Jurnalul.ro Calendar Calendar ortodox 16 mai 2023: Ce sfinți sărbătoresc astăzi creștinii? Teodor cel Sfințit, care s-a călugărit la 14 ani

Calendar ortodox 16 mai 2023: Ce sfinți sărbătoresc astăzi creștinii? Teodor cel Sfințit, care s-a călugărit la 14 ani

de Andreea Tiron    |   

Calendar ortodox 16 mai 2023. Potrivit calendarului creștin ortodox, la data de 16 mai 2023 Biserica Ortodoxă cinstește mai mulți sfinți: Sfântul Cuvios Teodor cel Sfințit; Sfinții Cuvioși Sila, Paisie și Natan de la Sihăstria Putnei.

Sfântul Cuvios Teodor cel Sfințit a fost ucenicul Sfântului Pahomie cel Mare.

Sfântul Cuvios Teodor cel Sfințit 

Sfântul Teodor cel Sfințit s-a născut și a crescut păgân în Tebaida de Sus.

La vârsta de 14 ani a plecat de la părinți la mănăstirea Sfântului Pahomie. Mai târziu se vor călugări atât mama sa, cât și fratele lui. După moartea Sfântului Pahomie, Teodor a fost proclamat stareț al tuturor sfintelor mănăstiri întemeiate de starețul sau. Sfântul Teodor cel Sfințit a trecut în neființă pe 16 mai 367.

Sfântul Cuvios Sila

Sfântul Cuvios Silas s-a născut în anul 1697 în ținutul Botoșanilor, din părinți ortodocși, Ion și Ioana. A intrat ca frate începător la Schitul Orășeni (com. Cristești, jud. Botoșani), fiind foarte tânăr, de unde, în anul 1714, la vârsta de 17 ani, a venit la Sihăstria Putnei, unde a fost primit și apoi călugărit de starețul Teodosie. După trecerea acestuia la cele veșnice, starețul Dosoftei, noul părinte duhovnicesc al schitului, a rânduit să fie hirotonit diacon și preot, iar la scurt timp să fie tuns în schima mare.

Sfântul Cuvios Paisie

Sfântul Cuvios Paisie s-a născut în anul 1701 și a intrat de tânăr în viața monahală. Prima dată a fost diacon, apoi preot, și a ajuns egumen la Mănăstirea Sfântul Ilie, iar mai apoi la Mănăstirea Râșca. După o vreme a venit la Schitul Sihăstria Putnei. Deși nu a fost stareț al Sihăstriei, el sprijinea pe toți în credința ortodoxă, mai ales în vremea stăpânirii străine.

Sfântul Cuvios Natan

Sfântul Cuvios Natan s-a născut în anul 1717, originar din Pașcani. Prima dată a fost diacon la Mănăstirea Putna, iar mai apoi preot. A fost dornic de mai multă rugăciune și liniște, așa că s-a retras la Sihăstria Putnei, unde a primit schima cea mare cu numele de Natan. Cuviosul Natan a fost cunoscut ca un duhovnic foarte iscusit, fiindu-i părinte duhovnicesc și marelui mitropolit Iacob Putneanul.

Rugăciunea Sfântului Cuvios Teodor cel Sfințit

Troparul Sfântului Cuvios Teldor cel Sfinţit, glasul 1:

Locuitor pustiului şi înger în trup şi de minuni făcător te-ai arătat, purtătorule de Dumnezeu, părintele nostru Teodor; cu postul, cu privegherea, cu rugăciunea, cereşți daruri luând, vindeci pe cei bolnavi şi sufletele celor ce aleargă la tine cu credinţă. Slavă Celui ce ţi-a dat ţie putere; slavă Celui ce te-a încununat pe tine; Slavă Celui ce lucrează prin tine tuturor tămăduiri.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri