Cuprinși de febra sărbătorilor, suntem tentați să cumpărăm multe ustensile de bucătărie inutile. Eventual să le luăm și prietenilor pasionaţi de bucătărie, poate vor avea nevoie. Sfatul cumvaplace.ro este însă să evitaţi să cumpăraţi dispozitive care vi se par simpatice, nu de alta dar unele sunt cu totul inutile şi vor ajunge la gunoi. Iar majoritatea sunt din plastic.
Definiţia ustensilei este simplă: obiect care se folosește la executarea unor operații în gospodărie, în laborator, în diferite meserii. Cuvântul de bază este se foloseşte. Dar dacă nu se foloseşte, nu mai este o ustensilă, este doar încă un obiect inutil care ne va aglomera sertarele.
- Cutii de depozitare a fructelor sau legumelor în forma acestora: banană, ceapă, măr.. dacă vreţi să luaţi banana la birou, o luaţi în coajă, este uşor de mâncat. Chiar şi un copil se descurcă. Iar ceapa nu este oricum sănătos să o păstraţi odată curăţată mai mult de câteva ore, pentru că oxidează.
- Diferite feliatoare pentru fructe şi legume. Să ascuţi şi apoi să speli un singur cuţit special pentru legume-fructe, este de departe cea mai simplă variantă, indiferent ce mai inventează designerii de dispozitive de bucătărie
- Foarfecă pentru pizza. Ideea este absolut ridicolă, iar dacă doriţi neapărat, se poate folosi orice tip de foarfecă din cele care se vând cu setul de cuţite. Dar există deja tăietorul sub formă de rolă pentru pizza sau pur şi simplu un cuţit bun.
- Din punctul nostru de vedere, în aceeaşi categorie intră şi foarfeca pentru verdeţuri. De ce am vrea-o? Încă nu ne-am lămurit. Orice chef foloseşte un cuţit şi se descurcă destul de bine. Şi să ştiţi că există şi o foarfecă pentru salată!
- Dacă tot am pomenit despre salată, mai există un dispozitiv pe care l-am numi inutil: uscătorul de salată. Chiar dacă mâncaţi o salată verde la fiecare masă, tot nu prea îşi găseşte locul prin bucătărie, nu de alta dar salata spălată şi lăsată câteva minute pe un şervet de hărtie va fi exact ce aveţi nevoie.
- O simplă căutare după “tocător de usturoi” vă va arăta câteva dispozitive dintre cele mai ingenioase. Poate că unele sunt uşor de mânuit, dar credeţi-ne că am încercat şi noi mai multe variante şi până la urmă tot uitate într-un sertar ajung. Presa de usturoi, însă, e pe pultul de lucru totdeauna! Şi chiar şi aşa, uneori tot de latul cuţitului ne folosim pentru a zdrobi căţeii de usturoi.
- Presă pentru conservele de ton. Nici nu are sens să dezbatem prea mult subiectul: o simplă strecurătoare va face acelaşi lucru, iar aceea are multiple utilizări.
- Fierbător de ouă. Ştim, şi noi am cumpărat, chiar în diverse variante. Până pregăteşti salata, se fierb şi ouăle, ne-am zis noi. Dar să ştiţi că se fierb exact la fel şi într-un vas cu apă, pe aragaz. Şi de Paşte, oricum fierbem mai mult de 3-5 ouă… Şi dacă tot am pomenit de ouă fierte, evitaţi şi feliatoarele speciale. Pe termen lung, vor prinde praf.
- Maşină pentru paste. Sigur că pare o idee foarte bună şi tentantă. Dar de câte ori pe săptămână preparaţi paste? Şi de câte ori se întâmplă să vreţi paste seara după ora 22, când magazinele sunt închise şi nu mai puteţi cumpăra paste proaspete? Nu de alta, dar acum sunt disponibile aproape peste tot.
- Aparat pentru preparat iaurt. Din nou, pare o idee bună şi care ne-ar simplifica viaţa. De fapt, doar la prima vedere. Dacă vă uitaţi atent la volum, veţi constata că vor fi nişte iaurturi tare mici. În plus, ar fi nevoie de lapte crud, nefiert, iar asta se găseşte destul de greu. Dacă îl preparaţi din lapte pasteurizat deja, mai bine cumpăraţi iaurtul gata făcut, de la magazin. Măcar aşa nu veţi mai avea ceva în plus de spălat.