Jurnalul.ro Ştiri Externe Suedia anunță că va depune cerere de intrare în NATO

Suedia anunță că va depune cerere de intrare în NATO

Suedia va depune o cerere formală de admitere în NATO, a anunţat premierul Magdalena Andersson. Și Finlanda a făcut același anunț săptămâna trecută, transmite AP.

"Vom informa NATO că vrem să devenim membru al Alianţei. Părăsim o eră pentru a intra în una nouă. Suedia are nevoie de garanţii formale de securitate, care sunt oferite prin apartenenţa la Alianţa Nord-Atlantică. Este vorba despre o schimbare istorică în politica de securitate a ţării noastre", a declarat premierul Magdalena Andersson.

Anunţul a venit după o dezbatere în Parlamentul de la Stockholm odin această dimineaţă. Dintre cele 8 partide din Suedia reprezentate în legislativul țării, doar două formaţiuni mici, de stânga, s-au pronunţat împotriva aderării la Alianța Nord-Atlantică.

Partidul Social-Democrat (SAP), aflat la guvernare, s-a pronunţat duminică în favoarea renunţării la politica de nealiniere, pentru a adera la NATO.

"Intenţia Guvernului Suediei este de a solicita aderarea la NATO. Este o zi istorică pentru Suedia. Cu susţinerea largă a partidelor politice parlamentare, concluzia este că Suedia va fi mai puternică alături de aliaţii din NATO", a afirmat, la rândul său, ministrul de Externe de la Stockholm, Ann Linde.

Și Finlanda a decis săptămâna trecută depunerea unei cereri privind aderarea la NATO, în contextul temerilor privind activităţile militare ale Rusiei.

 

Subiecte în articol: suedia nato
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri