După zambile, lalele și magnolii, a venit rândul liliacului să ne încânte cu frumusețea și mirosul lui.
Ce știu puțini oameni este că liliacul este mai mult decât un arbust ornamental, florile sale fiind folosite încă din vremuri străvechi în scop terapeutic, transmite Antena3.ro.
Florile de liliac trebuie să fie culese atunci când sunt deschise în proporție de 80%, apoi se lasă la uscat.
Sub formă de tinctură sau ceai, florile de liliac sunt benefice pentru: ameliorarea durerilor de dinți și măsele, prevenirea și tratarea balonării, ameliorarea durerilor reumatice, cicatrizarea pielii, reducerea durerilor articulare.
Tinctura realizată din flori de liliac se dovedește a avea efecte uimitoare asupra durerilor articulare.
Într-un borcan, se pune 100 ml de alcool, peste care se adăugă 20 g de flori uscate de liliac. Se închide bine borcanul și se lasă florile la macerat pentru zece zile. În tot acest timp, de 3-4 ori pe zi, se agită borcanul, astfel încât conținutul să se amestece bine.
După cele zece zile, se strecoară tinctura și se mai lasă încă șase zile în frigider. După ce procesul este încheiat, se strecoară din nou și se transferă în sticluțe mici.
Folosește tinctura pentru masarea zonelor inflamate, precum articulațiile. Pentru rezultate vizibile, as-o să acționeze și repetă operațiunea după 15 minute, notează doc.ro.