Jurnalul.ro Sport Trei săptămâni pentru asaltul din primăvară

Trei săptămâni pentru asaltul din primăvară

de Adi Munteanu    |   

Fotbalul românesc intră într-o vacanță de pregătire forțată de începerea Campionatului Mondial din Qatar.

Este o pauză competițională care vine la momentul cel mai potrivit pentru mai multe echipe, care acum au un răgaz să se regrupeze, mai ales că vacanța de vară a fost scurtă în acest an și, mai mult, numeroase transferuri s-au făcut pe ultima sută de metri a perioadei de mercato, după cantonamentele din luna iunie. 

Marile naționale ale lumii se duc la căldura din Qatar să lupte pentru Cupa Mondială. În același timp, Liga 1 intră într-o „hibernare activă”. Pentru multe cluburi este o bună ocazie să-și adune rândurile, să se stingă conflictele din interior, jucătorii nou-veniți au timpul de acomodare pe care l-au ratat în vară, iar pentru alte echipe găsirea de antrenori.

Se stinge scandalul Rădoi-Cârțu?

De nicăieri a izbucnit la CSU Craiova un conflict, care a surprins pe toată lumea. Mirel Rădoi a exclus din lot patru jucători: Ivan, Markovici, Hanca și Vână. Primii doi, considerați vedetele echipei, pe care patronul speră să-i vândă pe bani mulți, în timp ce pe Hanca l-au adus din Polonia ca om de bază. În ceea ce-l privește pe Ionuț Vână, acesta pare o cauză pierdută. Rădoi a fost categoric: „Sunt excluși din lot definitiv. Punct. Mă enervează la culme indisciplina. Cine nu face ce spun eu nu joacă. Nici măcar nu prinde banca de rezerve. Pe Markovici îl rog de două luni să slăbească. Nu-l mai rog. Afară! Pe Ivan l-am atenționat să mai simuleze. Nu m-a ascultat, a simulat în continuare și s-a și accidentat tocmai simulând”. Însă excluderea celor patru „prințișori din Bănie” l-a supărat pe președintele Sorin Cârțu, care a declarat că pedepsele sunt prea aspre și a băgat bățul prin gard enervând pe toată lumea din club, inclusiv pe patronul Rotaru. „Prea mulți jucători dați afară. Ivan și Markovici ne-au ajutat în timp. Nu mi-a motivat cu nimic excluderea lor, dar dacă tu, Rădoi, te consideri jupânul echipei, al vestiarului, că ai principiile și filosofia ta, asta este problema ta. Mi-a zis că mă sună după meciul din cupă cu Ocna Mureș. Nu m-a sunat. Eu ce să înțeleg?”, a fost ieșirea publică a lui Sorin Cârțu. 

Încercând să stingă conflictul, Mihai Rotaru s-a „rățoit” la amândoi că au „spălat rufele murdare în public”. Atrage atenția cuvântul „murdare”. Asta sugerează că acolo există un conflict serios între Rădoi și Cârțu. Relația dintre ei s-a răcit pentru că Rădoi nu se consultă cu președintele și, mai ales, nu-i ascultă sfaturile. Iar acum, cu criticarea în public a vedetelor echipei s-a umplut paharul. Acum rămâne de văzut cât rezistă orgoliul lui Mirel Rădoi. El a declarat în mai multe rânduri că nu este deloc dispus la compromisuri și există posibilitatea ca în această perioadă, CSU Craiova să fie în căutarea unui nou antrenor.

FCSB: „Pintilii rămâne. Găsim ceva să punem lângă el, cu licență”

Paradoxal, plecarea lui Nicolae Dică a revigorat echipa și este tot mai clar că Dicanio nu a fost dorit deloc de vestiar și de stafful permanent al lui Gigi Becali, Pintilii și Thomas Neubert. Patronul a spus că Pintilii va rămâne, deși acesta a declarat, cu modestie, că „nu este momentul meu, nu sunt încă potrivit să fiu principal”. „Pinti” are Licența B luată în Republica Moldova, în urma unor cursuri online, iar asta i se pare suficient lui Gigi Becali, care-i va aduce un „principal” în acte, cu Licența Pro, ca să fie în ton cu regulamentele. Situația nu este nouă, iar FRF continuă să accepte această stare de lucruri. Mirel Rădoi (la FCSB și la națională), Adi Mutu (la naționala de tineret), Marius Croitoru, Andrei Prepeliță, Ilie Poenaru sau Mihai Iosif au avut în acte antrenori cu licență Pro, dar care nu aveau niciun cuvânt de spus. Culmea este că moda asta a fost inaugurată chiar de FCSB în mandatul  lui Mirel Rădoi, când acesta l-a avut „șef” pe Țiți Dumitriu. 

Acum, Gigi Becali îl are la îndemână pe Leo Strizu, care este și angajat al Clubului, să-l pună în acte ca principal, iar Pintilii să figureze în continuare pe foile de meci în dreptul rubricii „maseur”.

Un sezon animat de echipele noi

Cum reprezentantele noastre în cupele europene au avut comportări în cea mai mare parte dezamăgitoare, atenția s-a concentrat mai mult pe competiția internă, mult mai animată ca în alți ani. 

Cea mai mare surpriză a reprezentat-o FC Hermannstadt. Nou promovată, cu societatea în insolvență, fără stadion propriu și cu restanțe salariale uriașe, echipa din Sibiu a jucat cu o admirabilă ambiție și de la începutul sezonului a stat numai pe locuri de play-off. Mai mult, sibienii trimit în premieră doi jucători la naționala mare.

Rapid trage la titlu

Chiar dacă Mutu și conducerea din Giulești se abțin să declare că ar dori titlul în acest an, galeria visează cu ochii deschiși și împing echipa de la spate. Până la urmă, menținerea în play-off și după înjumătățirea punctelor, Rapid poate trage cu șanse bune la cucerirea campionatului. 

„Nicolo Napoli ar trebui să fie trecut și pe sigla clubului”

Antrenorul italian Nicolo Napoli a venit pentru a noua oară să antreneze echipa lui Mititelu și speră să redreseze situația lui FC U 1948. Fără victorie din 10 septembrie, FCU este penultima în clasament, cu 16 puncte, în ciuda aprecierilor unanime că joacă un fotbal frumos. Este mai aproape de retrogradare și asta va încinge și mai mult relația patron-galerie, tot mai nemulțumită de deciziile lui Adrian Mititelu. 

Petrolul, Sepsi și Voluntari, pe locul de play-off al Sibiului

Din cele 6 locuri ale play-off-ului 5 par a fi deja atribuite: Farul, CFR, Rapid, CSU Craiova și FCSB. Pentru al șaselea loc, lupta va fi între FC Hermannstadt, Petrolul, Sepsi și Voluntari. Dezamăgirea ar veni din partea lui Sepsi, participantă în ultima vreme în preliminariile cupelor europene. Însă este mai rentabilă clasarea pe primul loc în play-out decât o participare fără succes în play-off. Locurile 4, 5 și 6 nu te califică în Europa dacă nu câștigi Cupa României, însă locul 7 te poate duce în preliminariile Conference League, dacă învingi în barajul cu locul 3.

Dezamăgirile sezonului

Pentru șapte echipe, această întrerupere a Ligii 1 de trei săptămâni le vine la fix. FC Argeș, Chindia, FC Botoșani, UTA, CS Mioveni, FCU Craiova au toate antrenori noi, plus  Universitatea Cluj, au mult de muncă să iasă din zona retrogradării. 

Dacă de la Mioveni, Chindia sau FC Argeș nu erau mari speranțe să stea liniștite, dezamăgirile se numesc UTA, U Cluj și FC Botoșani, echipe plecate cu multe ambiții, dar acum se zbat în subsolul clasamentului.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri