Jurnalul.ro Cultură Teatru TNB participă la Festivalul Internațional de Teatru KONTAKT de la Torun- o fereastră poloneză către teatrul european și mondial

TNB participă la Festivalul Internațional de Teatru KONTAKT de la Torun- o fereastră poloneză către teatrul european și mondial

de Magdalena Popa Buluc    |   

Joi, 26 mai 2022, la Torun, în Polonia, Teatrul Național ”I.L.Caragiale” va prezenta  Trei surori. Un scenariu (ne)firesc de liber după Cehov, în regia lui Radu Afrim, spectacol invitat al Festivalului Internaţional de Teatru KONTAKT.

Reprezentația va avea loc de la ora 18.00 (ora locală), pe scena mare a foarte modernului Centru Cultural și de Congrese Jordanki din Torun (capodoperă a arhitecturii moderne, semnată de arhitectul spaniol Fernando Menis) și va fi urmată de o întâlnire cu presa și cu spectatorii.

Spectacolul live va fi transmis și în direct, prin platforma proprie de streaming online (VOD) a Festivalului.

După doi ani în care s-a desfășurat în formulă online din cauza pandemiei, odată cu ediția din 2022, Festivalul Kontakt se reia într-o formulă completă, hibridă, cu spectacole prezentate live, pe scenă, completate cu transmisii directe și difuzări online.

Organizat începând cu anul 1991 de către Teatrul ”Wilam Horzyca” din Toruń, Polonia, Festivalul Internațional de Teatru Kontakt a fost fondat de cunoscuta regizoare poloneză Krystyna Meissner (1933 – 2022).

Festivalul Kontakt a devenit, de-a lungul timpului, un important punct de întâlnire între spații culturale diverse, uneori dificil de reconciliat în noua realitate geo-politică. ”Formatul festivalului creat de Krystyna Meissner este încă de actualitate, așa că nu merită să-l revoluționăm cu forța. Aș dori să revin la ideea de Kontakt ca festival care reîmprospătează viziunea spectatorilor polonezi, creează noi lideri de teatru în Europa, arată cât de mult - din nou! - avem nevoie de un dialog comun, dincolo de prejudecățile sociale și ideologice și particularismele poloneze”- precizează Renata Derejczyk, actuala directoare a Teatrului ”Wilam Horzyca” din Torun.

Calitatea festivalului este dată în primul rând de valoarea artistică a spectacolelor prezentate, alese pe baza unei selecții exigente a unui juriu alcătuit în acest scop.

În cadrul ediției din acest an a festivalului au fost invitate patru spectacole străine. Pentru prima dată într-un turneu internaţional, spectacolul Teatrului Național" I.L Caragiale "din București face parte din această selecţie, alături de cele din: Elveţia - „Cântece fără cuvinte” – regia Thom Luz (Bernetta Theaterproduktionen, Zurich), Republica Cehă - „Iluzii pierdute” dramatizare după Balzac, regia Jan Mikulasek (Teatr na Zabradli, Praga) şi Lituania - „Povești din pădurea vieneză”, dramatizare după Odon von Horvath - regia Yanna Ross (Teatrul Tineretului din Vilnius).

Spectacolul regizat de Radu Afrim, "Trei surori"- un scenariu (ne)firesc de liber după Cehov, este o revitalizarea halucinantă și extrem de actuală a unei povești spuse de sute de ori, un spectacol puternic, original și șocant care, la fel ca toate creațiile marca Afrim îi va scoate pe spectatori din zona lor de confort. ”…nu este o montare „cehoviană” în sensul consacrat al termenului, ci o viziune distinctă, recognoscibilă, în stilul care l-a impus pe Radu Afrim drept unul dintre cei mai neconvenționali și mai talentați regizori de teatru din România ” – atribute pe care a mizat și selecția poloneză.

”Trei surori - un scenariu (ne)firesc de liber după Cehov se bucură de o distribuție alcătuită din unii dintre cei mai cunoscuți actori ai momentului și este realizat în colaborare cu o echipă de artiști inovatori, cu care Afrim colaborează în mod constant (Irina Moscu – scenografie, Andrei Cozlac – video design, Călin Țopa - sound design). Din distribuție fac parte: Raluca Aprodu, Natalia Călin, Flavia Giurgiu, Marius Manole, Emilian Oprea, Istvan Teglas, Irina Movilă, Ada Galeș, Ciprian Nicula, Florin Călbăjos.

Să le urăm succes!

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri