Jurnalul.ro Ştiri Social Testul vaccinării în valul 4: codașii la vaccinare sunt fruntași la decese

Testul vaccinării în valul 4: codașii la vaccinare sunt fruntași la decese

de Monica Cosac    |   

România și Bulgaria se află pe ultimele locuri la capitolul vaccinare anti-COVID în Uniunea Europeană și se îndepărtează tot mai mult de antepenultima țară din acest clasament, Croația. Situația se schimbă însă radical când vine vorba de mortalitate din cauza COVID. Practic, cele două state codașe la vaccinare sar direct în fruntea clasamentului la numărul de decese raportat la populație și la numărul de infectări. 

 

Explozia de infectări cu coronavirus din valul patru al pandemiei în unele țări campioane la nivel planetar atunci când vine vorba despre vaccinarea anti-COVID a scăzut și mai mult încrederea în vaccinuri, alimentând scepticismul față de imunizarea împotriva coronavirusului și teoriile conspirațiilor care au circulat pe această temă. 

Mai mulți medici, dar și studiile realizate în ultima perioadă au arătat că vaccinurile făcute pentru tulpina inițială au avut o eficiență foarte ridicată și pe mutațiile predominante din primăvară. Eficiența serurilor a mai scăzut în fața contagioasei variante Delta, astfel că procentul persoanelor vaccinate care s-au infectat a crescut. Aceleași studii spun însă că vaccinurile rămân în continuare foarte eficiente în ceea ce privește formele severe de boală și decesul. Cu alte cuvinte, specialiștii spun că, prin vaccinare, se obține un răspuns imun antiviral adecvat, astfel încât persoanele vaccinate să nu ajungă să facă forme critice de boală sau să moară de COVID-19. 

 

Cum s-au inversat clasamentele

 

Cum stau lucrurile în realitate începe să se contureze din statisticile care colectează date la nivel internațional. 

Pentru a fi mai ușor de urmărit, am făcut o comparație între țările UE cu cele mai ridicate rate de vaccinare anti-COVID, care au cel puțin trei sferturi din populație complet vaccinată, și statele care înregistrează cele mai mici procente. 

O statistică realizată la nivelul UE arată că, la data de 17 septembrie 2021, Portugalia are cel mai mare procent de vaccinați: 80,4% - complet vaccinați și 85,5% cu cel puțin o doză. Următoarele trei clasate sunt: Malta (80,9% complet vaccinați și 81% cu cel puțină o doză), Spania (75,4% complet vaccinați și 78,8% cu cel puțină o doză) și Danemarca (74% complet vaccinați și 76% cu cel puțină o doză). La polul opus, se află România - penultima clasată, cu 27,3% din populație complet vaccinată și 27,9% cu cel puțină o doză – și Bulgaria, cu doar cu 18,3% din populație complet vaccinată. Diferența dintre ultimele clasate și celelalte state este uriașă, ca și diferența față de media UE (62% din populația Uniunii este complet vaccinată). 

Cele câteva grafice realizate cu ajutorul datelor colectate pe platforma Our World in Data, până la data de 19 septembrie 2021 (18 septembrie, în cazul unor indicatori) ne arată, practic, că vaccinarea a funcționat în țările cu o rată ridicată de imunizare. Doi indicatori importanți în evoluția pandemiei, decese zilnice la milionul de locuitori dintr-o țară și rata fatalității cazurilor (adică, raportul dintre decesele confirmate și cazurile confirmate), răstoarnă clasamentul vaccinării.

 

Rata mortalității în România a ajuns la 4,48%

 

Astfel, în graficul cu număr de decese zilnice raportate la milionul de locuitori (este prezentată, practic, o medie a deceselor din ultimele 7 zile dintr-o țară), se vede cum Bulgaria, ultima la vaccinare, este prima la morți (10,48). Urmează România (3,91 decese zilnice raportate la milionul de locuitori), care este penultima la vaccinare. Numărul de decese este mult mai mic în statele care au rate ridicate de vaccinare: Portugalia (0,65), Malta (1,11), Spania (1,51), Danemarca (0,42).

O situație similară este și în privința ratei mortalității cazurilor (CFR - case fatality ratio). Potrivit ourworldindata.org, media mobilă a CFR se calculează ca raport între media pe 7 zile a numărului de decese și media pe 7 zile a numărului de cazuri înregistrate cu 10 zile mai devreme.

Rata mortalității este de 4,48% și este imensă în acest stadiu al pandemiei. Altfel spus, la fiecare 100 de oameni diagnosticați în România, mai mult de 4 mor. În Bulgaria, rata mortalității a ajuns la 5,47%, în timp ce celelalte țări au: Portugalia (0,47%), Malta (1,27%), Spania (1,56%), Danemarca (0,44%).

O comparație a internărilor la ATI nu a fost posibilă, deoarece lipsesc datele din unele state analizate. De exemplu, datele pentru cazurile critice din România nu mai sunt disponibile în platforma respectivă din 1 septembrie, când erau doar 293 de pacienți la Terapie Intensivă. 

 

 

952 de pacienți COVID-19 în stare foarte gravă erau internați, ieri, la ATI. Doar 19 paturi de Terapie Intensivă mai erau libere în spitalele din România, iar în marile centre - București, Cluj sau Timișoara - nu mai este niciun loc liber. 

 

 

Peste 3.000 de medici de familie fac vaccin anti-Covid

 

Deoarece multe dintre centrele de vaccinare din România au fost închise în ultimele luni, medicii de familie le reamintesc celor care doresc să se imunizeze că vaccinul anti-Covid este accesibil și prin cabinetele medicilor de familie. Iar dacă vaccinul ales este cel de la Johnson&Johnson, care se administrează într-o singură doză, cei care se vaccinează vor avea imunitate peste 10 zile. „Sunt peste 3.000 (n.r. – cabinete ale medicilor de familie) în acest moment care oferă vaccin, în toată țara, lista fiind disponibilă pe site-urile CAS județene”, spune Raluca Zoițanu, președintele Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie, precizând că acest vaccin într-o singură doză se poate face şi prin unele centre de vaccinare, inclusiv drive-thru.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri