În ultimele săptămâni, au izbucnit proteste și opoziții puternice ale sârbilor împotriva conducerii din Kosovo.
Un ofițer de poliție a fost arestat în timpul protestelor sârbilor care au demisionat din forțele de ordine, după ce Priștina a introdus obligativitatea preschimbării plăcuțelor de înmatriculare care datează dinaintea războiului din 1998-1999.
Camioane au blocat, duminică, șoselele care duceau spre două puncte de frontieră cu Serbia. Tensiunile au crescut după un schimb de focuri de armă, săptămâna trecută, și lansarea unei grenade de către forțele de ordine ale UE, din cadrul misiunii Eulex.
Alegerile locale prevăzute pentru 18 decembrie a fost amânate până pe 23 aprilie, din cauza opoziției sârbe.
Șeful diplomației europene, JIosep Borrell a făcut apel la calm.
"Ştiu că cele două părţi sunt dispuse să detensioneze situaţia şi le cer insistent să facă asta. Trebuie să revină la masa dialogului, trebuie să depăşească tendinţa de a lupta în stradă", a spus acesta.
Totodată, Rusia face apel ca tensiunile din regiune să fie rezolvate prin "mijloace diplomatice" și cere ca drepturile sârbilor să fie "garantate".
"Susţinem ca părţile să facă eforturi de natură paşnică, pentru ca această situaţie să fie rezolvată prin mijloace diplomatice. Susţinem ca toate drepturile sârbilor să fie garantate", a spus Dmitri Peskov purtătorul de cuvânt al Kreminului.
Kosovo și-a autoproclamat independența, nerecunoscută de Serbia și alte state din UE, inclusiv România, dar susținută de SUA și NATO.
Fosta provincie sârbă Kosovo, populată majoritar de etnici albanezi, şi-a proclamat independenţa în 2008. Această independenţă a fost recunoscută de SUA şi de majoritatea ţărilor din UE, însă nu de Belgrad, care încurajează minoritatea sârbă din nordul Kosovo să sfideze autoritatea Priştinei.