Comisia Europeană este îngrijorată că România ar putea să aibă în acest an cea mai mare creştere a deficitului bugetar din Uniunea Europeană, a declarat ieri Angela Cristea, şeful Reprezentanţei CE în România, cu ocazia lansării "Raportului economic pentru România 2017".
Temerile Comisiei se bazează pe faptul că România are cel mai mare deficit de încasare a TVA-ului din UE. Adică, diferența dintre veniturile din TVA preconizate teoretic și TVA-ul colectat efectiv este de 13-14% la nivel european şi de 37,9% în România. În plus, ponderea muncii nedeclarate continuă să fie ridicată, cu efecte asupra veniturilor fiscale, se mai arată în Raportul UE.
Între linii
Munca nedeclarată reprezintă aproximativ 15%-20% din PIB în România. În pofida numărului sporit de controale comune derulate de inspectoratele de muncă și autoritățile fiscale, rezultatele rămân limitate.
Prezent la lansarea Raportului, Viorel Ştefan, ministrul Finanţelor Publice, a declarat că autorităţile intenţionează să promoveze o nouă lege împotriva evaziunii fiscale care să corecteze aspectele semnalate de Comisia Europeană.
Potrivit previziunilor economice de iarnă, publicate la jumătatea lunii februarie de Executivul comunitar, în România deficitul public ar urma să ajungă la 3,6% din PIB în 2017, faţă de 3,2% cât estima în toamnă, pentru ca în 2018 să urce la 3,9% din PIB.
"Ne propunem o creştere a eficacităţii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală în prevenirea şi combaterea evaziunii şi a riscurilor existente în domeniul securităţii economice a României, în special în domeniile cu risc fiscal ridicat reliefate de analizele de risc. Intenţionăm să asigurăm instrumente legislative îmbunătăţite în acest domeniu prin promovarea unei noi legi împotriva evaziunii fiscale” Viorel Ştefan, ministrul Finanţelor Publice
În comparație cu media UE, în România, veniturile bugetare depind mai mult de impozitele pe consum și mai puțin de impozitele pe profit și pe veniturile salariale
Cum va fi Europa cu mai multe viteze
Europa cu mai multe viteze nu înseamnă o nouă Cortină de Fier, ci lăsa libertate statelor de a avea o viteză de integrare mai mare sau mai mică, a declarat şeful Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Angela Cristea, la lansarea raportului economic pentru România în 2017. Cristea a precizat că România nu va rămâne în urma altor state din punct de vedere al vitezei de integrare în Uniunea Europeană în cazul unui scenariu în care unele state vor avea o libertate de decizie mai mare în ceea ce priveşte viteza de integrare, această temere fiind nejustificată în contextul în care România va participa la proiectele europene cu o viteză de integrare mai mare. ”În acest scenariu, cine va dori să facă mai mult în ceea ce priveşte integrare, va face mai mult. Cine vrea să facă mai puţin, va face mai puţin. Însă, nu ne propunem să împărţim UE în state care vor înainta mai rapid, şi altele care să înainteze mai lent. Se proiectează o temere, nu asta am vrut”, a afirmat Cristea.
Liderii unor state din Europa Centrală şi de Est se tem că o Europă cu mai multe viteze va însemna o marginalizare a acestor ţări în ceea ce priveşte procesul decizional la nivelul UE.