Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Tot ce trebuie să știi despre atrofia cerebrală - cauze, simptome, tratament

Tot ce trebuie să știi despre atrofia cerebrală - cauze, simptome, tratament

Atrofia cerebrala denumeste orice degenerare morfologica si functionala a tesutului cerebral, produsa prin distrugerea celulelor nervoase si a legaturilor neuronale.

Cand procesul de atrofiere se generalizeaza si afecteaza toata structura cerebrala, se observa si deshidratarea tesutului cerebral si reducerea in dimensiuni a acestuia.

In cazul atrofiei focale sunt afectate structura si functiile unei singure arii cerebrale. Modificarile structurii cerebrale perturba viata motorie, psihica si afectiva a bolnavului. Randamentul intelectual se reduce considerabil, in stadiile avansate de atrofie cerebrala ajungandu-se la dementa totala.

Cauze

Atrofia cerebrala se manifesta intr-un numar mare de afectiuni cerebrale, fiind rezultatul evolutiei acestora. Manifestarile si evolutia atrofiei cerebrale difera de la persoana la persoana, in functie de tipul afectiunilor asociate sau de cauza principala:

Contuzii si traumatisme cerebrale
Leziuni cerebrale accidentale sau chirurgicale
Accident vascular cerebral
Paralizie cerebrala (sunt afectate functiile motorii din cauza unor leziuni localizate in zone cerebrale specifice)

..........................

Citește mai departe aici

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri