Jurnalul.ro Continut platit Top 5 diferențe între cumpărarea și închirierea de imprimante: ce este mai rentabil pentru afacerea ta

Top 5 diferențe între cumpărarea și închirierea de imprimante: ce este mai rentabil pentru afacerea ta

​​​​​​​Fără dubii, imprimanta este un echipament necesar pentru activitatea administrativă a companiei tale. Indiferent că ai nevoie doar de printarea și scanarea unor documente interne și facturi sau o utilizezi pentru a printa prezentări pentru parteneri, ai nevoie de un echipament performant, fiabil și cu un raport calitate-preț optim.

Ce este mai rentabil însă pentru afacerea ta? Să cumperi sau să închiriezi o imprimantă?

 

Răspunsul depinde de mai mulți factori precum bugetul, dimensiunea afacerii și nevoile operaționale specifice.

 

În acest articol, vom analiza în detaliu 5 diferențe esențiale între cumpărarea și închirierea unei imprimante pentru a te ajuta să iei o decizie informată și potrivită nevoilor companiei tale.

1. Investiția inițială

Dacă alegi să cumperi o imprimantă, trebuie să aloci un buget semnificativ. Prețul unei imprimante multifuncționale poate varia între câteva mii și zeci de mii de lei, în funcție de performanțe și funcții. Iar acest cost nu este deloc de neglijat, mai ales dacă afacerea ta este la început de drum.

În schimb, dacă alegi să apelezi la un serviciu de închiriere imprimante, elimini acest cost inițial mare. În cazul în care alegi să închiriezi imprimanta, nu vei plăti decât un abonament lunar fix care poate începe de la 250-300 de lei pe lună, costul variind în funcție și de nevoile și volumul tău de imprimare.

Ce este mai rentabil? Pentru companiile care doresc să economisească pe termen scurt, închirierea imprimantei reprezintă o opțiune mai accesibilă.

2. Cheltuieli lunare

Odată achiziționată imprimanta, costurile nu se opresc însă aici. Pe lângă suportul de hârtie, vei avea cheltuieli adiționale pentru consumabile (toner, unități de imagine etc.), pentru mentenanță și chiar pentru reparații. Problema este că aceste cheltuieli sunt de cele mai multe ori imprevizibile și îți pot afecta nu numai bugetarea, dar și cash flow-ul companiei.

În schimb, dacă alegi un abonament lunar pentru închirierea unei imprimante, consumabilele, mentenanța și service-ul sunt incluse în prețul fix și scapi de cheltuielile neprevăzute.

Bineînțeles, pentru a beneficia de aceste avantaje, este nevoie să compari foarte bine ofertele din piață și să alegi un furnizor de servicii de închiriere imprimante cu o reputație solidă și experiență în domeniu.

3. Transport, configurare imprimantă și instruire personal

Atunci când achiziționezi o imprimantă, costurile legate de transport și configurarea echipamentului cad de cele mai multe ori în sarcina companiei tale.

Nu numai că este posibil să plătești pentru ca imprimanta să-ți fie livrată la birou, dar trebuie să te asiguri și că cineva calificat va configura echipamentul. Iar asta înseamnă că trebuie să aloci costuri suplimentare pentru un expert extern sau să te asiguri că în echipa ta există cineva care știe să facă asta.

De asemenea, instruirea angajaților pentru a utiliza eficient echipamentul va fi tot responsabilitatea companiei tale.

Pe de altă parte, în cazul închirierii, furnizorii de servicii de închiriere imprimante includ de obicei transportul, instalarea și configurarea în costul fix al abonamentului. Mai mult, aceștia îți pot pune la dispoziție sesiuni gratuite de instruire a personalului, astfel încât angajații să utilizeze eficient echipamentele.

Ce este mai rentabil? Dacă dorești să economisești bani, timp și resurse interne, închirierea imprimantei este varianta mai eficientă.

4. Service și mentenanță

Achiziționarea unei imprimante presupune ca tu să gestionezi integral partea de service și mentenanță. Asta înseamnă că trebuie să iei în calcul programarea reviziilor periodice și acoperirea costurilor de reparații în cazul unor defecțiuni, ceea ce îți poate genera cheltuieli suplimentare și timp pierdut. Mai mult, dacă imprimanta necesită piese de schimb, costurile acestora pot fi destul de scumpe, iar procesul de reparare poate duce la întreruperi neprevăzute în activitatea companiei.

În schimb, colaborarea cu un furnizor de servicii de închiriere imprimante îți aduce un avantaj major: mentenanța și service-ul sunt incluse în abonament. În cazul în care apa probleme tehnice, furnizorul se ocupă de diagnoză, reparații și, dacă este necesar, chiar de înlocuirea echipamentului.

Ce este mai rentabil? Dacă vrei continuitate operațională fără costuri suplimentare și fără să pierzi timp cu gestionarea defecțiunilor, închirierea unei imprimante este o alegere mult mai bună.

5. Acces la echipamente performante

Odată ce achiziționezi imprimanta, aceasta va fi în inventarul tău pentru o perioadă destul de lungă de timp. Având în vedere avansul rapid al tehnologiei dar și eventualele schimbări ale nevoilor tale, deținerea unei imprimante poate fi un punct negativ întrucât nu o poți schimba atât de rapid precum ți-ai dori sau ai avea nevoie.

Pe de altă parte, un contract de închiriere îți va asigura nu numai suport din partea furnizorului în alegerea abonamentului potrivit nevoilor tale, ci și accesul la echipamente mai moderne, pe măsură ce tehnologia sau nevoile tale se schimbă.

Pe scurt, un furnizor de servicii de închiriere imprimante îți poate oferi acces constant la echipamente performante, fără cat tu să ai costuri suplimentare.

Ce este mai rentabil? Pentru companiile care doresc să rămână competitive, închirierea imprimantei este soluția ideală.

Așadar, decizia între cumpărarea și închirierea imprimantei depinde de prioritățile și obiectivele companiei tale. Dacă ai nevoie de control complet asupra echipamentelor și ești pregătit să faci o investiție inițială mare, cumpărarea poate fi potrivită. Pe de altă parte, dacă îți dorești flexibilitate, acces la tehnologie modernă și costuri predictibile, colaborarea cu un furnizor de servicii de închiriere imprimante poate fi o soluție mult mai eficientă.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri