Jurnalul.ro Ştiri Politică Tăriceanu: În România s-a născut o superputere formată din binomul DNA-SRI, scăpată de sub orice control

Tăriceanu: În România s-a născut o superputere formată din binomul DNA-SRI, scăpată de sub orice control

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, joi, la Craiova că în România s-a născut o "superputere" formată din "binomul DNA-SRI", care are la origini dorinţa fostului preşedinte Traian Băsescu de a avea controlul asupra unor instituţii de forţă ale statului, prin care să îşi consolideze poziţia de principal arbitru şi decident în politică şi cu care să îşi distrugă adversarii politici.

"Cred că am sesizat cu toţii o declaraţie a fostului preşedinte Băsescu, despre care orice s-ar spune, nu poţi spune că nu este în cunoştinţă de cauză când atinge anumite subiecte. Şi această declaraţie este şi gravă, dar şi relevantă. Serviciile te pot compromite, te pot "ajuta" să ai un dosar, dar nu te omoară, a spus domnul preşedinte referitor la cazul Condrea. Deci excludea posibilitatea ca serviciile să fie implicate în moartea lui Condrea. Eu nu vreau să discut de moartea lui Condrea, cu toate că problema Hexi Pharma şi scandalul dezinfectanţilor este unul care văd că e de profund şi de actualitate şi astăzi. Vreau să subliniez gravitatea afirmaţiilor preşedintelui, de care spuneam că vorbeşte în cunoştinţă de cauză, pentru că zece ani de zile a condus şi parchetele şi serviciile. Păi dacă acesta este statul de drept pe care l-a pus pe picioare, în care cei la care face referire te pot compromite sau pot să-ţi facă un dosar, atunci este clar că ceea ce spun eu de multă vreme şi văd că acum au început şi alţii să sesizeze că am dreptate (...) că în România s-a născut o superputere formată din binomul DNA-SRI, care este scăpată de sub orice control civil şi ajunge să facă abuz de putere (...)", a spus Tăriceanu în cadrul unei conferinţe de presă.

Tăriceanu a mai afirmat că principala cauză a formării acestei "superputeri" este dorinţa lui Traian Băsescu de a avea controlul asupra unor instituţii de forţă ale statului, prin care să îşi consolideze poziţia de principal arbitru şi decident în politică şi cu care să îşi distrugă adversarii politici.

"Fostul preşedinte a vrut să aibă controlul asupra unor instituţii de forţă care să îi servească pe de o parte în consolidarea prizei politice proprii şi a poziţiei lui de principal arbitru şi decident în politică. Ulterior, pe măsură ce li s-a dat apă la moară, au crescut ca influenţă, ca importanţă, au început să-şi extindă câmpul tactic şi la un moment dat cred că inclusiv el a scăpat lucrurile de sub control. (...) A folosit aceste instrumente pentru distrugerea adversarilor politici - pe mine nu a reuşit să mă distrugă, dar au fost alţii care au tras ponoasele acestei modalităţi primitive de a face politică, specifică regimurilor totalitare: să foloseşti pârghiile şi instrumentele statului pentru distrugerea adversarilor politici, aşa cum a fost în perioada Stalin, Ghorghiu Dej, Ana Pauker. Iar după plecarea lui Băsescu de la putere, toţi băieţii ăştia s-au simţit complet descătuşaţi, nu mai aveau nici măcar eventual un stăpân pe undeva. Ei sunt cei care azi iau şi decizi politice şi au declanşat vânătorile, perturbarea democratică care se produce în alegerile de astăzi cine o face?", a mai afirmat Tăriceanu.

Preşedintele Senatului a mai spus că România se află, azi, într-o fază în care echilibrul puterilor în stat a fost puternic dereglat, Parlamentul nefiind capabil să îşi exercite funcţiile esenţiale: nici cea de dezbatere, nici cea legislativă, nici cea de control asupra diverselor instituţii, cum este cazul comisiei de control parlamentar al serviciilor.

"Avem o componentă a puterii judecătoreşti care lucrează foarte bine într-o frăţie extraordinară cu serviciile după mărturisirea celor din servicii. Aduceţi-vă aminte declaraţia domnului general nu mai ştiu cum îl cheamă care spunea că justiţia a devenit câmp tactic pentru servicii. Asta nu e ceea ce se numeşte în accepţiunea curentă în lumea occidentală stat de drept. Acesta este modelul Putin şi, din păcate, avem un preşedinte care este spectator la toată această chestiune. (...)Din punctul de vedere al comportamentului în public, mă bucur că avem un om sobru, dar sobrietatea e una şi lipsa de acţiune şi complezenţa faţă de ceea ce se întâmplă în România nu trebuie să fie caracteristica preşedintelui. Preşedintele nu trebuie să stea într-o atitudine de contemplare în care urmăreşte atent", a mai afirmat preşedintele Senatului.

Sursa: AGERPRES

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri