Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trei nutrienți esențiali pentru sănătate și alimentele din care îi poți obține

Trei nutrienți esențiali pentru sănătate și alimentele din care îi poți obține

Chiar dacă ai o dietă echilibrată și îți place să mănânci sănătos, este foarte posibil să nu reușești să îți iei toți nutrienții esențiali din mâncare. Înainte de a recurge la suplimente alimentare, treci în revistă câteva dintre propunerile noastre referitoare la alimentele care îți pot aduce trei nutrienți absolult de neînlocuit pentru organism și încearcă să le incluzi în meniu. Cei trei nutrienți sunt vitamina D, complexul de vitamine B și magneziul. Sunt factorii cheie care ajută sistemul imunitar, somnul, funcționarea creierului și multe alte organe și funcții ale corpului, așa că fără ei chiar nu se poate.

Complexul de vitamine B - Ajută funcționarea creierului și protejează inima. Dintre toate cele opt vitamine B, B12 și folatul sunt cele mai importante. Vitamina B12 ajută organismul să transforme ceea ce mănânci în energie și ajută la formarea conexiuniulor inter-neuronale. O lipsă de vitamina B12 se traduce prin probleme de memorie și chiar depresie. Folatul (vitamina B9) este foarte important pentru gravide, pentru că joacă un rol crucial în dezvoltarea fătului. Această vitamină scade nivelul unui amino acid care contribuie la riscul de infarct și boli cardio-vasculare.

Din păcate, vitamina B12 nu se găsește în plante, așa că e destul de greu de obținut din alimentație, mai ales pentru vegetarieni. Totuși, ouăle, brânza, peștele, laptele, iaurtul și carnea roșie sunt surse importante de vitamina B12. Folatul, în schimb, se găsește în spanac, asparagus, varză de bruxelles sau în fasole.

Vitamina D - Ajută oasele și sistemul imunitar. Unul dintre efectele ei cele mai importante este acela că ajută la absorbția calciului, ajutând astfel sistemul osos. În schimb, niveluri scăzute ale vitaminei D în organism au fost legate de apariția bolilor autoimune, precum boala Crohn, artrita reumatoidă sau scleroza multiplă.

Este destul de greu de găsit în alimente. În mod normal, recomandarea este să ne expunem la lumina solară pentru a primi cât mai multă vitamina D. Totuși, această recomandare vine în contradicție cu recomandările dermatologilor care ne îndeamnă să ne protejăm cu cât mai multe produse cu factor de protecție mărit. Ce rămâne de făcut? Există câteva alimente care ne pot ajuta: gălbenușurile de ou, sardinele, laptele îmbogățit cu vitamina D, sucul de portocale sau cerealele.

Magneziul - Recomandat pentru un somn sănătos și ameliorarea durerilor. Acest nutrient ajută la relaxarea mușchilor, are efect calmant, este util împotriva stresului și a anxietății. De asemenea, o lipsă a magneziului din organism este legată de apariția migrenelor.

Magneziul se găsește mai ales în alimentele cu multe fibre: legume, orez brun etc. De asemenea, îl putem obține dacă mâncăm nuci și semințe.

Subiecte în articol: nutrienti esenţiali sanatate
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri