Jurnalul.ro Special Testarea elevilor: Ping-pong între Ministerul Educației și Direcțiile de Sănătate Publică

Testarea elevilor: Ping-pong între Ministerul Educației și Direcțiile de Sănătate Publică

de Mihaela Bîrzilă    |   

Există o categorie de elevi care nu are acces la testarea gratuită din școli: chiar colegii din imediata apropiere a unui elev infectat. Elevii care au ghinionul să stea în bănci lângă un copil care se îmbolnăvește de COVID sunt trimiși acasă 14 zile, fără drept de revenire după 8 zile, așa cum se întâmplă cu toți ceilalți, chiar dacă sunt sănătoși tun.

 

Ministrul Educației anunță de câte ori are ocazia că se fac eforturi pentru ca școlile să rămână cât mai mult deschise, iar elevii să nu aibă și mai mult de suferit, dar prima săptămână de școală a scos la iveală noi aberații. Mult trâmbițata testare a elevilor este o nebuloasă, deși există teste, din cauza indicațiilor prețioase confuze care ajung la școli din mai multe direcții.

În cazul în care apare un caz de COVID într-o clasă, toți elevii din acea clasă trebuie trimiși automat în online și revin la școală în ziua a 8-a, pentru a fi testați. Cei care sunt negativi, se pot întoarce fizic la școală. Este o noutate introdusă pentru acest an școlar în ordinul comun emis de Ministerul Educației și Ministerul Sănătății și publicat în M.O. în data de 3.09.2021.

Deși în noul ordin nu se face nicio diferențiere între colegii de clasă ai copilului care se îmbolnăvește de COVID, DSP cere totuși o listă de „contacți direcți”. Cei 4 copii care stau în bănci lângă copilul infectat – stânga, dreapta, față, spate – sunt obligați să stea acasă mai mult decât colegii lor, 14 zile, chiar dacă nu au niciun fel de simptome. Lor li se refuză dreptul de a beneficia de testarea de la școală în ziua a 8-a, în același timp cu ceilalți colegi, chiar dacă sunt perfect sănătoși.

Directorii de școală consideră că și acești elevi ar trebui testați în ziua a 8-a, așa cum scrie și în ordinul comun, pentru a se putea întoarce mai repede la școală, dacă nu au nimic și nu sunt un pericol pentru ceilalți.

 

Daniela Voinea, director Școala Gimnazială Sfinții Voievozi:

 

„Este neclar în acest moment ce se întâmplă cu aceșți elevi, declarați contacți direcți, conform directivelor primite de la Direcția de Sănătate Publică. Ministerele și DSP ar trebui să se pună de acord, să se înțeleagă între ele și să ne comunice și nouă clar. La mine, ca director, nu au ajuns aceste informații, dacă se pot testa și cei 4 denumiți contacți direcți de către Ministerul Sănătății, care, conform indicațiilor DSP, sunt obligați să stea 14 zile în carantină, mai mult decât ceilalți colegi, care stau 8 zile în online. Eu consider că ar trebui și aceștia testați și, dacă sunt negativi, să se întoarcă fizic la școală. Interesul copilului este să vină la școală. Noi, școlile, suntem în subordinea Ministerul Educației. Facem un parteneriat cu cabinetele medicale, dar în momentul în care se iau niște decizii, nu le putem lua. Vrem să știm și noi cum acționează cabinetele medicale. Ele sunt totuși în incinta școlii”.

Cine beneficiază de testele gratuite?

„Pot beneficia, în acest moment, elevii care prezintă simptome la școală. Părinții sunt anunțați să vină să îi ia și, dacă își dau acordul, pot fi testați la școală. Anul trecut am primit niște teste, au fost utilizate câteva, iar pe cele rămase a trebuit să le predăm”.

 

Ministrul Educației insistă că nu se aplică noțiunea de „contacți direcți” în cazul elevilor din aceeași clasă și că toți elevii pot reveni după o săptămână de online, dacă se testează și dacă rezultatul este negativ, dar DSP este de neclintit. Iar școlile au ajuns să asculte ordinele DSP în pandemie, deși sunt subordonate Ministerului Educației.

 

 

Cum răspunde DSP București

 

„Conform metodologiei, se testează doar contacții simptomatici. Elevii se pot întoarce la școală, cu test negativ efectuat în ziua 8, excepție fac elevii contacți direcți ai cazului pozitiv, care primesc decizie de carantină pentru 14 zile”. De ce să stea acasă niște copii 14 zile, dacă nu au simptome? „Pentru că așa este legislația aplicabilă carantinării. DSPMB respectă legislația în vigoare”, dr. Oana Nicolescu, director Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București  

 

 

O altă aberație care a ieșit la iveală în acest an școlar: părinții vaccinați ai unui copil infectat și trimis acasă nu sunt obligați nici măcar să se testeze, medicul de familie îi trimite la DSP, iar DSP îi trimite la muncă, deși vaccinații se pot infecta și ei și pot transmite boala la locul de muncă. Mai mult, nu primesc concediu medical, așa că sunt nevoiți să lase singur în casă un copil bolnav cu simptome.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri