Jurnalul.ro Ştiri Externe Subvarianta Omicron determină o creștere a numărului de cazuri și decese în Portugalia

Subvarianta Omicron determină o creștere a numărului de cazuri și decese în Portugalia

O creștere bruscă a numărului de cazuri COVID și a deceselor în Portugalia, determinată de subvarianta Omicron BA.5, în ciuda temperaturilor ridicate, determină capitalele din Europa să ia din nou în considerare restricții împotriva unei pandemii care a început să dispară din memoria publică.

Portugalia a confirmat miercuri 26.848 de cazuri noi și a înregistrat 47 de decese cauzate de COVID - cel mai mare număr zilnic de decese din 17 februarie, când au fost raportate 51 de decese, conform The Guardian.

Tendința e în contrast cu situația pandemică din Germania, Marea Britanie și Spania, unde cazurile au scăzut în ultimele două luni.

Potrivit cifrelor Ministerului portughez al Sănătății, 1.455 de persoane au murit din cauza COVID, în timp ce țara a intrat în cel de-al șaselea val al pandemiei în lunile aprilie și mai.

Cel mai recent raport al ministerului sănătății și al Institutului Ricardo Jorge notează că „mortalitatea din toate cauzele este peste valorile așteptate pentru această perioadă a anului", adăugând că a existat "o creștere a mortalității specifice din cauza COVID-19".

Henrique Oliveira, reprezentant al Universității din Lisabona, a declarat pentru agenția de știri Lusa că rata de infecție sugerează că spitalizările în secții și în unitățile de terapie intensivă vor rămâne ridicate până la sfârșitul lunii iunie.

Portugalia a înregistrat 2.888 de cazuri noi la un milion de locuitori în cele șapte zile de la 2 iunie, în timp ce Spania vecină a înregistrat 373 de cazuri noi la un milion de locuitori în aceeași perioadă.

În ce privește țara vecină Spania, aceasta a înregistrat 199 de decese în cele 7 zile care s-au încheiat la 29 martie, în scădere de la 260 în săptămâna precedentă. Procentul de pacienți cu COVID în spitale a scăzut de la 5,64% la 5,53%, în timp ce proporția de pacienți cu COVID în secțiile de terapie intensivă din Spania a scăzut de la 4,25% la 3,98%.

În timp ce majoritatea restricțiilor au fost ridicate în Spania, măștile rămân obligatorii în transportul public și în spitale, centre de sănătate, farmacii și centre de îngrijire.

Ponderea subvariantei BA.5 în numărul de cazuri este, de asemenea, în creștere în Germania, deși la un nivel mai scăzut. Potrivit Institutului Robert Koch, ponderea BA.5 în numărul de cazuri s-a dublat aproximativ în fiecare săptămână în ultima lună, de la 0,2% din cazuri la sfârșitul lunii aprilie la 5,2% la 22 mai.

Omicron BA.2 rămâne subvarianta dominantă în Germania - 96%. Numărul total de cazuri confirmate de infecții a scăzut constant de la sfârșitul lunii martie. Joi, Germania a înregistrat 46.327 de noi infecții confirmate și 124 de persoane care au murit din cauza virusului.

„Varianta foarte infecțioasă BA.4/BA.5 este în creștere și aici", a declarat ministrul german al sănătății, Karl Lauterbach, pe Twitter: „ar putea deveni următorul val în toamnă".

Șefii celor 16 landuri germane s-au reunit joi pentru a discuta măsurile care ar putea fi puse în aplicare pentru a contracara o creștere a numărului de cazuri.

„Coronavirusul nu s-a terminat, după cum o arată puternicul focar Omicron din Portugalia", a declarat Frank Ulrich Montgomery, președintele Asociației Mondiale a Medicilor, într-un interviu acordat ziarului Rheinische Post. Obligativitatea purtării măștii a fost eliminată în majoritatea locurilor, cu excepția transportului public și a spitalelor. Testele rapide din orașele germane rămân gratuite cel puțin până la sfârșitul lunii, însă puține locuri mai cer dovada unui test negativ pentru a permite intrarea.

(sursa: Mediafax)

Subiecte în articol: omicron
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri