Jurnalul.ro Ştiri Educatie Țările UE interzic telefoanele mobile în școli: „Practic, am câștigat ceea ce am pierdut. Elevii vorbesc între ei”

Țările UE interzic telefoanele mobile în școli: „Practic, am câștigat ceea ce am pierdut. Elevii vorbesc între ei”

de Redacția Jurnalul    |   

Tot mai multe state UE interzic folosirea telefoanelor mobile în școli.

Măsura a dat naștere la reacții controversate. În timp ce unii părinți, profesori și elevi sunt nemulțumiți, alții susțin demersul, potrivit The Guardian, citat de Antena3 CNN.

Olanda

Îmn mod paradoxal, Olanda, una dintre cele mai avangardiste țări din lume, a început în urmă cu mai mulți ani să interzică folosirea smarthone-urilor în școli. 

Colegiului Calvijn din Olanda a început să se gândească dacă să interzică telefoanele, în urmă cu 6 ani.

„Am fost întrebați dacă credem că trăim în anii 1800. Spuneau că ne întoarcem în timp”, a afirmat Jan Bakker, directorul colegiului.

Totuși, circa 80% dintre părinți, profesori și elevi au susținut ideea. Cei care s-au opus, își făceau griji că nu își vor putea contacta copiii pe parcursul zilei, în timp ce câțiva profesori au susținut că ar fi mai bine să îmbrățișeze noile tehnologii decât să le evite.

„Plimbându-te pe coridoare și prin curtea școlii, vedeai că toți copiii erau pe smartphone-urile lor. Conversațiile lipseau, mesele de tenis de masă erau goale. Practic, pierdeam cultura socială”, a spus Bakker. 

Citiți și Telefoanele și tabletele pot provoca leziuni permanente ale creierului. Copiii – cei mai expuși

Pentru conducerea Calvijn College, schimbările au fost uimitoare. Din momentul în care au început să le ceară elevilor fie să-și lase telefoanele acasă, fie să le închidă în ziua respectivă, oficialii școlii au văzut cum atmosfera în școală s-a schimbat.

„Practic, am câștigat ceea ce am pierdut. Elevii vorbesc între ei” a spus Bakker.

Alte școli din țară au început să ia în calcul aceeași măsură, după ce au văzut impactul.

În ianuarie 2024, guvernul olandez a îndemnat școlile să interzică telefoanele mobile, tabletele și ceasurile inteligente din majoritatea sălilor de clasă din școlile secundare din țară.

La sfârșitul anului trecut, în timp ce școlile secundare din Olanda se pregăteau să urmeze recomandările, cercetătorii de la Universitatea Radboud au încercat să afle care e impactul măsurii. Ei au intervievat sute de elevi și părinți, precum și zeci de profesori, de la două școli care plănuiau să le interzică elevilor să mai folosească telefoanele mobile în școli, vizitând din nou școlile la trei luni după ce interdicția a fost adoptată.

Aproximativ 20% dintre elevi au povestit că au fost mai puțin distrași odată ce smartphone-urile au fost interzise, în timp ce profesorii i-au descris pe elevi ca fiind mai atenți și mai concentrați pe munca lor în clasă.

Mulți studenți au povestit că au interacționat mai mult cu ceilalți și că relațiile s-au îmbunătățit. De asemenea, cercetătorii au constatat că hărțuirea online nu mai era o problemă majoră.

La trei luni de la interdicție, circa 40% au spus că renunțarea la telefon le-a permis să se bucure mai bine de pauze, în timp ce 37% au spus că le este dor de telefoane.

„Sunt forțat să socializez atunci când nu am chef, ceea ce se întâmplă destul de des”, a spus un tânăr.

Alte țări UE

Tot mai multe țări se gândesc acum să ia aceleași măsuri.

Pe măsură ce elevii se întorc în sălile de clasă, un număr tot mai mare dintre ei vor fi forțați să renunțe la telefoane mobile.

În Franța, 200 de școli testează această măsură, în timp ce în sute de școli din Belgia telefoanele mobile au fost interzise. În Ungaria, un nou decret cere școlilor să strângă telefoanele și dispozitivele elevilor la începutul orelor.

Citiți și Efectele telefoanelor mobile asupra sănătății

În Italia, ministrul Educației a anunțat luna trecută interzicerea telefoanelor mobile în toate sălile de clasă. 

În Grecia, elevii pot fi exmatriculați dacă folosesc telefoanele. Anunțul a fost făcut de premier.

România

În România, potrivit Statutului Elevului, folosirea telefoanelor mobile în timpul orelor este interzisă, cu excepția utilizării acestora în scop educativ și numai cu acordul profesorului.

Elevii care nu respectă măsura vor avea telefoanele confiscate și le vor primi înapoi la finalul orelor de curs.

Cu toate acestea, părinții din România încurajează folosirea telefoanelor moble de către copiii lor.

Subiecte în articol: europa şcoli telefoane mobiile elevi
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri