În primul rând, trebuie să știi că cele mai răspândite scoici cu cochilie sunt midiile, stridiile și scoicile Saint-Jacques. Se pot consuma crude, dacă sunt dintr-o sursă sigură, sau preparate termic, cu diverse condimente și garnituri.
Prepararea lor presupune să le ții la abur timp de 20-30 de secunde pentru a se deschide mai ușor. Nu trebuie ținute prea mult deoarece sunt delicate și se distrug.
Trebuie să adaugi condimente în cantități mici deloarece le schimbă gustul.
Cu cât sunt mai mari scoicile, cu atât au mai multe carne. Dacă vrei să le mănânci crude alege-le pe cele mai mici, iar pentru gătit pe cele mari.
Scoicile nu au nevoie de temperaturi mari pentru a preparare și a-și păstra aroma.
Ierburile aromatice sunt pătrunjelul, feniculul și mărarul. Condimentele potrivite sunt ghimbirul, anasonul stelat și chili.
Atunci când vrei să cumperi scoici, alege o sursă de încredere.
Dacă gătești paste cu fructe de mare adaugă și câteva scoici crude.
Sosul se realizează prin amestec de soia, usturoi, ghimbir, zahăr, praz și scoici.
Dacă mănânci scoicile direct din cochilie ai grijă să o deschizi bine.
Tipuri de scoici
Midii
Carnea midiilor este ușor dulceagă și are o culoare portocalie. Sunt foarte bune fierte sau gătite la aburi.
Ai grijă să nu aibă cochiliile sparte.Ține-le 20 de minute într-un bol cu apă rece pentru a se curăța singure, înainte de preparare.
Folosește apoi o perie de sârmă pentru a te asigura că nu a mai rămas nicio impuritate. Scoate firul ”de ață” care iese din midii.
Se gătesc cu unt, usturoi, sosuri și diverse condimente.
Scoici Saint-Jacques
Cochiliile lor sunt foarte elegante, iar carnea este gustoasă, puțin dulce, albă. Se gătesc sotate în unt.
Stridii
Stridiile sunt unele dintre cele mai scumpe scoici. Se consumă de obicei crude, cu lămâie sau sos iute.
Cele mari se pot găti, dar pentru timp scurt pentru că altfel devin gumoase, potrivit hellotaste.ro.