Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Tehnologii de vârf în lumea Fertilizării in Vitro – Calea spre părinți fericiți!

Tehnologii de vârf în lumea Fertilizării in Vitro – Calea spre părinți fericiți!

Fertilizarea in vitro (FIV) este o procedură care a devenit foarte populară în ultimii ani și reprezintă unul dintre cele mai eficiente tratamente pentru cuplurile căsătorite care doresc să aibă copii. În ultima perioadă această procedură s-a remarcat printr-o dezvoltare tehnologică impresionantă și o îmbunătățire tehnică remarcabilă, însă asta nu poate totuși garanta succesul ei de 100%.

Potrivit experților, șansele de a rămâne însărcinată ale unei femei variază în funcție de mai mulți factori, ce includ și vârsta și starea de sănătate. Acești factori sunt mulți și pot influența rezultatul fertilizări asistate. Medicii consideră că vârsta pacientei este principalul factor și de aceea, ei recomandă femeilor să se grăbească cu planificarea sarcinii.

S-a constatat faptul că femeile tinere, cu vârsta până în 30 de ani, au mai multe șanse de a rămâne însărcinate pe cale naturală. După această vârstă ele pot apela la fertilizarea in vitro (FIV) dacă se confruntă cu infertilitatea. La femeile cu vârsta în jur de 40 de ani, șansele de a rămâne însărcinate scad foarte mult.

Prin urmare, vârsta este un element destul de important în planificarea sarcinii. Femeile care au deja peste 35 de ani și vor obținerea unei sarcini imediat, ar putea merge la o clinică de fertilizare și ginecologie din țara noastră pentru a face o consultație la medicul specialist, în scopul de a primi cea mai bună opțiune de tratament și statusul reproductiv la momentul respectiv.

Specialiștii în domeniul medical au concluzionat că procentul mediu de embrioni cu un număr adecvat de cromozomi este de 60% la persoanele cu vârsta de 25-35 de ani. După vârsta de 35 de ani, s-a constatat că apare o scădere semnificativă, se ajunge chiar spre zero la vârsta de 45 de ani.

De asemenea, medicii spun că există și alți factori ce ar reduce șansele de succes FIV. Este vorba despre factorii legați de embrion și de procedura FIV în sine, despre factori materni și paterni. De pildă, implantarea ar putea fi afectată de forma embrionului și de modificările genetice.

Pot exista boli ginecologice, polipi uterini, fibroame uterine, inflamații, infecții, consecințe ale unor intervenții chirurgicale care pot produce probleme comune, identificate în trompele uterine și în uter.

Alte cauze ale infertilității feminine sunt:

  • Sindromul ovarelor polichistice, sau alți factori ce provoacă modificări ale nivelului hormonal, cât și formarea de chisturi ovariene
  • Rezerva ovariană redusă – aceasta scade odată cu înaintarea în vârstă și face ca ovarul să-și piardă din potențialul său reproductiv normal
  • Endometrioza care este o boală inflamatorie a pelvisului și una dintre principalele cauze ale infertilității la femei.

Fertilizarea in vitro (FIV) cuprinde mai multe etape, se fac o serie de analize speciale, se utilizează tratamente cu medicamente și se aplică tehnologii avansate, ce sunt special concepute pentru ca procedura să aibă șanse de reușită.

Rezultatul procedurii de fertilizare in vitro poate depinde în principal de factori genetici, umani și factori de laborator. Acest tratament se face la o clinică de specialitate, unde sunt medici specialiști cu experiență, un laborator de reproducere umană asistată (RUA), echipamente performante.

Ținând cont de toate aceste aspecte, tratamentul FIV poate oferi rezultate bune și deci ar putea îndeplini visul unei femei de a deveni mamă.

În ultimii ani, progresele tehnologice și aplicarea lor în domeniul embriologiei au crescut șansele de succes FIV și deci ale femeii de a avea o sarcină normală și un copil sănătos.

În clinicile de fertilizare și ginecologie, moderne, din țara noastră se face și ecloziune embrionară asistată cu laser, care este o tehnologie de vârf ce îmbunătățește șansele de succes la procedura FIV. Cu ajutorul acestei proceduri medicale care se realizează în laborator, se creează o mică deschizătură în zona pellucidă a embrionului folosind un laser de înaltă precizie. Asta face ca embrionul să fie implantat mai ușor în uter, fapt ce contribuie la creșterea șanselor de succes ale procedurii FIV.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri