Jurnalul.ro Ştiri Justitie Tribunalul București a anulat hotărârea CGMB de reabilitare peisagistică a Parcului Cișmigiu

Tribunalul București a anulat hotărârea CGMB de reabilitare peisagistică a Parcului Cișmigiu

Tribunalul București a admis acțiunea USR și a dispus anularea unei hotărâri a Consiliului General al Municipiului București din 2019 privind proiectul de 10 milioane de euro prin care se propunea reabilitarea peisagistică a Parcului Cișmigiu.

„Alături de colegii mei din USR București, la inițiativa lui Alexandru Gâdiuță și a colegei Ana Ciceală, am contestat la Tribunalul București mutilarea Parcului Cișmigiu, pe care a propus-o Consiliul General al Municipiului București, în mandatul Gabrielei Firea, prin Hotărârea Consiliului General al Municipiului București nr. 395/31.07.2019. Proiectul ar presupune amplasarea de noi spații comerciale în parc, lățirea aleilor existente și amenajarea de noi alei în zone unde la acest moment există arbori plantați. Am contestat diminuarea nelegală a spațiului verde și atingerea adusă unui monument istoric, precum și lipsa avizului din partea Ministerului Culturii pentru intervenții asupra unui obiectiv de patrimoniu protejat. Parcul istoric Grădina Cișmigiu este cea mai veche grădină publică din București. Nivelul de protecție a parcului este maxim, iar intervențiile sunt permise numai pentru conservarea spațiilor, construcțiilor și plantației valoroase existente, cu interzicerea oricărui alt tip de intervenție. Decizia Tribunalului București este nedefinitivă, dar suspendă executarea proiectului până la soluția definitivă”, a scris avocatul Dumitru Dobrev, USR, pe pagina de Facebook.

Decizia Tribunalului Bucureşti nu este definitivă, însă suspendă executarea proiectului până la soluţia definitivă a cererii USR de anulare a HCGMB nr. 395/2019.

În iulie 2019, CGMB a aprobat indicatorii tehnico-economici privind un proiect în valoare de 10 milioane de euro pentru reabilitarea Parcului Cișmigiu.

Proiectul a fost contestat de USR, PNL și o parte a societății civile pe motiv că se propuneau modificări substanțiale ale monumentului istoric, reducerea suprafeței de stapțiu verde, cât și creșterea numărului de terase și restaurante.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri