Jurnalul.ro Special Ieri cu Drulă, azi cu Ciumă. Cazuri de traseism extrem, în Parlament

Ieri cu Drulă, azi cu Ciumă. Cazuri de traseism extrem, în Parlament

de Ion Alexandru    |   

De la alegerile parlamentare care au avut loc la finalul anului 2020, trei politicieni au părăsit formațiunea USR, alegând să activeze în rândurile partidelor împotriva cărora au candidat. Un deputat progresist este, astăzi, membru al grupului PNL, iar altul s-a alăturat formațiunii AUR. Tot la AUR activează, în prezent, un fost deputat ales pe lista PNL. Surpriza cea mai mare vine, însă, la Senat, unde un parlamentar ales pe listele USR-PLUS, care a condus o filială a USR, s-a mutat la PSD.

Patru parlamentari aleși la scrutinul din decembrie 2020 au decis să schimbe formațiunea politică pe listele cărora au candidat, înscriindu-se într-un partid parlamentar rival. 

Un prim caz de acest gen este cel al deputatei de București Oana Marciana Ozmen. Aceasta a fost aleasă pe listele USR-PLUS pentru Camera Deputaților. Deputata a devenit membră a grupului USR din Camera Deputaților, după ce s-a consumat fuziunea dintre USR și PLUS, însă a activat aici până în iunie 2022. În prezent, Oana Marciana Ozmen este membru al grupului parlamentar al PNL din Camera Deputaților. 

Potrivit propriului CV publicat pe pagina de internet a Parlamentului, Oana Marciana Ozmen a ocupat funcția de secretar al filialei USR Sector 3 începând cu data de 18 iunie 2016 și a fost președintele Comisiei Municipale de Arbitraj București a USR-PLUS. În prezent, Ozmen este secretarul Comisiei pentru Industrii și Servicii și membru al Comisiei de Constituționalitate din Camera Deputaților. Activitatea parlamentară avută constă în 42 de luări de cuvânt, 185 de proiecte de lege semnate și 26 de legi promulgate.

 

AUR a „absorbit” un USR-ist și un PNL-ist

 

Cele mai interesante permutări politice au legătură, însă, cu deputații Dumitru Flucuș și Daniel Sorin Gheba. Primul a fost ales la alegerile parlamentare din anul 2020 pe listele Partidului Național Liberal, devenind deputat de Brașov. Flucuș a activat în cadrul acestui grup parlamentar până în luna martie a anului 2022, când a decis să treacă în rândul parlamentarilor neafiliați, acolo unde s-a reunit cu foștii săi colegi din PNL, plecați din partid odată cu Ludovic Orban. Nu s-a alăturat, însă, noului proiect politic denumit Forța Dreptei, ci a îmbrățișat o cu totul altă doctrină.

Așa se face că, în mai puțin de o lună de la dezafilierea de la grupul parlamentar al PNL din Camera Deputaților, Dumitru Flucuș a aderat la grupul parlamentar al partidului AUR din Camera Deputaților, unde activează și în acest moment. 

În calitatea sa de membru AUR, fostul liberal este membru în Comisia pentru Agricultură și în Comisia pentru Administrație Publică. În mandatul său de deputat, Flucuș a luat de 38 de ori cuvântul în Plen și a semnat 87 de proiecte de lege, din care 5 au devenit legi promulgate de președintele României.

Și mai spectaculos este traseul politic al deputatului Daniel Sorin Gheba. Acesta a fost ales, la alegerile parlamentare din decembrie 2020, pe listele Alianței USR-PLUS, ca deputat de Dolj. Gheba a activat în grupul progresist până în luna martie a anului 2023, când s-a dezafiliat și s-a mutat, cu arme și bagaje, la grupu AUR din Camera Deputaților. În această calitate, el este membru al Comisiei pentru Agricultură. În mandatul său de parlamentar, Daniel Sorin Gheba a luat cuvântul de 14 ori și a semnat 150 de inițiative legislative, din care 23 au devenit legi promulgate.


 

De la Ciloș la „Ciuma roșie”

 

Daniel Sorin Gheba nu este singurul parlamentar USR care s-a mutat la alt grup parlamentar. Ne mutăm, de această dată, la Senat, unde îl găsim pe Gheorghiță Mândruță. Acesta este, potrivit CV-ului publicat, fost ofițer de protecție în cadrul Misiunilor ONU în Libia, Sudan și Afganistan. A intrat în politică și a candidat, la alegerile parlamentare de la sfârșitul anului 2020, pe listele Alianței USR-PLUS, pentru un post de senator de Suceava. A fost ales și validat.

Din CV, mai rezultă că Mândruță a fost secretar general al PLUS Suceava și membru al Biroului Județean Suceava al USR. 

În toamna anului trecut, însă, Gheorghiță Mândruță a luat o decizie șoc pentru colegii săi. A demisionat din grupul USR din Senat și a devenit, în data de 10 octombrie 2022, membru al grupului parlamentar al… PSD din Senat. Ca senator, fostul USR-ist figurează cu semnături pe 75 de inițiative legislative, din care 14 au devenit legi promulgate și publicate în Monitorul Oficial al României.

 

Au lăsat Parlamentul pentru alte funcții

 

În actuala legislatură, există șase parlamentari aleși la alegerile din 2020 care au decis să renunțe la funcții pentru a alege alte „sinecuri”. Un prim astfel de caz este cel al fostului deputat PSD Daniel Halici, care și-a dat demisia în 1 martie 2022, pentru a prelua funcția de prefect de Vrancea.

Deputatul PSD Constantin Neculai Pătrăucean a avut de ales între funcția de parlamentar și cea de consilier județean. În 1 februarie 2023, a demisionat din Parlament, alegând Consiliul Județean Botoșani.

La PNL, regăsim trei senatori în această situație. Sorin Ionuț Buna a demisionat din funcția de senator liberal, la 1 mai 2023, pentru că a fost ales în Comitetul de Reglementare al ANRE. Gheorghe Carp a demisionat din Senat, la 1 mai 2022, fiind numit manager al Spitalului Clinic Județean de Urgență Oradea. Anul trecut, în vară, și senatoarea Laura Iuliana Scântei a părăsit Parlamentul, după ce a fost numită pentru un mandat de nouă ani la Curtea Constituțională. 

Un alt caz este al deputatului PNL Ionuț Sorin Banciu, care a demisionat din Parlament în martie 2021, pentru a deveni secretar de stat în Ministerul Mediului.

 

Cine nu a schimbat partidul și-a făcut unul

 

Mișcările politice din Parlament au generat și trei partide înființate de parlamentari aleși pe listele altor formațiuni politice. Cel mai notoriu exemplu în acest sens este cel al deputatului Ludovic Orban, ex-președinte al PNL, care a părăsit formațiunea, în toamna anului 2021, după ce a pierdut alegerile interne. Orban a devenit parlamentar neafiliat și și-a înființat propria formațiune politică - Forța Dreptei. Lui i s-au alăturat mai mulți ex-liberali, majoritatea fiind membrii ai Guvernului Orban. Și grupul USR a pierdut 12 parlamentari, care s-au înscris în REPER, formațiune înființată de Dacian Cioloș.

La PSD, unul dintre deputații excluși din partid, Dumitru Coarnă, a înființat propria formațiune, denumită ARCA. Iar senatoarea ex-AUR, Diana Șoșoacă, a înființat partidul SOS.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri