Aceasta presupune admiterea greșelilor săvârșite și regretul că le-am făcut, în fața unui preot, iar efectele sunt nebănuite. Vei fi mai liniștit, poți să alungi din minte gândurile negative și capeți mai multă putere de a merge pe calea deschisă de Isus Hristos.
De asemenea, biserica afirmă că rugăciunea este un remediu eficient împotriva bolilor, fizice și emoționale, având efect de calmare, încetinire a ritmului cardiac și o scădere a tensiunii arteriale. Mental, se produce o senzație de eliberare, omul este convins că Dumnezeu îl ascultă și îl sprijină, că nu este singur.
Când omul trăia în comuniune perfectă cu el și natura, se bucura de o sănătate deplină. Exista acea armonie între suflet și trup, între cele două lumi, cea materială și cea spirituală. Dar când a apărut păcatul, echilibrul s-a rupt și omul a aflat ce este boala.
Biserica vede boala ca o ispășire a păcatelor, cauzele bolilor fiind mai ales de ordin spiritual. Trebuie să fim astfel atenți la gândurile noastre, la vorbele și la gaptele noastre.
Spovedania alături de post, rugăciune și împărtășanie, are efect dacă bolnavul crede cu adevărat în puterea tămăduitoare a acestora și în Dumnezeu.
Spovedania este acea mărturisire a păcatelor în fața unui preot duhovnic. Mărturisirea trebuie să fie completă, sinceră, făcută de bunăvoie și cu dorința sinceră de a nu mai repeta greșelile. Înainte de spovedanie, Biserica recomandă o perioadă de post și rugăciune.
Și muzica bisericească poate avea un efect calmant asupra întregului organism, atât în plan fizic, cât și mental. Acest lucru ne poate oferi împăcare și ne poate îndrepta spre meditație, altfel spus ne oferă acea împăcare cu noi și cu tot ce ne înconjoară, potrivit traditii-superstitii.ro.