Jurnalul.ro Special Anchete Transgaz închiriază toalete ecologice cu aproape 40.000 de euro

Transgaz închiriază toalete ecologice cu aproape 40.000 de euro

de Ion Alexandru    |   

Compania statului care se ocupă cu transportul gazelor, Transgaz SA Mediaș, a făcut, ieri, o achiziție mai puțin obișnuită. Peste 181.000 de lei va cheltui, în următoarele 12 luni, pentru plata chiriei a 31 de cabine de WC ecologice mobile, care vor fi amplasate la mai multe puncte de lucru, inclusiv la unele sedii ale acestei societăți naționale.

Achiziția a fost făcută fără licitație, prin procedură simplificată, și este justificată de către cei de la Transgaz ca o obligație legală  pe care o au, pentru asigurarea securității și sănătății lucrătorilor.

Societatea Națională de Transport Gaze Naturale SNTGN Transgaz SA Mediaș a parafat, ieri, un contract prin care a achiziționat servicii de închiriere și întreținere a toaletelor ecologice mobile ce urmează a fi utilizate în cadrul companiei. Durata contractului, așa cum rezultă din anunțul de atribuire publicat pe SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice), este de un an, iar pentru serviciile vizate, Transgaz era dispusă să plătească suma de 152.892 de lei, fără TVA.

Pentru a intra în posesia acestor toatele, Transgaz a organizat o procedură simplificată de selecție, la care s-a înscris un singur ofertant. Este vorba despre SC Novalis SRL, cu sediul în Sibiu, care a cerut exact prețul maxim pe care autoritatea contractantă s-a arătat dispusă să-l achite – 152.892 de lei fără TVA. Astfel, tot ieri, între cele două părți a fost semnat contractul nr. 272/2022, în valoare finală de 191.941,48 de lei cu TVA inclusă, ceea ce înseamnă 37.130,91 de euro.

Potrivit datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), compania care va furniza Transgaz SA Mediaș aceste toalete ecologice, SC Novalis SRL, este deținută, în calitate de asociat unic și administrator, de către Gyorgy Jozsef, domiciliat în Harghita.

Cum justifică această achiziție

Potrivit caietului de sarcini, întocmit de Direcția de Mediu, Protecție și Sănătate din cadrul Transgaz SA Mediaș, în calitatea sa de operator al sistemului național de transport al gazelor natural, autoritatea contractantă răspunde de funcționarea acestuia în condiții de calitate, siguranță, eficiență economică și protecție a mediului înconjurător. „În acest context, Transgaz acordă o atenție deosebită asigurării securității și sănătății lucrătorilor. Aceasta se face prin mijloace de protecție colectivă și prin mijloace de protecție individuală, acolo unde există riscuri de accidentare și de îmbolnăvire profesională. În acest sens, pentru protecția salariaților din cadrul societății Transgaz SA, este necesară achiziționarea de servicii de închiriere și de întreținere a toaletelor ecologice mobile”, se arată în respectivul document.

Concret, achiziția are în vedere asigurarea igienei muncitorilor aflați atât în punctele de lucru fixe, cât și pe șantierele mobile.

Alte criterii

Autoritatea contractantă arată că, potrivit HG 300/2006 privind cerințele minime de sănătate și securitate pentru șantierele temporare și mobile, trebuie să se asigure posturile de lucru, încăperile de odihnă, vestiarele și sălile de dușuri cu locuri special, dotate cu un număr suficient de WC-uri și chiuvete, care să prevină poluarea mediului înconjurător. De asemenea, trebuie prevăzute WC-uri separate pentru bărbați, respectiv pentru femei, sau care să poată fi utilizate în mod separat de către angajații se sexe opuse.

Peste 5.860 de lei pe an, pentru fiecare WC

În documentația care a stat la baza acestei achiziții se mai precizează că o parte dintre locurile de muncă din cadrul SNTGN Transgaz SA Mediaș nu au amenajate grupuri sociale, cabine de WC, motiv pentru care acestea trebuie asigurate prin închirierea a 31 de toalete ecologice, pentru pentru o perioadă de 12 luni.

Raportat la prețul contractului, rezultă că, pentru fiecare toaletă închiriată, Transgaz SA Mediaș plătește, anual, 5.869,08 lei cu tot cu TVA, iar, lunar, câte 489,09 lei cu TVA.  Pe site-urile de imobiliare, la rubrica „închirieri”, putem găsi, ca termen de comparație, anunțuri privind închirierea unor garsoniere, în București – zona Berceni sau zona „Muncii” cu sume care pleacă de la 120 de euro lunar (590 de lei). 

15 din cele 31 de toalete ecologice închiriate trebuie să ajungă la Exploatarea Teritorială Craiova, pentru a fi folosite la punctele de lucru de las CET Govora, Balș, Bascov, Filiași, Drăgănești-Olt, la Sediul Transgaz din Turnu Măgurele, Ișalnița, Turburea, Turceni, Turnu Severin, Șerbănești, Caracal și Prundeni.

Alte 5 toalete vor fi folosite de Exploatarea Teritorială Constanța, dintre care una va ajunge la Mangalia, trei la Isaccea și una la Negru Vodă.

Pentru Exploatarea Teritorială București, vor fi alocate 7 toalete, care trebuie să fie folosite la punctele de lucru Mănești, Moșu, CET Vest, Măgurele, Titan, Măgureni și Podișor.

Și la Exploatarea Teritorială Brăila vor fi livrate patru astfel de toatele.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri