Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Supraimpozitarea gazelor arde industria

Supraimpozitarea gazelor arde industria

de Cristian Anton    |   

Extinderea sistemului de taxare a gazelor obţinute din zona offshore şi zona onshore, gândită şi pusă în practică pe repede înainte de autorităţi, va duce inevitabil la scumpirea gazelor pentru populaţie, chiar din această iarnă. Dincolo de efectele imediate, România va suferi pierderi majore pe termen lung, supraimpozitarea producţiei autohtone de gaze ducând la declinul industriei locale şi revenirea la dependenţa exclusivă de resursele Rusiei, este concluzia unei dezbateri organizate de Federaţia Patronală Petrol Gaze (FPPG).

Acţiunile Guvernului reprezintă, „subminarea forţei industriei energetice a României. Să nu fim independenţi, să depindem de monosursa rusească”, au arătat reprezentanţii FPPG. Pe de altă parte, raportarea preţului de referinţă pentru gazele româneşti, în funcţie de care se calculează redevenţele, la preţul de pe piaţa spot a bursei de gaze din Austria, mult mai mare decât cel din România, este absurdă. Astfel, pe lângă faptul că nu există niciun fel de relaţie comercială între gazele româneşti şi bursa vieneză, nici guvernanţii austrieci nu folosesc indicii bursei de la Baumgarten pentru stabilirea preţului la gaze.

Bani folosiţi nechibzuit

Această măsură populistă de supraimpozitare are consecinţe grave. „Cine a propus creşterea fiscalităţii în acest domeniu, vrea în mod sigur să stopeze această activitate”, a declarat economistul Mircea Coşea. „În mod populist, se cer cât mai mulţi bani la buget. Sunt însă un venit necontrolabil. Nu contează cât creşte un buget, ci cum foloseşti această creştere. Dacă o bagi la buget, nu se ştie unde se duce, probabil la salarii şi pensii”, a completat Coşea.

„Până la urmă, o să dăm gazele astea pe doi lei, ca să avem ce mânca”, Mircea Coşea

„Nu e vorba de cât se câştigă sau se pierde la buget, trebui să gândim global. Noi vom pierde o oportunitate, pe care nu o s-o mai avem niciodată”, a mai spus economistul. „Acest gaz este al nostru doar teoretic, pentru că noi nu putem să-l scoatem de acolo. Trebuie să înţelegem că e un parteneriat, care trebuie să meargă pe principiul win-win. Lumea a ieşit de sub controlul statului, e condusă acum de trei industrii: energie, armament şi farmaceutică. Trebuie doar să te înţelegi cu ei”, a concluzionat Coşea.

 

 

Subiecte în articol: Supraimpozitarea gazelor
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri