Jurnalul.ro România inteligentă Thorsten Fastenau, vicepreședinte PNE AG: În Marea Neagră se pot construi parcuri eoliene în circa 6 ani

Thorsten Fastenau, vicepreședinte PNE AG: În Marea Neagră se pot construi parcuri eoliene în circa 6 ani

În Marea Neagră se pot construi parcuri eoliene în circa șase ani, spune Thorsten Fastenau, vicepreședinte PNE AG, la Conferința Națională “Energia eoliană offshore – energia verde din Marea Neagră”, organizată de postul de televiziune Antena 3 CNN, parte a Intact Media Group, alături de cotidianul național Jurnalul în cadrul seriei de evenimente “România Inteligentă”.

"Cred că baza de dezvoltare ar dura 3 ani, acesta ar fi un termen realist, cu sprijinul autorităților, și apoi un an și jumătate pentru pregătiri, adică de construcții la fața locului. În zilele noastre, perioada de un an este perioada normală de construcție. Deci, dacă începeți acum, în 5-6 ani aveți totul pregătit. În Marea Neagră cred că se pot instala parcurile într-un timp destul acceptabil", explică reprezentantul PNE AG, societate germană care dezvoltă parcuri eoliene pe apă și pe uscat.

„PNE AG a dezvoltat 8 proiecte eoliene offshore de 2644 MW cu o investiție de peste 13 miliarde de Euro. La nivel de grup avem 9000 MW eolian și solar din care 372 MW în România care vor fi puși în funcțiune în următorii 3 ani. În prezent PNE România are în dezvoltare peste 1000 MW. Sperăm să adăugăm în portofoliu și proiecte eoliene în Marea Neagră”, precizează Thorsten Fastenau.

Pentru dezvoltarea proiectelor de avengură, axate pe fermele eoliene, este importantă relația cu autoritățile pentru crearea cadrului necesar. 

"Aceste proiecte au fost, în principal, în partea de nord. Nu ne vom opri aici, bineînțeles, avem proiecte foarte mari. Am început cu 300-400 MW și am extins. Am dezvoltat proiecte cu capacitate în jur de 1000 MW. Foarte multe lucruri sunt necesare pentru a avea o dezvoltare de succes a unei ferme eoliene, chestiuni legate de siguranță.

Este necesar să stabilim o relație bună cu toate autoritățile competente și să dezvoltăm rerglementările necesare și cadrul legal pentru dezvoltarea energiei eoliene", spune acesta.

Totodată, construirea turbinelor eoliene s-a schimbat, fundația acestora fiind deosebit de importantă.

"Ceea ce vedem în ultimii 22 de ani, și anume dezvoltarea acestor turbine, dimensiunea acestor turbine, așa cum a evoluat din 1998 până în 2020. Și am dezvoltat ferme offshore de la 15 MW. Eu am început cu turbine care produceau 3 MW, adică de 5 ori mai puțin. Bineînțeles, acum avem o grămadă de alte provocări.

Fundația este un aspect absolut esențial în dezvoltarea acestei activități. Mă aștept să lucrăm încă vreo câțiva ani la aceste soluții fixe, după care vom vedea fundații care plutesc din ce în ce mai mult.  Există diverse dezvoltări pe care le putem urma și vedem unde ne duce următoarea generație de turbine. La începutul acestor dezvoltări offshore analizăm zona industrială", conchide vicepreședintele companiei germane. 

PNE AG a fost înființată în 1995 și dezvoltă parcuri eoliene pe uscat și pe mare. Modelul de afaceri include planificarea, construirea, finanțarea, operarea și vânzarea parcurilor eoliene. Societatea este activă în Germania, precum și în țări precum Ungaria, Franța, Turcia și SUA.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri