expuse riscului contagierii

Probabilitatea cea mai mare de a contacta streptococul A este la cei care au contact apropiat cu o persoană infectată, la vârstnicii de peste 65 de ani, la persoanele cu HIV, la cei care iau steroizi, diabetici, bolnavii de inimă sau de cancer. 

Ce ar trebui să faci dacă ai simptome

Primul pas în cazul în care suspectezi o infecție cu streptococul A este să iei legătura cu medicul de familie. Primele simptome alarmante sunt dureri în gât care apar rapid. 

 

Subiecte în articol: streptococul A copii
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri