Cercetătorii de la Centrul Australian pentru Prevenirea Bolilor au descoperit că SARS-CoV-2, virusul responsabil pentru apariția COVID-19, poate rezista până la 28 de zile pe suprafețele comune, inclusiv bancnote, sticlă, precum cea din care sunt făcute ecranele telefoanelor, și oțel inoxidabil.
Astfel, studiul atrage atenția asupra riscurilor pe care le aduce manipularea banilor, a echipamentelor cu touchscreen sau a diferitelor mânere și bare.
Cercetătorii au descoperit că virusul este „extrem de puternic”, reușind să supraviețuiască la temperatura camerei (20 de grade Celsius) timp de 28 de zile pe suprafețe comune. Virusul gripal poate rezista doar 17 zile.
Pe de altă parte, virusul supraviețuiește mai puțin de o zi pe unele suprafețe, în cazul în care temperatura este de 40 de grade Celsius.
„Rezultatele noastre arată că SARS-CoV-2 poate rămâne contagios pe diverse suprafețe, pe perioade lungi de timp, ceea ce subliniază necesitatea menținerii unor bune obiceiuri precum spălarea mâinilor și curățarea suprafețelor”, spune Debbie Eagles, directorul-adjunct al Centrului.
Studiul a fost publicat în Virology Journal. Acesta a fost finanțat de armata australiană și a constat în impregnarea unui mucus artifical cu coronavirus pe diferite suprafețe, la concentrații similare cu cele din probele prelevate de la pacienții infectați. Experimentul s-a derulat în întuneric, pentru ca rezultatele să nu fie influențate de lumina ultravioletă ce poate inactiva virusul.