Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Topul salariilor de țucălar pentru șefii din ministere

Topul salariilor de țucălar pentru șefii din ministere

de Adrian Stoica    |   

Toate Guvernele postdecembriste au avut propria armată. O armată fără chip şi fără vreo misiune clară. O oaste de strânsură în care unicele criterii de selecţie sunt apartenenţa la un partid politic sau prietenia cu un demnitar. Ea împânzeşte tot aparatul guvernamental şi este încartiruită prin ministere, pe la cabinetele miniştrilor şi secretarilor de stat. Vorbim despre consilierii personali ai demnitarilor, iar numirea în această funcţie, venită pe firul scurt, le asigură acestor persoane venituri consistente.

Consilierii personali vin şi pleacă cu demnitarii în slujba cărora sunt. Regimul lor de angajare este la dispoziţia demnitarului, aşa că angajările nu se fac prin concurs. Ei au o viaţă tihnită prin ministere pentru că nu au sarcini şi responsabilităţi precise. Lista de aşteptare pentru a prinde un post călduţ şi bine plătit de consilier este probabil interminabilă din moment ce au fost inventate chiar şi funcţiile de consilier debutant şi expert debutant, de nu mai înţelegi cine pe cine consiliază.

Salarii de top pentru sfetnici

Salariile acestor consilieri personali diferă de la minister la minister, în funcţie şi de cât este de mare bugetul instituţiei. Câţiva dintre aceştia au reuşit însă să spargă toate barierele salariale, reuşind performanţa să surclaseze salarial chiar şi funcţia de director. Astfel, la cabinetul ministrului Transporturilor, unul dintre consilierii personali a încasat în luna iulie 9.023 de lei net. Topul este completat de un consilier de la Ministerul Dezvoltării  cu 8.821 lei net şi de un consilier al ministrului Muncii, care şi-a oferit sfaturile contra sumei de 8.401 lei net. Mult mai prost remuneraţi sunt, de exemplu, consilierii de la Ministerul Agriculturii, unde pentru o normă întreagă leafa nu sare de 3.300 de lei.

La Finanţe, ban la ban trage

Cum cine are vistieria pe mână parte îşi face, cei 13 consilierii personali ai demnitarilor din Ministerul Finanţelor au, în medie, cele mai mari salarii din tagma  sfătuitorilor. Aici, salariul unui astfel de angajat începe de la 5.947 lei net  şi ajunge până la 6.481 lei ( în iulie).

Bâlbâieli consiliate pe salarii frumoase

Bâlbâielile legislative ale ministrului Muncii, Olguţa Vasilescu, şi ale secretarilor săi de stat sunt consiliate de peste 20 de consilieri personali. Dintre aceştia, şase populează cabinetul ministrului, iar sfaturile lor de experţi în materie de muncă şi protecţie socială nu sunt deloc ieftine. Aici, cel mai mic salariu net (şi unicul) a fost în iulie de aproape 3.500 lei net, iar cel mai mare de 8.401 lei, în timp ce  restul au variat între 6.524 şi 7.972 de lei. La cabinetele secretarilor de stat, salariul unui consilier personal a fost de maximum 5.166 de lei net.

Consilieri pentru manualul de sport

Unul dintre cele mai înţesate ministere cu astfel de angajaţi este Ministerul Educaţiei condus de fostul sindicalist Liviu Pop. La cabinetul său şi al celor cinci secretari de stat lucrează nu mai puţin

de 25 de consilieri personali. Salariile sunt în funcţie de vechimea fiecăruia, dar în general încep de la 3.000 de lei net pe lună şi ajung până la circa 4.600 de lei. Unii dintre ei sunt angajaţi consilieri personali part-time, dar pentru cele câteva ore de deranj pentru a trece pe la minister la o cafea şi o bârfă încasează peste 800 de lei. Per total, plutonul de consilieri personali din Ministerul Educaţiei încasează lunar circa 80.000 de lei (la nivelul lunii mai).

Consilieri debutanţi şi part-time

Conform Dicţionarului Explicativ al limbii române, consilier înseamnă sfătuitor, sfetnic sau un specialist care rezolvă problemele deosebite dintr-un anumit domeniu. Te duci cu gândul la o persoană care are o bogată experienţă într-un anumit domeniu şi care poate astfel să dea sfaturi şi altora. Totuşi, când pe statul de plată dintr-un minister vezi că apar funcţii precum consilier debutant sau expert debutat, se naşte o întrebare firească. Cine pe cine consiliază, că debutantul nu are expertiză? Analizate din punct de vedere salarial cele două funcţii, cea de expert debutant pare a fi mai importantă în activitatea curentă a unui minister, pentru că salariul unui astfel de angajat începe de la 1.594 lei net şi poate urca pînă la 3.036 lei net, în timp ce un consilier debutant începe de la 1.157 de lei şi ajunge doar până la... 1.158 de lei

Pe la cabinetele demnitarilor mişună mulţi consilieri personali cu program redus, unii chiar de două ore. La Ministerul Economiei, din cei 20 de consilieri personali, opt au program redus.

Ministrii îşi pleacă de multe ori urechea la sfaturile unor consilieri  care nu au niciun fel de expertiză în domeniul în care îl consiliază pe demnitar, dar numirile vin în plic de la partid.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri