Jurnalul.ro Ştiri Justitie Tarcea: S-a pus în mişcare marea maşină a manipulării

Tarcea: S-a pus în mişcare marea maşină a manipulării

Preşedintele Instanţei supreme, Cristina Tarcea, a afirmat marţi că "a venit sezonul la revocări şi la Înalta Curte", fiind pusă în mişcare "marea maşină a manipulării", după ce ar fi fost acuzată că ar fi pus presiuni pe judecători când le-a solicitat să termine de redactat, de motivat hotărârile restante. 

 

"Se pare că şi dumneavoastră sunteţi conştienţi, nu numai eu, că a venit sezonul la revocări şi la Înalta Curte. Pentru că politicienii pot să o facă mai greu în ceea ce priveşte un judecător, s-a pus în mişcare marea maşină a manipulării. Şi de ce spun asta? Pentru că mi se impută faptul că am pus presiuni asupra judecătorilor datorită împrejurării că i-am rugat ca în timpul vacanţei judecătoreşti să termine de redactat, de motivat hotărârile restante. Subliniez: hotărârile restante. De ce spun că este o manipulare? La data de 1 martie a fost analizată în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii candidatura fostului preşedinte al Secţiei penale pentru a fi reînvestit în funcţie, iar unul dintre motivele pentru care Consiliul Superior al Magistraturii a respins această candidatură a fost şi faptul că nu a sesizat Inspecţia Judiciară pentru redactarea hotărârilor restante. Să înţeleg de aici că CSM a făcut o presiune asupra judecătorilor?", a declarat Cristina Tarcea, la intrarea în CSM. 

Ea a adăugat că, recent, Inspecţia Judiciară a solicitat tuturor instanţelor din ţară, inclusiv Înaltei Curţi, să prezinte situaţia hotărârilor restante. "Să înţeleg de aici că Inspecţia Judiciară a făcut presiuni asupra judecătorilor? Exact acelaşi lucru l-am făcut şi eu", a spus Tarcea. 

Întrebată dacă este o ţintă pentru ministrul Justiţiei, preşedinte Curţii Supreme a răspuns: "Nu cred că domnul ministru al Justiţiei se coboară până la nivelul meu, sub nicio formă". 

Tarcea a adăugat că intenţia sa a fost să îşi exprime cu sinceritate crezul că întotdeauna elementul politic, factorul politic trebuie să se ţină cât mai departe de autoritatea judecătorească. "Dacă asta înseamnă a face politică, ei bine, fac politică", a explicat ea. 

Chestionată dacă înfiinţarea secţiei pentru investigarea magistraţilor ar putea deveni un instrument pentru a se închide gura unor judecători care îşi expun punctul de vedere, Tarcea a precizat că Legea 304/2004 nu cuprinde dispoziţii tranzitorii, actul normativ făcând referire la texte din modificările aduse Legilor 317/2004 şi 303/2004, care nu au intrat încă în vigoare, iar dacă nu se vor lua măsuri organizatorice nu îşi poate produce efectele. 

La jumătatea lunii iulie, preşedintele Înaltei Curţi, Cristina Tarcea, a informat într-un interviu televizat că le-a cerut tuturor judecătorilor să profite de vacanţa instanţelor şi să termine până la 1 septembrie redactarea motivărilor în dosarele penale, în caz contrar urmând să sesizeze Inspecţia Judiciară. 

Duminica trecută, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că a fost "şocat" de afirmaţiile Cristinei Tarcea, "cu presiune clară asupra judecătorilor". AGERPRES

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri