Jurnalul.ro Ştiri Externe Talibanii lovesc din nou. Femeile afgane nu mai au voie să călătorească decât însoțite de un bărbat din familie

Talibanii lovesc din nou. Femeile afgane nu mai au voie să călătorească decât însoțite de un bărbat din familie

de Şerban Mihăilă    |   

În pofida promisiunilor în privința unei guvernări mult mai tolerante în comparație cu prima lor perioadă petrecută la putere, talibanii au început încă din luna august, atunci când au preluat din nou controlul asupra Afganistanului, să încalce, rând pe rând, drepturile omului. Ultima restricție draconică impusă de regimul de la Kabul obligă femeile să călătorească doar alături de un bărbat din familia lor.

Ministerul pentru Promovarea Virtuții și Prevenirea Viciilor din Afganistan a decretat, ieri, că femeile care doresc să călătorească pe distanțe lungi nu mai pot face acest lucru decât dacă sunt însoțite de un bărbat din familia lor. De asemenea, același minister le cere tuturor proprietarilor de vehicule să nu mai accepte la bord femeile care nu poartă vălul islamic.

„Femeile care se deplasează pe o distanță de peste 70 de kilometri nu pot face călătoria decât dacă sunt însoţite de un membru apropiat al familiei!”, a anunțat purtătorul de cuvânt al ministerului, Sadeq Akif Muhajir, precizând că ruda trebuie să fie un bărbat. El a adăugat că vălul islamic va fi obligatoriu, de asemenea, pentru femeile care doresc să se deplaseze în mijloacele de transport. În plus, ministerul le cere oamenilor să nu mai asculte muzică în vehiculele lor.

Talibanii se dezlănțuie

Directiva, popularizată și pe rețelele de socializare, vine la numai câteva săptămâni după ce același minister le-a cerut canalelor afgane de televiziune să înceteze difuzarea dramelor și a telenovelelor în care joacă femei. Mai mult, Ministerul pentru Promovarea Virtuții și Prevenirea Viciilor le-a cerut tuturor jurnalistelor de la posturile de televiziune să poarte vălul islamic atunci când apar pe ecran.

Interpretarea talibanilor cu privire la vălul islamic – ce poate varia de la acoperirea părului sau a feței, până la acoperirea întregului corp – este neclară, în condițiile în care majoritatea femeilor afgane poartă deja un văl pe cap.

Promisiuni pe cale să fie încălcate

De la instalarea la putere, în august, talibanii au impus diverse restricţii femeilor şi fetelor, în pofida faptului că au promis o guvernare mai blândă decât în timpul primului lor mandat, derulat între 1996 și 2001. La vremea respectivă, talibanii le ceruseră femeilor să poarte burqa – voal care le acoperea tot corpul și toată fața. În plus, ele nu aveau voie să iasă din casă decât însoțite de un bărbat și li se interzicea să lucreze și să studieze.

În momentul de față, autoritățile talibane au fost convinse să redeschidă școlile pentru fete, dar multe dintre acestea continuă să nu aibă acces la învățământul liceal. La începutul lunii, gruparea islamistă a emis un decret în numele liderului ei suprem, prin care cere guvernului să aplice drepturile femeilor. Decretul nu menționează însă dreptul la educație al fetelor.

Respectarea drepturilor femeilor este, de altfel, una dintre principalele condiții impuse regimului de la Kabul de către marile puteri, în vederea reluării ajutoarelor internaționale pentru Afganistan. Activiștii pentru drepturile omului sperau ca această condiție, precum și dorința insistentă a liderilor talibani de a obține recunoaștere pe plan internațional îi vor determina în cele din urmă pe actualii conducători afgani să facă femeilor o serie de concesii.

Homosexualii, trecuți pe „lista morții”

De când talibanii au preluat din nou controlul asupra Afganistanului și persecutarea membrilor comunității LGBT din țară a atins cote nemaiîntâlnite. Victimele furiei fundamentaliștilor se tem pentru viețile lor și se ascund pe unde pot. Ei au fost trecuți de noile autorități de la Kabul pe o „listă a morții” și tremură acum în fața Șariei.

De altfel, situația comunității LGBT din Afganistan nu a fost niciodată una ușoară. Relațiile între persoanele de același sex au fost întotdeauna un subiect tabu în țara cu majoritate musulmană, unde, chiar sub conducerea guvernului precedent, susținut de Occident, alte legături decât cele heterosexuale erau considerate ilegale și puteau atrage o condamnare de până la doi ani de închisoare.

După venirea la putere a talibanilor și retragerea trupelor americane, la sfârșitul lui august, situația s-a deteriorat însă rapid. Deși gruparea fundamentalistă se ferește să-și dezvăluie încă oficial intențiile asupra felului în care va judeca actele de homosexualism, numeroase relatări sugerează că talibanii aplică deja cu strictețe interpretarea Șariei, legea islamică potrivit căreia relațiile între persoanele de același sex pot fi pedepsite cu moartea.

Potrivit unor ONG-uri internaționale care acționează pe teritoriul afgan, talibanii au întocmit deja o „listă a morții”, identificând persoane din comunitate LGBT. Acest lucru a fost posibil, după ce talibanii au profitat de vidul de putere creat în săptămânile dinaintea termenului-limită pentru retragerea americană din Afganistan și au studiat cu atenție numele persoanelor pe care organizațiile străine pentru apărarea drepturilor omului încercau să le evacueze din țară.

Deocamdată, teama, nesiguranța și imprevizibilitatea inspirate populației în acest moment de către puterea talibană îi determină pe cei mai mulți dintre afgani să privească înspăimântați la ziua de mâine.

 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri