Jurnalul.ro România inteligentă Marinela Debu, Președintele APAH: Este important să se asigure că banii proveniți din taxa pe vicii să ajungă cu adevărat în sistemul de sănătate

Marinela Debu, Președintele APAH: Este important să se asigure că banii proveniți din taxa pe vicii să ajungă cu adevărat în sistemul de sănătate

de Redacția Jurnalul    |   

În cadrul conferinței „Finanțarea Sănătății în 2024 – Calea spre sustenabilitate și inovație", organizată de România Inteligentă, liderii din domeniul medical și reprezentanții autorităților au dezbătut subiecte importante pentru sistemul sanitar al țării în anul 2024. Marinela Debu, președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Hepatice (APAH), a evidențiat în cadrul unei intervenții la Antena 3 CNN importanța dezbaterii și identificării unor soluții concrete pentru finanțarea sistemului de sănătate.

„Este îmbucurător să vedem că se pune accentul pe discuții constructive și găsirea de soluții pentru finanțarea sistemului de sănătate. Este un prim pas esențial. Însă, este crucial să analizăm modul în care va funcționa fondul propus și cum va acoperi diverse patologii și boli. De asemenea, este important să se asigure că banii proveniți din taxa pe vicii să ajungă cu adevărat în sistemul de sănătate, pentru a aduce beneficii reale pacienților", a subliniat Debu.

Una dintre preocupările majore ale Asociației Pacienților cu Afecțiuni Hepatice se referă la accesul limitat la tratamente inovative, cu un accent deosebit pe medicamentele destinate combaterii hepatitei B Plus Delta.

„Chiar și cu aprobarea necondiționată din partea Agenției Naționale a Medicamentului, pacienții cu hepatita B Plus Delta se confruntă cu o așteptare prelungită pentru a avea acces la tratamentul esențial. Deși medicamentul a fost recent inclus pe lista de transparență decizională, nu există încă garanții privind momentul exact al accesului efectiv la tratament. Această întârziere poate avea consecințe grave asupra sănătății pacienților, iar autoritățile ar trebui să ofere claritate în acest sens", a adăugat Debu.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri