Oraș de interes național, Sulina este un adevărat document istoric, pentru care însă nu s-au găsit până acum soluții legale de reabilitare a clădirilor-monument. Este preferat, chiar și așa, de turiștii care vizitează Delta Dunării, însă ar putea deveni un adevărat oraș-muzeu după ce se vor reabilita clădirile istorice. Proiectele pentru finanțare din fonduri europene sunt deja pregătite și fostul Porto Franco al României ar putea arăta cu totul altfel, peste trei ani. Pentru clădirile de patrimoniu care sunt în proprietate privată se va implementa modelul care a făcut posibilă reabilitarea la Oradea.
Clădirile de patrimoniu ar trebui să aducă turiști în toată țara, însă multe dintre ele sunt în ruină, din foarte multe motive. La Sulina, până acum au fost probleme legate de bugetul local, mult mai mic decât ar fi fost nevoie, pentru a se putea face proiectele de reabilitare. Acum s-a găsit o soluție, cu ajutorul ADI ITI Delta Dunării, pentru a se depune proiecte de finanțare din fonduri europene. Rămâne însă problema clădirilor-monument care au proprietari. Primăria a-ncercat să-i contacteze pe cei care le dețin, dar mulți dintre ei sunt de negăsit. Aceeași situație se întâlnește în multe orașe din țară, iar legislația românească a lăsat, din 2015, o „portiță” pentru recuperarea acestor monumente. Durează însă mai mulți ani, până când statul poate interveni pentru reabilitare, iar procedurile sunt greoaie.
„Am semnat contractul de finanțare pentru o clădire de lângă primărie, Biblioteca orașului Sulina, care înainte a fost consulat, iar de mai mulți ani stă în paragină. Este lipită de clădirea primăriei. Am semnat, pentru aceasta, inclusiv contractul de proiectare și de renovare. Sunt mai multe clădiri pe care urmează să le renovăm pe fonduri europene. Una dintre acestea este o școală generală”, a explicat, pentru Jurnalul, primarul orașului Sulina, Nicolae Răduș. Toate sunt clădiri de patrimoniu, pentru care este nevoie de proiect special, aprobat de Ministerul Culturii, iar costurile sunt mult mai mari decât își poate permite primăria să plătească din bugetul propriu.
În cazul clădirilor-monument care sunt în proprietate privată, situația este și mai complicată. La Oradea, atunci când proprietarii nu au vrut să reabiliteze clădirile de patrimoniu, primăria le-a reabilitat, după ce s-au parcurs toți pașii, conform legii, apoi proprietarii au fost chemați să deconteze cheltuielile. La Sulina se încearcă ceva asemănător, în limitele legislației în vigoare. „Pentru clădirile care au proprietar, am trimis notificări, conform legislației în vigoare, astfel încât vom aplica impozitul de 500%, dacă proprietarii nu le renovează. Oradea a reușit să facă acest lucru și vom adopta modelul aplicat de ei. Am trimis notificări care se întorc înapoi, pentru că proprietarii sunt de negăsit. Vom aplica amenda conform legii, iar dacă nu se plătește, vor deveni bunurile UAT-urilor și le vom putea reabilita. Primăria poate doar să dea drumul la notificări și să aștepte. În această situație sunt șapte clădiri din Sulina, pe linia întâi. Un singur proprietar a promis că anul acesta vine cu proiectul și se apucă de renovare”, explică primarul orașului Sulina.
Proceduri greoaie și de durată
Aceste monumente au nevoie de proiecte speciale, pentru a primi aviz de la Ministerul Culturii, iar obținerea avizului poate să dureze și un an, ceea ce face aproape imposibilă încadrarea în timp, pentru a face lucrările de reabilitare pe fonduri europene, explică cei care au încercat până acum să găsească soluții. În prezent, există șanse mai mari decât până acum să se poată obține finanțarea. „Mai multe proiecte pentru reabilitarea clădirilor istorice de la Sulina urmează să fie depuse pentru finanțare din fonduri europene. Depinde și de alte aspecte, de exemplu cât de bine vor fi scrise proiectele. Pe măsura aceasta s-au alocat către ITI 32 de milioane de euro și au rămas circa opt milioane. Dar contractarea va fi undeva la 150%, astfel încât să se poată finanța toate proiectele. Axa se va deschide în luna octombrie, dar proiectele pot fi depuse imediat, dacă sunt finalizate până atunci și obțin toate avizele. Pentru reabilitarea acestor clădiri este nevoie de sume foarte mari, de până la 5 milioane de euro pentru o clădire monument, iar pentru cele care aparțin și patrimoniului UNESCO ajung la 10 milioane de euro”, a explicat, pentru Jurnalul, Ilie Petre, președintele ADI ITI Delta Dunării.
Am semnat și contractul pentru finanțarea reabilitării Cimitirului multietnic, iar aceasta este deja în procedură de achiziție, pe SEAP. Până în 2022, unele clădiri vor fi reabilitate.
Nicolae Răduș, primarul orașului Sulina
Una dintre clădirile de patrimoniu aparține Administrației Fluviale a Dunării de Jos (AFDJ), care nu este eligibilă pentru a primi finanțare pe un astfel de proiect, fiind o societate comercială din cadrul Ministerului Transporturilor.
Cinematograful din Sulina este cumpărat de o firmă care deja a fost notificată de primărie. Hotelul vechi al orașului este în litigiu, proprietarul clădirii fiind diferit de cel al terenului de sub clădire.