Jurnalul.ro Ştiri Observator Studiu: Preţul pe metru pătrat al locuinţelor din România este subevaluat cu aproape 30%

Studiu: Preţul pe metru pătrat al locuinţelor din România este subevaluat cu aproape 30%

Preţul pe metru pătrat al locuinţelor din România este subevaluat cu aproximativ 30% comparativ preţul afişat în alte pieţe imobiliare din Europa, arată un raport realizat de Social Monitor la solicitarea Nordis Group.

Potrivit analizei, preţul a fost raportat la resursele financiare, dinamica economică şi oportunităţile de investiţii din ţară.

„În prezent, achiziţia unei proprietăţi este o alegere oportună şi profitabilă. Astăzi, cu valoarea a 104 salarii medii pe economie se poate achiziţiona o locuinţă în România, faţă de 393 de salarii câte erau necesare în 2008”, spun reprezentanţii Nordis Group, citați de Ziarul Financiar.

Ei consideră că piaţa imobiliară locală este în continuă transformare, evoluţie marcată de creşterea constantă a volumului tranzacţiilor.

Datele ANCPI arată că în 2021 au fost vândute 183.000 de apartamente, în creştere cu 16% faţă de anul precedent, iar valoarea totală s-a ridicat la 12 mld. euro. Din totalul tranzacţiilor, Capitala a atras 30%.

„În 2022 se va menţine trendul dinamic al pieţei imobiliare, care a caracterizat şi anul precedent, având în vedere rata inflaţiei prognozată pentru anul acesta, dar şi creşterea nivelului depozitelor bancare. Toate aceste elemente vor menţine cererea ridicată, atât pentru locuinţe de uz personal, cât şi pentru achiziţii în scop investiţional”, adaugă reprezentanţii Nordis Group.

Raportat la oraşe, Cluj-Napoca rămâne pe prima poziţie în clasamentul preţurilor la apartamente, cu o medie de 1.960 euro pe metru pătrat, la o distanţă semnificativă de Bucureşti, care înregistrează 1.630 euro pe metru pătrat.

Subiecte în articol: pret metru patrat locuinţe romania
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri