x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Guvernul a spart pușculița-minune

Guvernul a spart pușculița-minune

de Ion Alexandru    |    01 Iul 2024   •   08:15
Guvernul a spart pușculița-minune

În ultima zi de lucru a Parlamentului României, care, de astăzi, se află în vacanța de vară, Guvernul condus de Marcel Ciolacu a avansat cea mai consistentă sumă din acest an, de la Fondul de rezervă bugetară, pentru suplimentarea bugetelor unor ministere din subordine. Asta, cu toate că, din punct de vedere calendaristic, nici măcar nu s-a trecut încă în semestrul al doilea, este vorba despre o jumătate de miliard de euro, bani care se duc inclusiv pentru finanțarea unor proiecte PNRR sau aflate în PNDR și „Anghel Saligny”. Nu este pentru prima dată când Executivul apelează, în 2024, la „pușculița minune”. Cu o săptămână înainte, a mai fost alocată suma de peste 1,3 miliarde de lei, tot din Fondul de rezervă, pentru Parchete, Ministerul Justiției, CSM și CCR sau pentru MAE, MIPE și Ministerul Finanțelor.

Avalanșă de hotărâri de guvern, adoptate vineri, 28 iunie 2024, prin care Executivul condus de Marcel Ciolacu a aprobat suplimentarea bugetului Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Ministerului Afacerilor Externe și Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului cu suma totală de 2.438.351.000 de lei, adică 497.622.653 de euro.

Astfel, prin HG 704/2024, a fost aprobată suplimentarea bugetului MIPE pe anul 2024, cu suma de 525.000.000 de lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, potrivit bugetului alocat pe anul 2024, reprezentând credite bugetare, la capitolul „Proiecte cu finanțare din sumele aferente componentei de împrumut a PNRR”, „în vederea asigurării necesarului financiar pentru implementarea investițiilor finanțate prin Mecanismul de redresare și reziliență, respectiv pentru Investiția «Instrumente financiare pentru sectorul privat», componenta «Sprijin pentru mediul de afaceri și cercetare, dezvoltare și inovare»”.

 

Ministerul Dezvoltării, campion la suplimentări

Ministerul Dezvoltării a primit, prin HG 705/2024, o suplimentare a bugetului, de la Fondul de rezervă, de 400 de milioane de lei credite bugetare, la capitolul „Acțiuni generale, economice, comerciale și de muncă”, la titlul „Proiecte cu finanțare din sumele aferente componentei de împrumut a PNRR”, „în vederea asigurării necesarului pentru proiecte finanțate în cadrul PNRR – componenta «Valul renovării», componenta «Fondul Local» și componenta «Turism și cultură»”. De asemenea, a mai fost aprobată suplimentarea bugetului aceluiași minister cu suma de 37.421.000 de lei credite de angajament, la capitolul „Acțiuni generale, economice, comerciale și de muncă”, la titlul „Proiecte cu finanțare din sumele reprezentând asistența financiară nerambursabilă aferentă PNRR”, „în vederea asigurării necesarului de finanțare, respectiv a finanțării publice naționale și a sumelor aferente TVA pentru proiecte din cadrul PNRR – componenta «Educație», Investiția «Construirea, echiparea și operaționalizarea a 110 creșe»”.

Prin GH 706/2024, bugetul Ministerului Dezvoltării a mai fost suplimentat, cu bani din Fondul de rezervă, cu suma de 1.360.000.000 de lei, reprezentând credite bugetare, la capitolul „Locuințe, servicii și dezvoltare publică”, titlul „Transferuri între unități ale administrației locale”. Banii vor finanța Programul Național de Dezvoltare Locală (PNLD) și Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”. 20.000.000 de lei este suma destinată PNLD – etapa 1, 150.000.000 de lei este destinată PNDL – etapa II, iar 1.190.000.000 de lei este destinată Programului „Anghel Saligny”.

 

Cotizații plătite tot cu banii de la „ciorap” ai Executivului

Lucrurile nu se opresc aici, prin HG 711/2024, Guvernul a aprobat suplimentarea bugetului Ministerului Afacerilor Externe pe anul 2024 cu suma de 24.226.000 de lei credite de angajament și credite bugetare de la Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Executivului, „în vederea plății obligațiilor ce decurg din angajamentele legale, respectiv în vederea plății unor tranșe aferente cotizației anuale a României la Instrumentul European pentru Pace (EFP), pilonul II”.

Tot la finalul săptămânii care s-a încheiat, Guvernul a aprobat, prin HG 715/2024, suplimentarea din fondul de rezervă a bugetului Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului pe anul 2024 cu suma de 91.104.000 de lei, pentru „satisfacerea unui interes public, descris în condițiile articolului 296 alineat 4 din Codul administrativ”. La acest articol se reglementează trecerea în domeniul public din domeniul privat a unui bun din patrimoniul societăților la care statul sau un UAT este acționar sau asociat.

 

Astfel de finanțări speciale au început, anul acesta, mult mai devreme decât în 2023

Reamintim că, în urmă cu două săptămâni,  Executivul condus de Marcel Ciolacu a remis o altă hotărâre, cu numărul 675 din 21 iunie 2024, privind alocarea unor sume din Fondul de rezervă Bugetară aflat la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetelor Înaltei Curți de Casație și Justiție, Ministerului Public, Ministerului Justiției, Consiliului Superior al Magistraturii și Curții Constituționale. Este vorba despre suma totală de 600 de milioane de lei, adică 122.448.980 de euro. În 13 iunie, Guvernul a mai suplimentat cu sume importante bugetele Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene și Ministerului Finanțelor Publice. MAE a primit 16.550.000 de lei, în vederea plății obligațiilor ce decurg din angajamentele financiare ale României la bugetul Consiliului Europei. MIPE a primit 500.000.000 de lei pentru asigurarea necesarului de finanțare de la bugetul de stat a cererilor de plată/rambursare către beneficiarii Programului Operațional Regional și  ai Programului Operațional Infrastructură Mare.

De asemenea, Ministerul Finanțelor a primit de la Fondul de Rezervă suplimentări de 2.679.000 de lei pentru casarea unor instalații radiologice din dotarea Unității Nucleare Vamale, de 64.800.000 de lei în vederea operaționalizării în regim de urgență a sistemului e-Sigiliu, de 61.503.000 de lei pentru actualizarea sistemului informatic referitor la jocurile de noroc și cumpărării unui imobil conform unei hotărâri judecătorești, de 93.968.000 de lei în vederea susținerii litigiilor internaționale și de 32.268.000 de lei în vederea achitării integrale a titlurilor de plată emise de ANRP în aprilie 2024.

 

×