Jurnalul.ro Timp liber Monden Transilvania, raiul secret al Regelui Charles

Transilvania, raiul secret al Regelui Charles

de Anastasia Paul    |   

În luna iunie, la scurt timp după Încoronare, regele Charles al III-lea al Marii Britanii se va urca în avion pentru a ajunge pe un tărâm care deține un loc special în inima sa.

În timp ce își aștepta rândul să urce pe tronul britanic, noul monarh și-a găsit un alt regat: Transilvania rurală. Ce ne spune pasiunea lui pentru acest tărâm vechi despre cum va fi noul monarh? De ce regele Charles și-a găsit adevărata pace singur, în Transilvania...? Și, spune „botanistul preferat al monarhului”, nu se datorează doar faptului că este descendent din Vlad Țepeș!

Această vizită nu va fi oficială, așa cum s-ar fi așteptat unii. Nici o călătorie de familie, întrucât soția sa, Camilla, va rămâne acasă. Va fi un pelerinaj personal al regelui, care arată pasiunile ce i-au modelat viața.

Destinatia? Transilvania, mai exact un colț idilic al Văii Zalanului, la 1.500 de mile de Windsor, în România. Aici, pajiști ondulate cu flori sălbatice și păduri de pini se întâlnesc cu poalele întortocheate ale Munților Carpați, scrie dailymail.com. .

La trei ore de mers cu mașina de la cel mai apropiat aeroport se află un ținut străbătut de drumuri de pământ unde fermierii încă se deplasează cu calul și căruța.

Decizia regelui de a efectua această  vizită pare ciudată, la prima vedere, dar devine mai de înțeles dacă ne gândim la interesele și pasiunile monarhului. El a călătorit de multe ori În Transilvania, după ce a a ajuns în România prima dată în 1993.  De ce? „Își găsește liniștea în Transilvania. Îl poți vedea stând afară și scriind, și este pur și simplu minunat”, spune botanistul John Akeroyd. Probabil că lucrează dar se poate și relaxa acolo.

Specialistul știe mai bine cum stau lucrurile deoarece a vizitat Transilvania împreună cu regele aproape în fiecare an, timpe de două decenii.  El a fost numit „botanistul favorit al regelui”, dar el respinge această afirmație. 

„Prima dată când am ajuns aici, și ne plimbam împreună, a ieșit de pe potecă și l-am urmat. A privit în jur și a spus: „Acesta este peisajul cărților pentru copii mei”. Arată într-adevăr ca în poveștile de frații Grimm, un mozaic de pădure, pajiște, pășune și câmpuri arabile.

Ar putea exista și o atracție genetică pentru ținutul Transilvaniei. Regele Charles este rudă îndepărată cu Vlad Țepeș, domnitorul Țării Românești care a inspirat romanul Dracula, al lui Bram Stoker. Așa cum a glumit odată, în mod memorabil: „Am o mică miză în această țară”.

Descendența monarhului britanic pornește de la regina Maria, străbunica sa și consoarta regelui George al V-lea, până la Vlad al IV-lea, fratele vitreg al domnitorului Vlad Țepeș.

Nu e de mirare că, pentru multă vreme, regele Charles a fost preocupat de România. La sfârșitul anilor 1980, în timpul brutalului regim comunist al dictatorului Nicolae Ceaușescu, Charles era îngrozit să afle despre planurile acestuia de tăiere a pădurilor și distrugere a satelor tradiționale. El i-a trimis, în acest sens, o scrisoare șefului de atunci al diplomației britanice, Sir Geoffrey Howe, în 1989.

Și a spus, în timpul unui discurs extraordinar: „Este greu să păstrezi tăcerea, în timp ce tradițiile țărănești și clădirile antice ale unei societăți europene sunt distruse pentru a face loc unei modernități uniforme, aflate în pragul morții”.

Nicolae Ceaușescu a fost răsturnat de la putere și executat în același an. Dar povestea de dragoste dintre Charles și România abia începea.

Și-a cumpărat prima casă în 2002, în satul Viscri, proprietate pe care o mai deține, dar acum este spațiu expozițional. 20 de ani mai târziu, locuitorii din Viscri sunt admiratori ai regelui Charles și, nu în ultimul rând ca urmare a faptului că acesta a plătit 2 milioane de lire sterline pentru o stație ecologică nouă de epurare a apelor uzate din localitate, atunci când a aflat că sistemul de canalizare din localitate se află în stare critică. 

Proprietarul terenului cumpărat de rege era o altă rudă a lui Vlad Țepeș, contele Tibor Kalnoky. Era o fermă degradată care avea nevoie de lucrări serioase de renovare. Charles și anturajul său au dormit pe paturi de camioane și au folosit toalete în aer liber, în timp ce lucrările de renovare erau în desfășurare. A meritat, pentru că astăzi pensiunea, deschisă în 2010, are un aer de autenticitate discretă, confortabilă.

În această casă va locui regele luna viitoare și va dormi pe un pat simplu din lemn. Nu se aseamănă cu casele impunătoare din portofoliul său strălucitor de proprietăți. Nici fortificat, nici măreț, este chiar disponibil pentru închiriere pentru 143 de lire sterline de persoană pe noapte - all-inclusive - atunci când regele este plecat.

Dar pacea și liniștea sunt cele care contează. Fără televizor,  radio, dar cu o mulțime de cărți, perfect pentru Regele căruia îi place să petreacă seara citind.

Când sta aici, Charles se bucură de activități simple: cărți, pictură. Dar aceste vizite nu sunt lipsite de un scop mai profund, subliniat de crearea Fundației Prințului de Wales România în 2015, concentrându-se pe programe de competențe comunitare, conservarea patrimoniului și găsirea de modalități pentru a ajuta fermierii să se dezvolte pe noi piețe.

„Angajații săi aranjează să meargă pentru a vedea proiecte, precum reconstrucția unei biserici sau un meșter artizan, ori un producători local”, povestește botanistul.  

Dar, mai presus de toate, acesta explică faptul că flora sălbatică a României reprezintă o sursă constantă de fascinație pentru Rege. 

„Este un mare privilegiu să merg cu el și să-i arăt florile. El știe majoritatea numelor plantelor și are cunoștințe grozave de botanică. Nu doar îi plac florile, vrea să știe despre ele. Înțelege legăturile dintre peisajele bogate în plante și producția de alimente sănătoase și de bună calitate. Asta a fost o temă în viața sa. România are o reclamă proastă, dar este o țară foarte frumoasă, cu tradițiile și cultura ei înrădăcinate în mediul rural”, spune John.

Printre bogata biodiversitate de aici se numără una dintre cele mai rare și spectaculoase orhidee din Europa, Papucul Doamnei, împreună cu peste 200 de specii de fluturi.

Pe lângă lupi, în pădurile României există mai mulți ursi bruni decât oriunde altundeva în Europa. Site-ul web al casei de oaspeți a Regelui avertizează chiar că uneori pot fi văzuți în timp ce „traversează curtea din spate”.

În Marea Britanie, peste 97% din pajiștile cu flori sălbatice au dispărut după al Doilea Război Mondial, dar nu și în Transilvania. Se crede că abundența florei din regiune a inspirat, în parte, Inițiativa Coronation Meadows, lansată de Charles pentru a marca cel de-al 60-lea an al domniei reginei Elisabeta a II-a. A plantat chiar și o pajiște la Highgrove cu semințe din Transilvania, dar nu au reușit să înflorească. Cu toate acestea, mierea din Transilvania se mai vinde la magazinul Highgrove.

Botanica, horticultura și conservarea naturii sunt pasiunile regelui Charles. De aceea, vizita lui în România atât de curând după Încoronare nu ar trebui să fie o surpriză.

„Obișnuiam să-l tachinez că pleacă la momentul nepotrivit, era indicat să meargă la începutul până la mijlocul lunii mai când erau înflorite majoritatea plantelor”, spune John. La începutul verii, acest colț îndepărtat al Europei este predispus la ploi.

Regele Charles va rata astfel vizita prințului Harry, la Londra pentru drumețiile din Transilvania. Majestatea Sa se va recupera în România, în timp ce fiul său cel mic va depune mărturie la procesul împotriva Mirror Group, săptămâna viitoare.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

 

Subiecte în articol: transilvania regele charles
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri