Jurnalul.ro Special Anchete „Moștenirea” Gabrielei Scutea pentru Parchetul General. Echipamente de filaj și interceptare de un milion de lei

„Moștenirea” Gabrielei Scutea pentru Parchetul General. Echipamente de filaj și interceptare de un milion de lei

de Ion Alexandru    |   

Cu o întârziere de șase luni, Parchetul General a publicat pe SEAP un contract parafat pe vremea mandatului Gabrielei Scutea, prin care a achiziționat echipamente de supraveghere audio, pe care a plătit aproape 1,1 milioane de lei. Tehnica achiziționată este trecută la secret, fiind inclusă pe lista „produselor sensibile”. La licitația restrânsă organizată s-a prezentat un singur ofertant. Este vorba despre o companie care, în ultimii patru ani, a livrat astfel de echipamente, dar nu numai, pentru Poliția Română, Poliția de Frontieră, Direcția Generală Anticorupție sau DIICOT.

Afacerea echipamentelor de filaj a fost pusă la cale de Parchetul General încă din 11 octombrie 2022, când la conducerea instituției se afla celebra Gabriela Scutea, cea pe care ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, nu a mai nominalizat-o pentru un nou mandat. Atunci, PÎCCJ a publicat pe SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice) un anunț de participare conform căruia dorea să achiziționeze „echipamente de înregistrare audio”. Mai exact, era vorba despre încheierea unui contract de furnizare de echipamente de înregistrare „tip 1” și „tip 2”, înscrise în regimul echipamentelor de supraveghere.

Autoritatea contractantă nu vorbește deloc despre ce fel de echipamente este vorba în mod concret, menționând că aceste „contracte de furnizare sunt de natura celor pentru achiziția de produse sensibile și se încadrează în prevederile OUG 114/2011. Specificațiile tehnice vor fi transmise numai operatorilor economici selectați și care vor încheia un acord de confidențialitate cu Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație șI Justiție”.

Conform OUG 114/2011, produsele sensibile, lucrările sensibile și serviciile sensibile sunt definite ca produse, lucrări și servicii destinate utilizării în scopuri de securitate, care implică, necesită sau conțin informații clasificate.

Discount de 57,66 de lei

Potrivit codurilor CPV, achiziția viza aparate de înregistrare a sunetelor și emițătoare-receptoare, pentru care Parchetul General a pus la bătaie un buget de 899.607,66 de lei fără TVA, respectiv 1.070.533,11 lei cu TVA inclusă și a organizat, în vederea atribuirii contractului, o licitație restrânsă.

La această licitație restrânsă însă s-a înscris un singur agent economic. Este vorba despre SC VI Technologies SRL, din București, care a solicitat un preț cu 57,66 de lei fără TVA mai mic decât suma pe care Parchetul General anunțase că era dispus să o plătească. Astfel, la data de 19 ianuarie 2023, PÎCCJ a încheiat cu această societate contractul nr. 348/2023, în valoare finală de 899.550 de lei fără TVA, respectiv de 1.070.464,5 lei cu tot cu TVA (218.462,14 euro). Anunțul privind atribuirea acestei afaceri a fost publicat pe SEAP abia în data de 7 iunie 2023, când Gabriela Scutea nu mai deținea, de luni bune, funcția de procuror general.

Finanțare norvegiană

De altfel, caietul de sarcini care a stat la baza acestei cumpărături interesante a fost aprobat tot de Gabriela Scutea și a fost avizat de procurorul-șef al Secției de Urmărire Penală și Criminalistică. Documentul nu dă nici el prea multe detalii cu privire la natura echipamentelor care ar urma să intre în vistieria instituției.

Conform caietului de sarcini, Parchetul General are calitatea de promotor de proiect în cadrul Mecanismului Financiar Norvegian 2014-2021, care privește un proiect denumit „Combaterea Criminalității și a Corupției. PÎCCJ gestionează, în acest caz, o alocare financiară de 4.250.000 de euro și este lider de parteneriat care implementează acest proiect împreună cu DNA și cu DIICOT. Sursa de finanțare a acestui proiect este în proporție de 15% asigurată din cofinanțare națională, iar 85 la sută este asigurată prin finanțare nerambursabilă.

Motivația cumpărăturii se referă la „asigurarea cu echipamente tehnice pentru punerea în aplicare a măsurilor de supraveghere tehnică prevăzute la articolul 138, alineat 1, literele «a» și «d» din Codul de procedură penală”. Aceste  prevederi se referă la interceptarea comunicațiilor și a oricărui tip de comunicare, pe de o parte, și la localizarea sau urmărirea prin mijloace tehnice, pe de altă parte.

Furnizor cu palmares bogat la instituțiile de forță

Compania SC VI Technologies SRL București, unica entitate care a participat la licitația restrânsă organizată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și care și-a adjudecat acest misterios contract, a fost înființată în 10 mai 2005. Potrivit datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), compania a fost fondată de Adrian Badea, Ionuț Cristian Badea și de Adonev Vladislav. În noiembrie 2015, acționarii erau cei doi Badea împreună cu un anume Robert Viorel Bujgoi. Din 15 ianuarie 2021, societatea funcționează cu un singur asociat, în persoana lui Ionuț Cristian Badea și este administrată de Roxana Mihaela Badea.

Firma în cauză nu se află la primul contract de acest gen. În 7 august 2019, a primit de la Poliția Română un contract de 336.000 de lei fără TVA pentru furnizarea unei camere video de înaltă rezoluție în cadrul proiectului „Consolidarea capacității de combatere a traficului de persoane”. IGPR a atribuit, la 29 ianuarie 2021, aceleiași firme un contract de 233.299 de lei fără TVA pentru o soluție informatică privind prelucrarea și îmbunătățirea imaginilor și înregistrărilor video, în cadrul proiectului „Dezvoltarea sistemului de identificare și recunoaștere facială (NBIS) și interconectarea acestuia cu autoritățile similare din UE”.

De asemenea SC VI Technologies SRL a mai încheiat cu SPP, la 7 iunie 2021, un contract de 87.850 de lei fără TVA, pentru furnizarea unui dispozitiv de evidențiere a urmelor de presiune și a unui microscop cu lumină albă și UV. Tot cu SPP, firma în cauză a parafat, la 2 septembrie 2021, un contrat de 242.010 lei fără TVA, pentru o soluție mobilă pentru augmentarea și analiza semnalelor foto-video.

Direcția Generală Anticorupție a încheiat, la rândul ei, cu firma în cauză, la 3 septembrie 2021, un contract de 43.650 de lei fără TVA, pentru 3 kituri înregistratoare audio. Poliția de Frontieră a derulat cu societatea respectivă două contracte. Primul a fost încheiat la 29 august 2022, a costat 1.400.250 de lei fără TVA și a constat în furnizarea de echipamente necesare activității operative (camere și microfoane), iar al doilea s-a semnat la 17 octombrie 2022, a avut valoarea de 2.746.049,55 de lei fără TVA, și a constat în dispozitive de localizare și urmărire prin GPS.

DIICOT a derulat cu aceeași firmă un contract încheiat în 20 ianuarie 2023, în valoare de 443.127 de lei fără TVA, prin care au fost livrate emițătoare audio-video de înregistrare.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri