Afacerea Cartierul „Dealul Lomb”
În anul 2007, Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca emitea hotărârea cu numărul 135, prin care aprobă parafarea unui contract-cadru referitor la asocierea instituţiei în cadrul unei societăţi comerciale cu capital mixt, ce urmărea construcţia unui cartier rezidenţial în zona Dealului Lomb, din oraşul condus, şi atunci, de Emil Boc. Mai exact, cu majoritate de voturi, consilierii municipali admit înfiinţarea societăţii şi intrarea Consiliului cu aport în natură la capitalul social cu un o suprafaţă de teren. Investiţia şi managementul companiei urmau să fie asigurate de viitorul investitor privat ce a fost selectat, după „depunerea ofertelor”, iar rezultatul scontat era construcţia a 75 de locuinţe sociale (apartamente cu două camere), plus utilităţi pe terenul primăriei.
În urma selecţiei ofertelor, a fost aleasă compania SC Impact Developer & Contractor SA, cu sediul în Voluntari, să devină partenerul de afaceri al consilierilor lui Emil Boc. La acea dată, în compania ilfoveană deţineau acţiuni câţiva acţionari principali, restul fiind acţionari minoritari tip listă. Printre asociaţii Impact Developer & Contractor SA se numărau Dan Ioan Popp, Carmen Daniela Săndulescu, fostul acţionar al FC U Craiova, Adrian Andrici, şi soţul Andreei Paul Vass, Cristian Paul. Apartenenţa acestuia din urmă la această companie rezultă inclusiv din ultima declaraţie de avere depusă de vicepreşedintele PNL pe site-ul Camerei Deputaţilor.
Aşa cum ziarul nostru a dezvăluit în urmă cu o săptămână, la data de 14 iulie 2008 se înfiinţează societatea SC LOMB SA Cluj-Napoca, unde acţionarul majoritar devenea Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca, cu un aport în natură la capitalul social în cuantum de 47.299.960,6 lei (reprezentând 51% din participaţii) şi SC Impact Developer & Contractor SA, cu un aport de 45.455.027,51 lei (reprezentând 49% din capitalul social). Obiectul de activitate al nou-înfiinţatei firme era „dezvoltarea şi promovarea imobiliară”.
Bostan, administratorul Lomb SA, din partea municipalităţii
Potrivit Hotărârii Consiliului Local 135/2007, care aproba înfiinţarea acestei companii, fiecare dintre cei doi asociaţi şi-au numit propriii administratori. Compania privată a numit doi, în lui Marius Liviu Niţă, în timp ce, din partea statului, a fost numit, pentru o perioadă de doi ani, în funcţia de administrator actualul ministru al Comunicaţiilor, Raul Marius Bostan.
Revenind la afacerea dintre Consiliul Local Cluj-Napoca şi compania Impact, este de remarcat faptul că, începând cu anul 2010, societatea Lomb SA, împreună cu Impact Developer & Contractor SA, alături de Marius Liviu Niţă şi Carmen Daniela Săndulescu, deţineau compania SC Actual Invest House SRL, unde compania mixtă controla un pachet de 95% din acţiuni.
În 2011, potrivit informaţiilor furnizate de Registrul Comerţului, Lomb SA şi-a schimbat denumirea în SC Clearline Development & Management SA, iar structura acţionariatului a suferit nişte modificări importante. Astfel, în 3 iunie 2011, acţionarul minoritar al companiei, Impact Developer & Contractor SA, denunţă contractul-cadru încheiat cu Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca, încheiat în 2007, anulând cele 47.299.266 de acţiuni pe care municipalitarea le deţinea în cadrul Clearline Development & Management SA, ca urmare a neîndeplinirii obligaţiei Consiliului Local de a constitui aportul în natură prevăzut în actul constitutiv al societăţii. Acţiunile au fost scoase la vânzare, iar Impact şi-a utilizat dreptul de preempţiune, devenid, astfel, acţionarul unic al firmei.
Acţionarii Impact, executaţi silit de Banca Transilvania
Nici situaţia acţionarilor Impact Developer & Contractor SA nu a fost una tocmai fericită, după ce au decis să scoată din joc Consiliul Local al premierului Emil Boc. Po-trivit unor infor-maţii, Banca Transilvania i-a executat silit pe fondatorii com-paniei, Dan Ioan Popp şi Carmen Dani-ela Săndulescu, prin vânzarea pachetelor de acţiuni pe care aceştia le mai deţineau în cadrul societăţii. Executarea a avut loc ca urmare a unor credite pe care cei doi le-au contractat de la Banca Tran-silvania, credite gajate cu acţiunile pe care le aveau la Impact.
Acţiunile au fost tranzacțio-nate prin intermediul companiei de brokeraj a Băncii Transilvania, BT Securities, pentru suma de 1,6 milioane de euro.
DNA a deschis al cincilea dosar
Ieri, procurorii DNA au declanşat urmărirea penală în al cincilea dosar privind fraudele de la ANRP. Crinuţa Dumitrean, fosta preşedintă a ANRP, este acuzată de abuz în serviciu şi luare de mită, în timp ce Cristian Mihai Sebastian, Remus Virgil Baciu, Oana Vasilescu, Dragoş Bogdan şi Cătălin Florin Teodorescu (membri în Comisia Centrală de Despăgubiri) sunt acuzaţi de abuz în serviciu şi primire de foloase necuvenite. Pentru aceeaşi faptă este cercetată fosta secretară a Comisiei, Florentina Savu. Afaceristul Horia Simu Şchiopu a fost pus sub acuzare pentru dare de mită şi spălare de bani, iar evaluatorul Alin Horaţiu Dima este cercetat pentru luare de mită.
Noul dosar se referă la achiziţia făcută de către Horia Simu, în octombrie 2009, a drepturilor litigioase pentru un teren de 25 de hectare din Constanţa, pe care le-a cumpărat cu 700.000 de euro printr-un interpus. Ulterior, Simu a făcut presiuni la adresa conducerii ANRP şi a Comisiei pentru urgentarea dosarului de despăgubire. Expertul Alin Horaţiu Dima a întocmit un raport prin care a evaluat acest teren la 8.750.000 de euro, supraevaluat cu 7.875.000 de euro, potrivit DNA. Comisia a aprobat despăgubirea umflată cu unanimitate de voturi. Crinuţa Dumitrean ar fi primit, în acest sens, o mită de 400.000 de euro, iar expertul Alin Horaţiu Dima, o şpagă de 5.000 de euro. „În perioada 24.06.2011 - 11.11.2011, suspectul Simu Horia a disimulat adevărata natură a provenienței sumei totale de 5.066.300 euro, obținută în maniera de mai sus, prin încheierea cu diverse firme controlate de acesta a unui număr de nouă contracte de împrumut, nereale”, mai spun procurorii.
„Caracatița” s-a extins şi în afacerea retrocedărilor
Al patrulea personaj este Adrian Andrici, unul dintre beneficiarii despăgubirilor acordate de ANRP. Este vorba despre dosarul 22714/FF, în care s-au obţinut despăgubiri de 377.282.300 de lei, şi îi are drept beneficiari pe Adrian Andrici, Gheorghe Gabriel, Gheorghe Stelian, zis „Stelu”, şi Valentin Vişoiu. La rândul său, Andrici este un apropiat şi partener de afaceri al unui alt despăgubit penal al ANRP, Mihai Rotaru, care a primit 108.932.000 de lei, în dosarul în care este cercetat, alături de Crinuţa Dumitrean, Ioan Oltean şi alţi membri ai ANRP, în penultimul dosar instrumentat de DNA. În 18 septembrie 2012, soţii Mihai şi Irina Alexandra Rotaru au vândut acţiunile firmei SC Rural Moldova SRL către Adrian Andrici. Acesta din urmă a fost, de altfel, asociat, alături de Mihai Rotaru şi Laviniu Dumitru Beze, în cadrul FC Club Sportiv U Craiova SA, până în data de 12 august 2014, când i-a cesionat părţile sociale lui Mihai Rotaru. În mai anul trecut, Rotaru i-a mai vândut lui Andrici 98,5% din acţiunile companiei SC Rural Capital SRL, restul de 1,5% fiind păstrat de soţia lui Rotaru, Irina Alexandra.
Se vehiculau sume ameţitoare
La sfârşitul anului trecut, DNA a început urmărirea penală şi a cerut arestarea preventivă a omului de afaceri Mihai Rotaru, pentru cumpărare de influenţă şi complicitate la abuz în serviciu. Alături de el, au mai fost arestaţi Sergiu Diacomatu, fost vicepreşedinte al Comisiei pentru Stabilirea Despăgubirilor, Rodica Constantinovici şi Lăcrămioara Alexandru, membri ai comisiei, dar şi evaluatorul ANEVAR, Sergiu Negurici. Anchetatorii susţin că, în 17 iunie 2010, funcţionarii ANRP au aprobat ilegal raportul de evaluare întocmit de Negurici, prin care un teren în suprafaţă de 61.875 metri pătraţi situat în Piteşti a fost evaluat la 108.932.000 lei, „sumă acordată drept despăgubire inculpatului Rotaru Mihai. Terenul a fost supraevaluat cu suma de 87.291.596 lei”.
Ulterior, DNA a extins cercetările şi împotriva deputaţilor PNL Ioan Oltean şi Cătălin Florin Teodorescu, pentru trafic de influenţă, abuz în serviciu şi complicitate la abuz în serviciu. Teodorescu era, la data la care s-a aprobat raportul despăgubirii pentru Rotaru, membru