Jurnalul.ro Special Anchete Tablouri și cofrete electrice de 3,1 milioane de lei, la Camera Deputaților

Tablouri și cofrete electrice de 3,1 milioane de lei, la Camera Deputaților

de Ion Alexandru    |   

Cea mai recentă investiție făcută de Parlamentul României, prin Camera Deputaților, instituție care, pe lângă rolul său legislativ, se ocupă și de administrarea clădirii Palatului Parlamentului, dar și a curții imense aferente acestui edificiu, constă în înlocuirea cofretelor și tablourilor electrice. Pe care va plăti peste 3,1 milioane de lei cu TVA. De asemenea, deși ANCOM a contractat deja servicii audio, video și de conferință, în valoare de peste 14 milioane de lei, pentru organizarea Conferinței Plenipotențiarilor Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor, Camera Deputaților a făcut, la rândul ei, o cumpărătură de 3,2 milioane de lei pentru același eveniment, constând într-un podium modular cu fundal și într-un ecran de signalistică.

Mai exact, în data de 8 iunie 2022, instituția condusă de Marcel Ciolacu a publicat pe SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice) un anunț de participare, prin intermediul căruia a făcut cunoscut faptul că intenționează să organizeze o licitație deschisă în vederea contractării unor servicii de construcții pentru infrastructură și de furnizare a acelor cofrete electrice, inclusiv instalarea, racordarea și punerea în funcțiune a acestora.

Achiziția a fost împărțită în trei loturi. Pentru primul lot, constând în furnizarea de cofrete electrice, inclusiv instalarea, racordarea și punerea acestora în funcțiune, pentru zona corpurilor D1-S1, C1-Parter și C4-Parter, Camera Deputaților, a pus la bătaie un buget de 665.519,33 de lei fără TVA. Pentru cofretele electrice aferente corpurilor B1-C2, B2-C3, C1-B2 și C1-B1, aferente lotului al doilea, a fost alocat un buget estimat de 508.599,44 de lei fără TVA, iar în privința lotului al treilea, care vizează zona adiacentă a corpului E1-E3, a fost alocat un buget de nu mai puțin de 1.683.715,96 de lei fără TVA.

Unde vor fi amplasate echipamentele

Conform caietului de sarcini care a stat la baza acestei interesante achiziții, resursele de alimentare cu energie electrică în zonele amintite mai sus „nu pot asigura necesitățile de alimentare electroenergetică, fiind necorespunzătoare din punctul de vedere al dimensionării electrice, prezentând uzură fizică avansată și poziționare la distanță prea mare față de consumatori”.

Astfel, două cofrete urmează să fie instalate în corpul D1, la etajul S1. Alte două cofrete vor fi instalate în corpul C1, la parter. Câte un cofret va fi instalat în corpul C4 la parter, în corpul B1-C2, în corpul B1-C3, în Corpul C1-B2 și în corpul C1-B1. Ultimele două vor fi montate în exteriorul clădirilor, în curte.

De asemenea, vor fi montate și două tablouri electrice care vor alimenta corpurile C2-C1, C3-C1 și C1.

La toate acestea se adaugă două cofrete amplasate în zona adiacentă corpului E1-E3, în exteriorul clădirii, în partea de vest a curții Palatului Parlamentului. Toate echipamentele urmează a primi o garanție de 24 de luni, conform documentației de achiziție citate.

Două firme, selectate

Primele două loturi scoase la licitație au stârnit interesul a patru operatori economici. Însă în urma studierii ofertelor, una a fost declarată neconformă, alta, inacceptabilă, doar două oferte fiind considerate admisibile. Iar la data de 8 septembrie 2022, Camera Deputaților a încheiat cu SC Electrica Racord Instal SRL, contractele nr. 8/840/2022 și 8/841/2022, în valoare finală totală de 1.010.848,74 de lei fără TVA, respectiv de 1.202.910 lei cu TVA inclusă.

Pentru al treilea lot au fost primite o ofertă inacceptabilă, una neconformă și una admisibilă, iar în aceeași zi de 8 septembrie 2022, a fost încheiat cu SC Elmet Group Metal & Electric SRL contractul 8/839/2022, în valoare finală de 1.596.779,27 de lei fără TVA, respectiv de 1.900.167,3 lei cu TVA inclusă.

Potrivit datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), SC Electrica Racord Instal SRL este deținută, în calitate de asociați, de Daniel și Daniela Diaconescu. Iar SC Elmet Group Metal & Electric SRL este patronată de Dragoș și Alexandru Șinca. Aceste două companii vor încasa de la Camera Deputaților nu mai puțin de 3.13.077,3 lei cu tot cu TVA (633.281,08 euro).

În aceeași zi, s-au contractat un podium modular și un ecran, în valoare de 662.000 de euro

Până când vor fi instalate aceste noi echipamente electrice, Camera Deputaților are de gestionat o altă achiziție, egală ca valoare, cu cea a cofretelor electrice. Este vorba despre un fundal podium modular și despre un ecran pentru signalistică, pentru care, la aceeași dată de 8 septembrie 2022, instituția condusă de Marcel Ciolacu a încheiat un contract în valoare de 2.275.858,8 lei cu TVA inclusă (662.012 euro). Furnizorul se numește SC Eltek Distribution SRL și este o companie abonată la contractele privind instalațiile de sonorizare, video și de conferință ale celor două Camere ale Parlamentului.

Interesantă însă la această achiziție este motivația pe care Camera Deputaților o notează în cuprinsul Caietului de Sarcini. Mai exact, „dotarea cu echipamente în aplicarea directivelor și reglementărilor privind restricțiile de utilizare a anumitor substanțe periculoase în echipamentele electrice și electronice și pentru asigurarea suportului logistic necesar pe durata desfășurării Conferinței Plenipotențiarilor Uniunii Internaționale a Comunicațiilor, din perioada 21 septembrie – 14 octombrie 2022”.

Toate bune și frumoase, numai că, pentru același eveniment, ANCOM, autoritate aflată în coordonarea Parlamentului României, a contractat, la rândul său, luna trecută, servicii audio și de conferințe în valoare de 14 milioane de lei, cu TVA.

Podiumul modular care va intra în posesia Camerei Deputaților va fi instalat chiar în Sala de Plen și va transmite în oglindă informațiile afișate către ecranul de signalistică, ce va fi instalat în Sala „A.I. Cuza”.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri