Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Telescopul Webb a detectat vapori de apă misterioși într-un sistem stelar învecinat

Telescopul Webb a detectat vapori de apă misterioși într-un sistem stelar învecinat

de Redacția Jurnalul    |   

Telescopul spațial James Webb a detectat vapori de apă în jurul unei exoplanete stâncoase care orbitează în jurul unei stele situate la 26 de ani-lumină distanță de Pământ, potrivit CNN.

Astronomii au observat o exoplanetă fierbinte și stâncoasă numită GJ 486 b cu ajutorul telescopului Webb. Planeta este cu aproximativ 30% mai mare decât Pământul și are o gravitație la suprafață mult mai puternică decât planeta noastră.

Planeta este atât de aproape de steaua sa gazdă încât GJ 486 b completează o orbită în jurul acesteia la fiecare 1,5 zile pământene, iar această proximitate încălzește planeta până la o temperatură de suprafață de 430 de grade Celsius.

Deși temperaturile arzătoare fac ca planeta să fie prea fierbinte pentru a fi locuibilă, observațiile lui GJ 486 b cu ajutorul spectrografului în infraroșu au dezvăluit urme de vapori de apă. Un studiu care detaliază descoperirile a fost acceptat pentru publicare în The Astrophysical Journal Letters.

Prezența vaporilor de apă ar putea sugera că GJ 486 b are cumva o atmosferă, în ciuda căldurii și a apropierii sale de stea. În timp ce vaporii de apă au fost detectați anterior pe exoplanete gazoase, oamenii de știință nu au găsit încă o atmosferă în jurul unei exoplanete stâncoase. Descoperirea acestui lucru ar fi un eveniment de referință.

„Vaporii de apă într-o atmosferă de pe o planetă stâncoasă fierbinte ar reprezenta un progres major pentru știința exoplanetelor. Dar trebuie să fim atenți", a declarat Kevin Stevenson, coautor al studiului.

Echipa care a observat GJ 486 b a urmărit cum planeta a trecut de două ori prin fața stelei sale, iar apoi a folosit mai multe metode pentru a analiza datele captate de instrumentele telescopului.

(sursa: Mediafax)

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri